Main menu

header

549 23 1de Dana Purgaru

Violența domestică se menține în continuare la cote alarmante în România, potrivit datelor prezentate recent la prima ediție a Galei Demnității la care au participat peste o sută de victime ale acestor tipuri de agresiuni, beneficiare ale proiectului „Alege Demnitatea”. Concret, situaţia e sumbră, conform cercetărilor naționale privind violența în familie și la locul de muncă realizate de „Centrul Parteneriat pentru Egalitate” - la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzată fizic sau verbal, iar una din cinci femei (17,8%) a declarat că a fost supusă, de-a lungul vieții, unui tip sau altul de violență în familie.

93% dintre victime au fost pălmuite, iar 16% au fost lovite cu obiecte

549 23 2În ultimii ani, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violență domestică, mai mult de 800 de femei decedând în urma abuzurilor la care au fost supuse. Dintre victimele violenței domestice, aproape toate (93%) au fost pălmuite și/sau lovite cu piciorul, mai arată cercetările efectuate în legătură cu violența domestică din România, iar jumătate dintre acestea au fost trântite de perete sau de podea. Ba mai mult, datele scot la iveală că 16% dintre acestea au fost chiar lovite cu un cuțit sau un alt obiect.

Astfel, cercetările efectuate în fiecare an în România continuă să releve o stare de fapt îngrijorătoare pentru o țară membră a Uniunii Europene, în 2015. Numărul victimelor violenței în familie continuă să fie unul foarte ridicat, fapt ce nu face decât să sublinieze necesitatea campaniilor de educare și conștientizare.

Scopul proiectului „Alege Demnitatea” este să ajute aceste persoane vulnerabile să aibă o viață mai bună, facilitându-le integrarea pe piața muncii și acționând la nivel decizional, pentru ca principalii actori sociali, angajatorii sau autoritățile locale, să sporească flexibilitatea pieței muncii. Inițiativa este rezultatul unui parteneriat al Fundației „Prețuiește Viața” și al Fundației „Estuar”, ce pot oferi asistență victimelor violenței domestice. „Este extrem de greu să rupi un lanț al abuzurilor. Oamenii se tem să vorbească, să întrebe, să povestească prin ce trec. Noi am știut să înțelegem și ceea ce ei nu ne spun prin cuvinte și să găsim soluții pentru problema fiecăruia, chiar și pentru cei care nici măcar nu conștientizau cât de mult au nevoie să fie ajutați”, povestește Amedeea Enache, directorul executiv al Fundației „Estuar”, partener al Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa” în proiect. „Scopul nostru este să le arătăm acestor oameni că nu sunt singuri, să îi sprijinim să aleagă viața demnă pe care o merită și drumul spre mai bine, să își recapete încrederea și respectul de sine, iar acum, când au reușit să devină stăpâni pe propria viață, sărbătorim demnitatea împreună cu ei. Poveștile de succes prezentate în cadrul Galei cu acordul lor reprezintă doar o mică parte dintre realizările proiectului care a fost un pilot desfășurat în patru județe ale țării, ceea ce ne face să fim mândri și ne dă putere să mergem mai departe, sprijinind persoane care trec prin momente dificile în viață, cu dorința de a extinde pe plan național munca noastră”, spune Andreea Marin, președintele Fundației „Prețuiește Viața” și ambasadoarea proiectului „Alege Demnitatea”.

Jignirile și constrângerile sunt și ele condamnabile

În categoria actelor care țin de violența domestică nu intră numai agresiunea fizică, așa cum crede majoritatea, ci și jignirile, restrângerea libertății fizice și financiare, amenințările, manipularea, șantajul, obligarea efectuării unor activități împotriva voinței victimei și chiar și critica permanentă, ce are impact asupra psihicului și a vieții de zi cu zi.

Victimele violenței în familie au, potrivit legii, dreptul la respectarea personalității, demnității și vieții private, la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale, la protecție specială adecvată situației și nevoilor sale, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistență medicală gratuită, dar și la consiliere și asistență juridică gratuită.

Persoanele care sunt supuse în familie unor astfel de acte trebuie să se adreseze organelor de poliție și instituțiilor înființate pentru a proteja interesul victimelor violenței în familie (fundații, asociații, ONG-uri). Cu cât situația va fi tolerată mai mult, cu atât va afecta mai tare calitatea vieții și va lăsa urme adânci, greu de vindecat.

Atenție! Depunerea plângerii la organul de poliție pentru tragerea la răspundere a agresorului, precum și depunerea cererii de divorț, după caz, nu împiedică depunerea concomitentă a unei cereri de eliberare a ordonanței de protecție.

Violența în familie este o infracțiune pedepsită şi de Codul Penal român

Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) prevede dreptul tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, sex, rasă și statut social, la o viață fără violență. Toți oamenii se nasc liberi, egali în demnitate și în drepturi. Aceleași lucruri sunt garantate și de Constituția României

Legislaţia ar putea fi îmbunătăţită

Senatorii au adoptat recent o propunere legislativă prin care se stabileşte un termen de cel mult 72 de ore pentru judecarea cererilor de emitere a ordinului de protecţie ca urmare a unei situaţii de violenţă domestică. „Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii. Cererile se judecă în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie”, scrie în propunerea legislativă. Măsura adoptată de senatori vine în contextul în care, în prezent, soluţionarea cauzelor privind emiterea ordinului de protecţie se realizează foarte greu, termenele de judecată fiind adesea pre- lungite. Propunerea legislativă va fi transmisă Camerei Deputaţilor în vederea dezbaterii şi aprobării.