Main menu

header

551 2 2de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Castelul Huniazilor, măreția unei familii istorice

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „Top 10 destinații de basm din Europa”. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, pe locul unei vechi fortificații de piatră, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și cu țiglă policromă.

Modelul arhitectural vine din Franța

Unicitatea castelului-monument de la Hunedoara constă în gradul înalt de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului al XV-lea. Întrunește cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă. Palatul Mare este o construcție de inspirație franceză, unică în spațiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă. Întregul ansamblu ilustrează măreția unei familii istorice, cea a Huniazilor, care a știut să aleagă modelul arhitectural cel mai avansat al vremii dintr-un spațiu care găzduia una dintre cele mai strălucite civilizații medievale: Franța.

Pe unde poate fi „cucerit”

Geografic, castelul, monument și muzeu, este situat în centrul județului Hunedoara, în partea sud-vestică a municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificații estice ale Munților Poiana Ruscă. Accesul se poate realiza pe DN7 (E15), până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo, urmând DJ 687 până în Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm, urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății.

Orarul de vizitare este 9:00-17:00 zilnic, în afară de luni, când începe la 10:30. Ultima intrare: cu 45 de minute înainte de ora închiderii. Tarifele de vizitare variază de la 5 la 30 de lei, în funcție de vârstă și de luna anului, fiind mai mici pentru grupurile organizate