Main menu

header

556 20 1de Raluca Grințescu

Grăsimea abdominală este una dintre zonele corporale care pun cea mai mare problemă atunci când vine vorba despre dorinţa de a scăpa de ea. De asemenea, este și primul lucru care iese în evidență la o persoană. Nu numai că este supărătoare această grăsime, dar dă de furcă și calității vieții. Grăsimea abdominală se află în strânsă legătură cu bolile cardiovasculare, cu diabetul de tip II, cu rezistența la insulină și chiar cu unele forme de cancer. Există multe tipuri de exerciții care vă pot ajuta să scăpați de colăcei, însă yoga are cea mai mare eficacitate, căci acționează în profunzime. Însă, atenție, trebuie să ţineți în paralel și un regim alimentar dacă doriți să vedeți imediat rezultatele.

Bhujang asana

Postura Cobrei

Tehnica de execuţie: stați întinşi la sol, cu faţa în jos, picioarele sunt întinse şi uşor apropiate, cu degetele în prelungire, astfel încât tălpile să fie aproximativ orientate în sus. Aşezați mâinile astfel încât la pornire palmele să fie aproape sub umeri, simetric lipite de sol, cu faţa în jos, iar coatele să fie lipite de trunchi. La pornire, bărbia este sprijinită de sol. Ajutându-vă de puterea braţelor, arcuiți gradat trunchiul către înapoi, ridicând capul. În faza finală, braţele sunt întinse, iar capul este cât mai mult lăsat pe spate, având grijă ca picioarele, fesele şi spatele să fie relaxate, iar pieptul să fie cât mai mult scos în afară. Ieşirea din această postură se face lent, lăsând pieptul uşor la sol, abandonându-vă unei stări de relaxare vigilentă în care să simţiți efectele extraordinare ale acestei posturi despre care s-ar mai putea vorbi încă foarte mult. Repetați exercițiul de cel puțin cinci ori, cu o perioadă de relaxare de 15 secunde între fiecare. Pe lângă faptul că reduce substanțial grăsimea abdominală și face talia mai suplă, înlătură constipaţia şi indigestia, vindecă amenoreea maladivă (lipsa menstruaţiei) şi dismenoreea (menstruaţia dureroasă), ajută foarte mult ca naşterile să fie uşoare, alungă atacurile de panică şi face să dispară stările de confuzie. Practic, nu există contraindicaţii în afara cazurilor de hernie perforată sau hipertiroidie (în această situaţie capul rămânând vertical, fără a mai fi lăsat pe spate).

Naukasana

Postura bărcii

556 20 2Este un exercițiu excepțional care luptă cu grăsimea din jurul taliei și abdomenului și, de asemenea, întărește mușchii spatelui și ai picioarelor. Tehnica de execuție: stați întinși pe jos, țineți picioarele apropiate și întinse cât mai bine, mâinile pe lângă corp, cu palmele în jos. Pe inspir încercați să ridicați picoarele, fără a îndoi genunchii. Întindeți picioarele și degetele de la picioare spre exterior și ridicați-le cât mai sus. Apoi ridicați mâinile, pe care trebuie să le țineți drepte, încercând să ajungeți cu ele spre degetele de la picioare. Corpul trebuie să fie în unghi de 45 de grade. Respirați normal. Încercați să țineți postura timp de 15 secunde, după care expirați încet și profund. Repetați exercițiul de cinci ori, cu o perioadă de relaxare de 15 secunde între fiecare repetare.

Contraindicații

Deși yoga se adresează tuturor, rețineți că nu toate asanele prezentate pot fi practicate oricum și de oricine. Dacă aveți intervenții chirurgicale recente în zona abdominală, dacă sunteți însărcinate, aveți probleme cu articulațiile mâinilor sau picioarelor, dacă aveți tije în coloana vertebrală ori probleme cu aceasta, de la hernii de disc la spondiloze etc., aceste asane vă sunt contraindicate. Iar pentru ceilalţi dintre dumneavoastră care s-au decis să înceapă călătoria în fascinanta știință yoga, sfatul meu este să practicați, măcar la început, sub stricta supraveghere a unui profesor de yoga acreditat. Fiecare asană are contraindicații și trebuie să cunoașteți modalitatea în care se intră și se iese dintr-o asană, cum vă concentrați atenția pe corp și modul corect de respirație în timpul executării asanelor.