Main menu

header

602 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Castrul Porolissum din Moigrad, capitala Daciei Porolissens

Moigrad este un sat din comuna Mirșid, judeţul Sălaj, la 10 km de Zalău. Acolo puteți vizita unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri daco-romane: castrul Porolissum. A fost construit în jurul anului 106, pe lângă aşezarea dacică de la care a preluat şi numele. În jurul lui s-a dezvoltat un sistem defensiv constând în valuri, ziduri, şanţuri de apărare şi o serie de castre mai mici. Porolissum a devenit şi un important centru administrativ, economic şi civil. Datorită forţei sale militare, Porolissum a fost cheia de boltă a apărării Daciei de Nord-Vest.

Pe Via Praetoria spre Comandament

Accesul în sit se face prin poarta Praetoria, formată din două turnuri care încadrează intrarea, unite de un zid cu creneluri. Castrul avea formă dreptunghiulară, patru porți de intrare și era străbătut de două drumuri perpendiculare: Via Principalis, care unea Porta Principalis Dextra cu Porta Principalis Sinistra, și Via Praetoria, care pornea de la Porta Praetoria spre clădirea Comandamentului și se continua cu Via Decumana până la Porta Decumana. Drumurile erau construite din dale de piatră și aveau rigole pentru scurgerea apei. Comandamentul se afla în mijlocul castrului, o construcție impunătoare, cu o spațioasă curte interioară. În partea de nord exista un turn de formă trapezoidală, Turnul de Colț, construit din piatră și acoperit cu țigle și olane.

A avut privilegiul de a organiza lupte crâncene de gladiatori

În exteriorul castrului se afla Amfiteatrul, cu o capacitate de 5.500 de spectatori, care găzduia lupte de gladiatori, cu animale sălbatice și execuții publice. Porolissum a ajuns la o populație de peste 20.000 de locuitori, iar condițiile de locuit erau similare cu cele de la Roma: drumuri pavate, sistem de canalizare și apă în locuințe, încălzire în pardoseală și ferestre cu geam de sticlă. A fost locuit încă multe sute de ani după retragerea romanilor din 271.

În anul 124, împăratul roman Hadrian a împărțit provincia Dacia în trei părți și Porolissum a devenit capitala Daciei Porolissens, un puternic centru de răspândire a romanităţii