Main menu

header

604 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Valea Regilor de la Oarţa de Sus

Cine nu a auzit de Valea Regilor din Egipt, celebră pentru mormintele faraonilor pe care le găzduieşte? Puţină lume ştie însă că aşa ceva există şi în România, desigur, la o altă scară. Pe fostul teritoriu al dacilor liberi, la 30 de kilometri de Porolissum, pe cursul superior al unei văi din preajma satului maramureşean Oarţa de Sus, sunt amplasaţi, în forma unui arc solar, 33 de tumuli care adăpostesc mormintele unor regi daci. Tumulul este o movilă de pământ sau de piatră, de formă conică sau piramidală, ridicată deasupra unui mormânt, în scop de protecţie. Vestigiile datează din epoca bronzului (anii 1500-2000 î.Hr.), fapt confirmat de fragmentele ceramice şi de oasele de cerb ornamentate descoperite acolo.

Dacii aveau cunoștințe tehnice care devansau timpul

În hotarele satului Oarţa de Sus, „piramidele” dacice sunt de mărimi impresionante, ţinând cont de materialul din care erau construite, dar şi de miile de ani aşternute peste ele. Dacă în zilele noastre un tumul măsoară la bază peste 30 de metri în diagonală, se presupune că la timpul construcţiei a fost mult mai mare. Lucrate cu materialul aflat la îndemână, adică pământul argilos din zonă, tumulii s-au conservat destul de bine de-a lungul anilor, astfel încât şi astăzi pot fi văzuți de la câţiva kilometri distanţă în toată splendoarea lor. Cei 33 de tumuli atestă faptul că civilizația nu era nicidecum atât de înapoiată precum au prezentat-o cronicarii romani. Mai mult decât atât, sunt dovada faptului că dacii aveau „ingineri” capabili de realizări tehnice deosebite încă din mileniul al V-lea î.Hr.

Dovada relațiilor economice cu „cotropitorii”

Cercetări arheologice veritabile au fost făcute, prin 1980, doar la unul dintre tumulii dacici. Sanctuarul de la „Chiile Botii”, cum este cunoscut, cuprinde podoabe din aur masiv și din argint, obiecte de ceramică, precum și un număr de peste 500 de monede romane care demonstrează că dacii liberi nu erau într-un conflict permanent cu Imperiul Roman, ci aveau importante relații economice cu vecinii „cotropitori”.

Măsurătorile efectuate în cazul unuia dintre tumuli a arătat că înălțimea acestuia este de zece metri deasupra solului, având totodată și o adâncime de şase metri în subteran