Main menu

header

611 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Lacul Ursu, monument unic al naturii în Europa

De Sovata a auzit toată lumea, de lacul din centrul stațiunii, așișderea. Cel mai mare lac sărat și helioterm din Europa are o suprafață de 40.235 mp, o circumferință de 1.180 m și o adâncime maximă de 18 m. Având o formă asemănătoare unei piei întinse de urs, oamenii din partea locului i-au dat numele de Lacul Ursu. Salinitatea apei este foarte mare, de la 100 g/l între 0 și 2 m până 220-300 g/l de la 2 m la fundul lacului.

Heliotermia duce apa și până la 50 de grade Celsius!

Apa dulce a pâraielor Auriu și Criș-Toplița, care alimentează lacul, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menține la suprafață și acționează ca izolator termic: permite penetrarea radiațiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior, dar totodată previne pierderea căldurii acumulate, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de heliotermie. La sfârșitul perioadei de încălzire, respectiv mijlocul lunii mai, temperatura apei, la adâncimea de 1,5 metri, poate să ajungă la 50 de grade Celsius. La finalul lui iunie, când se deschide sezonul de balneație, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 de grade Celsius, iar apoi se răcește încontinuu, în special din luna august, când încep nopțile răcoroase.

Scăldatul e permis doar cu un program strict

Pentru conservarea căldurii lacului, scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10:00 și după ora 18:00, și doar într-o zonă a lacului. De asemenea, între orele 13:00 și 15:00, zilnic, există o pauză de bălăceală, pentru că în acest interval expunerea luciului de apă la razele soarelui este maximă. Băile sunt recomandate pentru tratarea afecțiunilor reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare, dar nu trebuie să depășească 20-30 de minute.

Sovata e o stațiune pentru orice sezon, recunoscută la nivel european încă din anul 1850. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, cu veri răcoroase și ierni blânde, oferă posibilități excelente pentru odihnă, relaxare și tratament