Main menu

header

614 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Gura Humorului, gură de rai

Situată în centrul județului Suceava, la limita estică a Obcinilor Bucovinei, orașul-stațiune Gura Humorului se întinde cum altfel decât molcom la confluența Râului Moldova cu Râul Humor, de la care provine și numele orașului. La o altitudine de 470 de metri, beneficiind de un climat cu proprietăți sedative, localitatea a fost căutată încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea ca stațiune climaterică. De altfel, din 2005, Gura Humorului a primit statutul de „stațiune turistică de interes național” și a fost „dăruită” cu un Program PHARE al Uniunii Europene în valoare de 8,9 milioane de euro.

Pensiuni tradiționale și luxoase

Gura Humorului este străbătută de șoseaua europeană E 576 (DN 17), fiind poziționată la jumătatea distanței dintre Suceava și Câmpulung Moldovenesc, la circa 35 km de aceste două centre urbane. Cel mai apropiat oraș de Gura Humorului este Frasin (7 km către Câmpulung Moldovenesc). Altă cale rutieră care străbate orașul este drumul județean DJ 177, către monumentala Mănăstire Humor, pe valea Râului Humor. În afara unui hotel de 5 stele și a altor câteva de 4 și de 3 stele, orașul și împrejurimile sunt înțesate de pensiuni care de care mai tradiționale și luxoase.

Condiții excelente de schiat, dar și de... înotat

În Gura Humorului este amenajată o pârtie de schi cu o lungime de 1.350 de metri, dotată cu nocturnă, telescaun și cu instalație de produs zăpadă, la baza căreia există o parcare pentru 360 de autoturisme și 10 autocare. În zona de acces spre pârtie, pe malul drept al Râului Moldova, este amenajat un loc de campare, cu toate utilitățile necesare rulotelor. Vizavi de parcarea amintită de la baza pârtiei, peste Râul Moldova, un pod suspendat duce în Parcul Dendrologic Ariniș și zona de agrement Ariniș, unde este construită o piscină acoperită, de dimensiuni olimpice, un bazin de înot destinat copiilor, opt terenuri de sport și un patinoar artificial cu nocturnă.

Gura Humorului administrează fostul sat Voroneț, situat în partea sud-vestică a orașului și devenit între timp cartier al acestuia. În Voroneț se află vestita Mănăstire Voroneț, monument istoric care atrage anual sute de mii de turiști