Main menu

header

616 27 1de Valeria Roman

Se apropie 1 Martie şi tarabele sunt pline de sute de modele de mărţişoare care aşteaptă să fie dăruite. Fie că respectaţi tradiţia şi purtaţi o mică bijuterie cu şnur alb-roşu în piept, fie că vreţi să faceţi doar o surpriză plăcută celor dragi, revista Taifasuri vă vine în ajutor cu câteva modele de mărţişoare cu care sigur veţi surprinde. Am stat de vorbă cu surorile Ancuţa şi Andreea, care confecţionează mărţişoare din pasta fimo, şi cu Cornelia Ştefan, care face acasă modele comestibile din pastă de zahăr sau din turtă dulce, un adevărat deliciu pentru cei care nu se pot abţine şi vor să guste mica atenţie. Niciuna dintre cele trei nu trăieşte din confecţionarea mărţişoarelor, fiind doar o pasiune pentru ele, de aceea şi lista clienţilor este foarte restrânsă. Ancuţa este graphic designer freelancer, Andreea (Ada) este geofizician, iar Cornelia este asistent manager la o firmă medicală. Toate au însă în comun un singur lucru: au transformat lucrul manual în artă şi de câţiva ani reuşesc să-şi facă prietenii fericiţi cu îndemânarea şi talentul lor.

Primele obiecte au fost oferite mamei şi prietenelor

616 27 2„Suntem două surori, Ancuţa şi Andreea, adică Ancasiada. Părinţilor noştri le place să meşterească şi ne-au insuflat de mici această pasiune. Nici nu eram la şcoală când mama ne-a învăţat să tricotăm şi să croşetăm. Crescând am vrut să experimentăm tot felul de tehnici handmade. Prin 2010 am descoperit pasta fimo şi tehnica decoupage”, îşi încep povestea cele două tinere din mâinile cărora ies adevărate opere de artă. Ancuţa şi Andreea oferă cadouri personalizate, iar în prag de primăvară scot cutia cu pastă fimo şi în câteva seri meşteresc câte un mărţişor special pentru mamă şi prietene. Cunoscuţii au remarcat imediat talentul lor şi au început să le roage să facă mărţişoare simpatice la comandă.

„Este o treabă migăloasă, dacă strici ultimul retuş o iei de la capăt”

616 27 3La prima vedere poate că pare o simplă joacă de copii, dar nu e simplu deloc şi o recunosc chiar protagonistele noastre. „Este o treabă migăloasă, e nevoie de îndemânare şi de răbdare. Se întâmplă câteodată să strici cu un ultim retuş tot produsul şi să o iei de la capăt. De obicei meşterim seara şi de fiecare dată ne prind ore târzii din noapte modelând «încă unul şi gata». Nu am investit foarte mult în promovare şi nici nu s-ar pune problema să ne întreţinem doar din mărţişoare. Dar am observat că oamenii încep să pună preţ pe cadourile personalizate, făcute cu suflet, iar obiectele handmade să fie apreciate la adevărata lor valoare”, completează tinerele. Pe Ancuţa şi pe Andreea le găsiţi la târguri unde încearcă să-şi facă cunoscute produsele pentru care pierd ore întregi de meşterit. Preţul unui mărţişor din pastă fimo variază între 5 şi 8 lei bucata.

Execută şi bijuterii, căni, decoraţiuni pentru casă, tablouri de familie

Comenzile încep pe la jumătatea lunii februarie şi se termină cu două-trei zile înainte de 1 Martie, luna aceasta fiind cea mai bună din an pentru ele. Reclama este sufletul comerţului şi, din păcate, cele două tinere s-au lovit şi ele de acest lucru. „Poţi să fii cel mai talentat, dacă lumea nu ştie acest lucru, rămâi cu tot stocul. Noi avem o pagină de Facebook, promovăm produsele pe grupuri de pe reţeaua de socializare sau pe adresa de web (ornamentehandmade.wordpress.com/) şi participăm la târguri”, mărturisesc Ancuţa şi Andreea, care nu se rezumă doar la mărţişoare din pastă fimo, ci ar putea executa multe alte obiecte, cum sunt bijuteriile, cănile, decoraţiunile pentru casă, tablourile de familie sau figurinele pentru tort.

Mărţişoarele făcute de mână, din zahăr, turtă dulce sau pastă fimo, un cadou inedit de 1 Martie

Cornelia Ştefan: „Copiii adoră fondantul“

616 27 4Turta dulce decorată arată minunat, este delicioasă şi se poate păstra ca decor sau ca şi amintire timp îndelungat. La fel şi pasta de zahăr colorată. Pe asta a mizat şi Cornelia Ştefan (medalion) când a început să facă mărţişoare comestibile care au gustul copilăriei. Mamă a doi băieţi mici, unul de 4 ani şi altul de 5 luni, tânăra şi-a găsit timp, printre biberoane şi scutece, şi pentru pasiunea sa. Am rugat-o să ne povestească despre creațiile sale și munca din spatele lor. „Sunt o persoană creativă. Am făcut flori şi accesorii pentru evenimente alături de o prietenă, câţiva ani, tot din pasiune. Îmi place să realizez mici opere de artă dulci pentru cei dragi şi pentru prieteni, la care încă exersez şi mă străduiesc să devin cât mai bună. Mărţişoare mi-am dorit mereu să fac. Am mai avut în trecut o încercare de a face mici trandafiri şi din material, dar am renunţat. Mi-a plăcut ideea de mărţişor dulce, pentru copii mai ales. Ei sunt cei care adoră fondantul şi am început să fac prietenilor şi copilului meu să dăruiască fetiţelor”, ne-a povestit Cornelia.

Realizarea unei „atenţii” poate dura şi câteva ore

616 27 5A început timid, dar deşi primele modele nu au fost prea strălucite, nu a dezarmat, ci dimpotrivă s-a ambiţionat. Cei care au convins-o au fost tot copiii. Mărţişoarele dulci sunt migăloase şi necesită mai multe etape de realizare. Este vorba despre un timp de la 10, 15 minute până la câteva ore pentru un mărţişor! Pe cât de greu se fac pe atât de repede se mănâncă! „Este nevoie apoi şi de cel puţin 12 ore pentru uscare şi apoi ambalare. Nu aş putea trăi doar din mărţişoare, pentru că nu fac foarte multe. Clienţi sunt prieteni şi cunoştinţe care mă pot găsi pe Facebook sau pe site-ul atelierdulce.ro”, ne-a spus Cornelia, care se închide în atelierul său de la 15 februarie, când începe să realizeze comenzile luate la începutul lunii, până la 1 martie. Pisicuţe, buburuze cu trifoi, fluturaşi, flori frumos colorate - toate te îmbie să le încerci! Preţurile sunt cuprinse între 3 lei şi 15 lei, în funcţie de complexitatea mărţişoarelor şi a materialelor folosite.

Profitul nu este foarte mare

Cornelia Ştefan mărturiseşte că nu face rabat la capitolul calitate mai ales că este mamă şi cei mici sunt cei care se bucură de munca sa. „Folosesc fondant de calitate şi materia prima nu este ieftină, astfel că profitul este foarte mic. De anul acesta încerc să mă experimentez şi în tehnici de decorare pe turtă dulce pentru că anul viitor să pot face modele pe turtă dulce de casă”, ne-a mai spus tânăra care are deja astfel de mărţişoare dulci gata pregătite pentru 1 Martie. În restul anului, Cornelia se ocupă, pe lângă munca de birou, cu mărturiile pentru evenimente.