Main menu

header

625 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Uniţi vizităm Roşia Montană!

Roşia Montană a devenit cea mai cunoscută localitate minieră din România din cauza controverselor ridicate în ultimii ani de proiectul privind exploatarea zăcământului de aur de aici, considerat cel mai mare din Europa. Dar, înainte de asta, trebuie să știți că Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de 1.886 de ani! A fost înfiinţată de romani, în timpul domniei lui Traian, cu colonişti din Iliria. Numele latin al Roşiei Montane, Alburnus Maior, apare pentru prima dată pe o tăbliţă cerată datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate găsite în minele de acolo reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român. La Roşia Montană s-au descoperit peste 100 de kilometri de galerii romane şi galerii medievale, unice în lume.

Nu ratați Piatra Corbului și Piatra Despicată, monumente ale naturii!

Cetatea Alburnus Maior se află pe Dealul Cetăţii, în apropierea fostelor exploatări romane, şi a reprezentat punctul de apărare al localităţii şi al exploatărilor aurifere. Aici, arheologii au descoperit locuinţe, morminte, unelte pentru minerit, multe inscripţii în limbile greacă şi latină. În Muzeul Mineritului pot fi vizitate fostele galerii romane şi unelte pentru minerit găsite de arheologi în ruinele fostului oraş, ca şi construcţiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „şteampuri”. În apropierea Roşiei Montane se află două formaţiuni geologice unice, declarate monumente ale naturii, Piatra Corbului şi Piatra Despicată, aflate pe Dealul Cârnic, la aproximativ 1.000 de metri altitudine.

Se ajunge ușor din toate direcțiile

Roșia Montană este situată în centrul Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi, la 80 km de Alba Iulia, la 15 km de Câmpeni și la 11 km de Abrud. Aflându-se aproape de nodul rutier dintre DN 74 și DN 75, accesul se face cu ușurință din toate direcțiile: din Alba Iulia pe DN 74 pe ruta Alba Iulia - Zlatna - Abrud - Roșia Montană; din Cluj pe DN 75 pe ruta Cluj - Turda - Baia de Arieș - Câmpeni - Roșia Montană; din Oradea pe DN 76 și DN 75 pe ruta Oradea - Beiuș - Ștei - Nucet - Câmpeni - Roșia Montană.

Rezervele estimate de aur de la Roşia Montană sunt de 314 tone, cel mai mare zăcământ de aur din Europa continentală. Valoarea aurului ce ar putea fi exploatat (circa 245 de tone) se ridică la 10 miliarde de euro