Main menu

header

649 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Colonada din Buziaş, unică în Europa

La 30 de kilometri de municipiul Timișoara și 23 de kilometri de municipiul Lugoj, pe DJ 592 se află stațiunea Buziaș, situată la o altitudine medie de 128 de metri. În centru are un parc. Iar în parc se găsește cea mai lungă alee de lemn acoperită din Europa, cunoscută sub numele de Colonada din Buziaș. Are 533 de metri și a fost construită în anul 1875 de împăratul Franz Joseph pentru celebra sa soţie, împărăteasa Sissi, care vizita adesea Buziaşul tocmai pentru a se plimba prin parcul din centrul staţiunii. Aleea traversează parcul şi avea rolul de a-i proteja de ploaie, soare sau ninsoare atât pe împărăteasă şi pe alaiul ei, cât şi pe vizitatorii staţiunii, care soseau aici din mai toate colţurile Imperiului Austro-Ungar pentru vestitele tratamente cu aerosoli, recomandate pentru astenii şi nevroze.

„Împacă” numeroase ornamente bizantine și turcești

Colonada a fost gândită ca o alee acoperită, care face legătura între principalele puncte (clădiri) ale complexului balnear: Izvorul Iosif, Hotel Bazar, Izvorul Mihai, Hotelul Grand, Cazinoul şi Baia Phoenix. Valoarea arhitecturală ridicată este dată de modul artistic de dispunere şi de prelucrare a elementelor de lemn, specific stilului de la sfârşitul secolului al XIX-lea, aleea fiind bogat ornamentată cu numeroase elemente bizantine, turceşti, unice pe atunci în Imperiul Austro-Ungar, dar şi în România de azi.

Are „rude” la Baden-Baden, Karlovy Vary şi…

Băile Herculane

Diferitele ei secţiuni (alei) se întâlnesc în puncte-cheie, fiind unite de foişoare care impresionează atât prin dimensiuni, cât şi prin dantelăria exube- rantă specifică perioadei în care a fost construită. Datorită acestor elemente, dar şi dimensiunilor sale, colonada de la Buziaş era considerată unică în Europa. Structuri asemănătoare au fost construite doar la Baden-Baden, Karlovy Vary şi… Băile Herculane, o altă destinaţie favorită a împărătesei Sissi.

Ajunsă într-o stare de degradare accentuată după 1989, în acest an a avut parte de o reabilitare completă, care a costat Primăria din Buziaș 5,38 milioane de lei