Main menu

header

652 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Bun îi vinu’ ghiurghiuliu… la Cramele Basilescu

Urlați este un oraș situat în zona colinară a Dealului Mare, pe valea Cricovului Sărat și pe dealurile din preajmă. Calea de acces în localitate este Drumul Național 1B București - Ploiești - Buzău, din Albești Paleologu la distanță de patru kilometri, pe Drumul Județean 102C. De asemenea, orașul este situat la o distanță de șase kilometri de Gara Cricov. Urlați este situat pe Drumul Vinului și face parte dintr-un areal bogat în vestigii istorice, înconjurate de un cadru natural de o frumusețe deosebită, caracteristică regiunii viticole Dealu Mare.

Vizionarul care a întemeiat un... cartier bucureștean!

Acolo, la Urlați, puteți vizita, printre multe alte obiective turistice, și Crama Basilescu. Evident, și podgoria cu același nume. Vinurile Basilescu și-au țesut originea din viziunea, de fapt clarviziunea „urlățeanului” Nicolae Basilescu (1860-1938), personalitate proeminentă a societăţii româneşti din secolul al XIX-lea, decan al Facultăţii de Drept din Bucureşti, cu cea mai lungă perioadă „în funcție” din istoria acestei instituţii și întemeietorul cartierului Bucureștii Noi.

„Devotament, pasiune, etică”

Întrerupt brutal de „puterea muncitorilor și țăranilor”, în 1949, visul Basileștilor de a produce vinuri unice, de excepție, s-a reluat în 2003, când moştenitoarea familiei a reuşit să redobândească o parte din bunuri, printre care via și conacul de la Urlați. Noua cramă înfiinţată în 2008 reprezintă azi locul unde vechile tradiții îşi găsesc valențe moderne. Viile cu soiuri preponderent românești au fost readuse la viață și îngrijite cu pricepere și dragoste, astfel încât să ofere vin de înaltă calitate, caracterizat prin eleganță, excelență și distincție. Tradiția Basileștilor - exprimată prin motto-ul familiei: „Devotament, pasiune, etică” - este dusă astăzi de o adevărată „echipă” de specialiști, care adaugă parfumului de veacuri cunoştințele moderne de prelucrare a strugurilor. Vinurile Basilescu sunt rezultatul muncii meticuloase în vie și în cramă, purtând, pe lângă gustul unic, și un „buchet” de parfum interbelic.

„Oamenii sunt ca vinul: timpul îi acreşte pe cei răi, dar sporeşte calitatea celor buni“ (Cicero)