Main menu

header

665 26 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu mașina de capitala Braziliei. Toți aceștia au un singur lucru în comun: o boală fizică sau mintală pe care medicina convențională n-a putut-o vindeca. Speranța lor este un bărbat, care, după toate standardele, este considerat un fenomen în domeniul chirurgiei și al vindecării spirituale. Acesta se numește João Teixeira de Faria, mai cunoscut însă drept João de Deus (Ioan al lui Dumnezeu), nume pe care-l împarte cu alte două figuri istorice portugheze - un mistic din secolul al XVI-lea și un mare poet din secolul al XIX-lea. Toți trei au devenit celebri, în ciuda indiferenței lor față de opinia publică sau de cultivarea unei faime personale.

Cine este omul

665 26 2João - omul - s-a născut la 24 iunie 1942, dar pare că face parte din categoria oamenilor fără vârstă. Venit pe lume într-o familie de condiţie modestă, a început munca din copilărie, mai întâi în atelierul de croitorie al tatălui său. A urmat şcoala primară pentru doi ani, apoi sărăcia l-a obligat să renunţe la cursuri, până în ziua de astăzi neştiind să scrie sau să citească. Toate acestea pălesc însă în faţa darului său special. Prima experienţă de transă a avut-o la vârsta de 16 ani, când, ghidat de o viziune a Sfintei Rita de Cascia, a fost condus la Centrul Spiritual al Mântuitorului Hristos, unde a vindecat peste 50 de oameni, ajutat de entitatea Regelui Solomon.

Cum a început totul

Familia sa era foarte săracă și fără prea multă educație - tatăl croitor și mama casnică. La 16 ani, neavând nicio slujbă și pierzând timpul degeaba, s-a dus să se scalde într-un golfuleț de lângă Campo Grande. Acolo a auzit o voce feminină chemându-l. A văzut la umbra unui copac o femeie frumoasă și a vorbit cu ea un timp. Când s-a întors spre casă, a auzit vocea spunând: „João, trebuie să te duci la Centrul Spiritual Redemptor, din Campo Grande. Te aștept acolo”. João s-a dus unde i s-a indicat și a fost întâmpinat de un om care i-a spus că era așteptat. Apoi și-a pierdut cunoștința. S-a trezit trei ore mai târziu, lângă niște oameni care-l felicitau pentru că vindecase mai multe persoane. Așa a început cariera sa de vindecător, care continuă de peste şase decenii.

Ajutorul entităţilor benefice

665 26 3Mediumul João spune că este ajutat de 35 de entităţi benefice diferite pentru a face posibile aceste vindecări, prin „operaţii spirituale” şi chiar fizice. Printre entităţi se numără mai mulţi sfinţi, ca Sfânta Rita sau Sfântul Ignatius de Loyola, dar mai ales medici care au trăit în secolele al XIX-lea şi al XX-lea, cum ar fi Augusto de Almeida, Jose Valdivino sau renumitul bacteriolog brazilian Oswaldo Cruz. Aceste spirite vin însoţite de „grupuri de îngeri şi de entităţi evoluate, care ajută la facilitarea vindecărilor şi îi ghidează pe cei prezenţi în sală”. João a rămas la centru timp de trei luni, decizând că aceasta era misiunea sa în viață. A călătorit apoi din loc în loc, plecând atunci când medicii, dentiștii sau preoții chemau Poliția, pentru a-l acuza de fraudă medicală. Nici nu mai ține minte de câte ori a fost arestat pentru practicarea ilegală a medicinei, deși nu făcuse niciodată vreun rău. Când, după Revoluția braziliană din 1962, a venit la putere un Guvern militar, João a mers în noua capitală, Brasilia, pentru a se angaja ca croitor al Armatei (meserie învățată de la tatăl său). În paralel însă și-a continuat discret munca de vindecare în barăci. Dar, după ce a operat piciorul unui medic care s-a vindecat remarcabil de repede, secretul său a fost dezvăluit, primind recunoașterea autorităților militare și civile ca vindecător spiritual. În tot acest timp a fost protejat de orice persecuție, călătorind împreună cu Armata prin întreaga Brazilie.

Clinica devenită loc de pelerinaj

665 26 4Într-un final și-a construit o clinică permanentă în satul Abadiania, în 1978. Mii de persoane vin acolo pentru vindecare. João de Deus a primit grade onorifice și premii din partea multor oameni faimoși, guverne și instituții. Președintele statului Peru, de pildă, i-a acordat Medalia de Onoare a țării sale, pentru că i-a vindecat fiul. Clinica lui João, numită Casa lui Dom Inacio, este o clădire mică, albă. João ocupă aici o cămăruță decorată cu picturi reprezentându-i pe Iisus, Fecioara Maria și Dom Inacio, entitatea spirituală care lucrează prin el. Vindecările încep zilnic la ora 8:00 dimineața și continuă până noaptea. João își începe ziua chemând una dintre cele 33 de entități spirituale, spunându-i să intre în el. Entitățile respective sunt spirite ale unor medici decedați, chirurgi, tămăduitori, psihologi sau teologi care au avut un suflet atât de elevat, încât nu mai au nevoie să se reîncarneze în plan fizic, dar continuă să vină din planul spiritual. După ce entitatea intră în el, João de Deus își începe lucrarea. Dar entitățile pot vindeca pacienți și fără să intre în corpul lui. Atunci când pacientul ajunge în fața sa, entitatea din interior apreciază viețile trecute ale acestuia, condiția medicală, conștiința spirituală și situația prezentă. În funcție de natura cazului, entitatea îi recomandă diverse tratamente, printre care remedii din plante și operații vizibile sau invizibile. Plantele sunt oferite de farmacia clinicii, iar cei care au nevoie de operații invizibile se duc într-o altă cameră.

Vindecările le fac entităţile invocate

665 26 5Cazurile grave se întind în pat și intră în comă, în acest caz entitățile operând asupra lor. Robert Pellegrino-Estrich, autorul cărții „Omul-miracol”, rezultatul a șapte ani de cercetare a vindecătorului brazilian, spune: „Echipele științifice au găsit în radiografiile ulterioare acestor operații invizibile urme de incizii și cusături interne”. João, posedat de spirite ale unor entități cu diferite specialități medicale, realizează operații cu instrumente chirurgicale de genul scalpelului. Pellegrino-Estrich scrie despre João: „Degetele sale lucrează cu mare precizie, chiar și atunci când are capul întors sau când i se distrage atenția. Multe dintre rutinele sale chirurgicale nu pot fi făcute de chirurgi obișnuiți”. João spune: „Nu eu sunt cel care vindecă. Dumnezeu e tămăduitorul. Eu sunt doar un executant”. Pacienții care trec prin astfel de operații, sub influența unui tip de anestezie spirituală, nu simt nicio durere. João posedă, de asemenea, o putere mistică antiseptică. Nu a existat niciodată vreun caz de infecție în casă, după sutele de mii de operații din ultimii 30 de ani. Și o altă caracteristică bizară a acestor operații, care presupun uneori incizii profunde, este cantitatea infimă de sânge care curge. Toate operațiile sunt înregistrate pe casete, iar acestea pot fi vizionate și studiate la clinică sau cumpărate. La sfârșitul zilei, João ține o ședință cu toți asistenții, iar apoi îi îngăduie entității să-i părăsească trupul.

Medicii au făcut studii şi teste pe rezultatele sale

665 26 6Vindecările lui João de Deus au fost studiate de mulți oameni de știință. Un grup de medici și de savanți de la Facultatea de Biofizică Clinică a Universității „Dr. Bezerro de Menezes”, din Brazilia, condus de Arlete Savaris, l-a observat și l-a testat timp de doi ani. Rezultatele studiului, în favoarea autenticității tămăduirilor, au fost publicate în cartea „Curas Paranormais Realiyadas por João da Faria”, disponibilă la biblioteca universității, însă numai în limba portugheză. Doctorul Klaus Schubert, din Germania, a făcut și el o serie de investigații asupra activității lui João, împreună cu un grup de savanți. Concluziile acestei echipe au fost, de asemenea, pozitive. Un rezultat al acestei cercetări a fost filmul documentar intitulat „Medium João de Deus”. Legătura dintre intervenția chirurgicală vizibilă și vindecare este uneori misterioasă. Una dintre tehnicile lui João este aceea de a introduce clești chirurgicali în nasul pacientului, pe care apoi îi răsucește. Ciudat este că această manevră este folosită pentru a vindeca orice parte a corpului. Pellegrino-Estrich consemnează: „Această tehnică a fost folosită pentru a vindeca piciorul unui bărbat care a avut șase fracturi. Omul a venit la centru în genunchiere și a plecat pe propriile picioare. S-a întors la muncă într-o săptămână”.

A salvat viaţa unui doctor cu tumoare pe creier

Operațiile invizibile interesează mai mult, căci ele reprezintă o dovadă mai puternică a modificării formei biologice prin metode paranormale. Medicului brazilian Klaun, absolvent al Facultății de Medicină, i s-a descoperit o tumoare la creier. A mers în Statele Unite pentru a urma un tratament. Acolo i s-a spus că operația era posibilă, dar cu numai 50% șanse de supraviețuire. Iar dacă ar fi trăit, cel mai probabil ar fi paralizat de la brâu în jos. Tatăl lui Klaun era, de asemenea, medic, lucrând la Ministerul Sănătății. Auzise de João de Deus, pentru că primise plângeri de la medici care-l acuzau de incompetență medicală, dar și mărturii ale pacienților vindecați. Familia Klaun a decis atunci să meargă la clinica lui João, din Abadiania. În noiembrie 1994, doctorul Klaun a ajuns aici, împreună cu tatăl său și cu cei doi medici care-i puseseră diagnosticul. Klaun a fost așezat într-o cameră de Terapie Intensivă și a intrat în comă trei zile, perioadă în care a fost operat de spirit. Timp de trei zile și trei nopți, corpul său a avut toate funcțiile închise - fără mâncare, fără eliminare și fără mișcare. După ce s-a trezit a fost sfătuit să-și facă din nou o radiografie. Enorma tumoare dispăruse complet. Doctorul Maureso de Veta, de la Mi- nisterul Sănătății brazilian, care-și dăduse opinia asupra inoperabilității tumorii, a declarat că aceasta dispăruse cu adevărat, fără vreun semn de intervenție chirurgicală pe craniu.

Procurorul care l-a acuzat de şarlatanie trăieşte datorită lui

Unii dintre inamicii lui João de Deus au devenit pacienții săi satisfăcuți. La 3 iulie 1996, de pildă, el l-a zărit printre bolnavii care așteptau la rând pe Firto Franki, unul dintre procurorii care-i întocmiseră dosar. João i-a spus: „M-ai urmărit zece ani. Mi-ai făcut viața un iad, iar acum vii la mine să te ajut? Știai că munca mea e autentică, pentru că ți-ai trimis prietenii la mine și i-am vindecat. Cu toate acestea, ai continuat să mă persecuți. Ți-am arătat acum, odată pentru totdeauna, că nu sunt un șarlatan. Recunoști azi, în fața acestor martori, că ai mințit?”. Franki a fost de acord și a afirmat public că vindecările lui João de Deus sunt reale.

Curăţare spirituală şi energetică

Meditaţiile din „Camera curentului” sunt pentru curăţare spirituală şi energetică: cele două sesiuni pe zi, dimineaţa şi după-amiaza, contribuie la susţinerea vindecării celor care trec prin faţa lui João. Sunt multe persoane care vin şi susţin „curentul” pentru a-i ajuta pe ceilalţi în vindecare. În timpul meditaţiei trebuie să ţii ochii închişi şi să nu încrucişezi mâinile sau picioarele, pentru a nu întrerupe „curentul” spiritual. Deoarece o meditaţie poate dura până la patru ore este destul de greu să rezişti, dar pe măsură ce zilele trec vei reuşi să închei sesiunea odată cu rugăciunea finală. Cineva spune „Tatăl Nostru” în limba portugheză, şi toţi ceilalţi se alătură, spunând rugăciunea în limba lor maternă. „Operaţiile spirituale”, care sunt invizibile sau chiar vizibile (pentru cei care au nevoie să vadă pentru a crede sau pentru cei aleşi din grămadă de João), produc, realmente, miracole: dispariţii de tumori, recăpătări de vedere, oameni în scaunul cu rotile care, pentru prima dată după mulţi ani, fac primii paşi. Dar vindecarea nu este spontană, ci un proces ce necesită dăruire, credinţă şi multă răbdare. João spune foarte clar că nu el te vindecă, ci Dumnezeu; el doar îţi facilitează vindecarea. Sesiuni pe „Patul cu Cristale” - băi de lumină colorată expusă pe chakre prin intermediul cristalelor de cuarţ (10 dolari şedinţa); pastile de passiflora, 25 de dolari (sunt prescrise personalizat pentru fiecare pacient prezent fizic sau doar prezentat într-o fotografie); apă sfinţită, 2 dolari/0,5 litri; „supă spirituală” - este gratuită şi se împarte tuturor celor prezenţi în Casă la prânz; „cascada Sacră” - unde bărbaţii şi femeile intră pe rând, separat, în scurte reprize. Doar aici nu ai voie să faci poze sau să iei ceva ca suvenir. Ritualul este simplu: spui o rugăciune, intri în apă pentru a fi binecuvântat de spirite, iar la plecare mulţumeşti locului. Totul se desfăşoară în multă linişte şi dureză cinci-zece minute. Grădina casei e un loc minunat: plină de viaţă şi în acelaşi timp cu atâta linişte şi pace. Fiecare băncuţă de lemn de aici este primită în dar şi aminteşte de un miracol, este felul în care cel vindecat multumeşte Casei. În fiecare seară vine o doamnă de prin partea locului şi, cu o voce îngerească, în lumina licuricilor, cântă Rosariul Maicii Domnului. Merită menţionat că în zona Abadiania sunt multe mine de cristale, întreaga aşezare trăind, în principal, de pe urma comercializării acestora şi a turismului spiritual de la Casa dom Inacio.

După o săptămână sau mai multe de stat în Abadiania simţi că s-a întâmplat ceva cu tine, că ceva s-a schimbat în felul de a privi lumea. Când te întorci acasă, toţi cei care te întâlnesc observă imediat starea îmbunătăţită, o atitudine deschisă şi plină de energie, iar analizele medicale confirmă, în multe cazuri, ceea ce tu ştiai deja că s-a întâmplat. „Vindecarea spirituală există întotdeauna, iar cea fizică nu face decât să o urmeze”.

„Nu eu sunt cel care vindecă. Dumnezeu e tămăduitorul. Eu sunt doar un executant“ (João de Deus)

Comunitatea João de Deus România

João de Deus este un nume cunoscut şi în România. De-a lungul anilor au fost şi destui români care au ajuns la el, în Brazilia, şi s-au întors pe deplin sănătoşi. Ei povestesc despre experienţe unice şi despre faptul că nu au cuvinte de mulţumire pentru că se află în viaţă, deşi medicii nu le mai acordau şanse de supravieţuire sau de vindecare a afecţiunilor în cazul în care acestora nu aveau ca final moartea. De altminteri, există o pagină de Facebook intitulată Comunitatea João de Deus România, aşa cum există astfel de comunităţi în foarte multe ţări de pe planetă.

„Degetele sale lucrează cu mare precizie, chiar și atunci când are capul întors sau când i se distrage atenția. Multe dintre rutinele sale chirurgicale nu pot fi făcute de chirurgi obișnuiți“ (Robert Pellegrino-Estrich, autorul cărții „Omul-miracol“)

Care sunt etapele pentru pacienţi

„Primeira vez” - este prima oară când iei contact cu João, întâlnire care poate fi personală sau prin intermediul unei fotografii trimise prin cineva care îl întâlneşte. De obicei, prima vedere e uşor dezamăgitoare, iar emoţia întâlnirii cu cel mai mare vindecător în viaţă se rezumă la a rămâne blocat efectiv cu privirea în ochii săi extrem de albaştri, vreme de câteva secunde cât îţi spui suferinţele (timp acordat oricui vine să-l întâlnească şi se aşază la coadă), prin scrierea a trei dorinţe personale, afecţiuni fizice şi spirituale, pe o foaie de hârtie, în limba engleză. În cazul în care eşti trimis la „operaţie spirituală” vei primi o foaie pe care João a mâzgălit ceva (o reţetă pe bază de passiflora) şi, prin intermediul traducătorului, ţi se transmite să mergi în „sala de operaţii”, un spațiu de meditaţie în grup. După câteva ore, senzaţiile pe care le ai în şi după ieşirea din „sala de operaţii” diferă de la persoană la persoană, putând chiar să nu simţi nimic imediat. Cele mai multe persoane simt o oboseală acută şi le este foarte somn. „Segunda vez” - este a doua întâlnire personală sau prima întâlnire directă după ce ai trimis înainte o poză cu tine prin altcineva. „Revisao” este vizita după șapte zile de la operaţie, când ţi se spune că poţi pleca acasă sau că ar fi bine să mai rămâi.