Main menu

header

670 28 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

S-au dedicat cu totul invențiilor lor, au jucat pe o singură carte, dar în final au trecut la cele veșnice uciși de propriile creații. Iată care sunt inventatorii care au plătit cu propria viață lucruri de care omenirea se bucură în prezent.

A murit după ce a testat noua sa invenție: parașuta

Inventatorul Franz Reichelt a fost un croitor convins că ar fi la modă o haină care să se desfacă sub forma unei parașute. Drept urmare, acesta a hotărât că trebuie să se dedice „designului” vestimentar de haină-parașută. Chiar dacă acest costum nu avea nicio legătură cu parașutele moderne, ci arăta mai degrabă ca o draperie imensă, a făcut câteva teste și a aruncat manechine de la etajul cinci, experimente care au decurs fără incidente. Acest lucru l-a încurajat pe Franz să testeze el însuși costumul. În ciuda sfaturilor prietenilor săi, în 1912 acesta a sărit cu costumul său de pe Turnul Eiffel, dar invenția nu a funcționat. Croitorul s-a izbit de pământ și a murit pe loc, sub privirile îngrozite ale mulțimii.

Scufundat cu submarinul care îi poartă numele

670 28 2Horace Hunley a fost un inginer în Marina Forțelor Confederate în timpul Războiului civil american. Acesta a inventat primul submarin de luptă, pe care l-a botezat cu numele său. Aparatul a părut că le va da confederaților un avantaj tactic considerabil față de unioniști. În timpul testelor însă, atât Hunley, cât și alți șapte membri ai echipajului s-au înecat la bordul submarinului pe care nu au reușit să-l mai aducă la suprafață. Cu toate acestea, după moartea inventatorului, submarinul a fost recuperat din apă și folosit cu succes la scufundarea unui vas inamic.

Radiațiile i-au adus sfârșitul

670 28 3Savantă poloneză stabilită în Franța, Marie Curie, dublu laureată a Premiului Nobel, și-a petrecut viața, împreună cu soțul său, studiind radiațiile și terapiile cu radiații. Anii de studiu asupra elementelor radioactive au expus-o inevitabil la o cantitate mare de radiații, care s-au manifestat sub forma unei leucemii. În ciuda bolii sale, Marie Curie și-a menținut în continuare postul de conducere în cadrul secției de chimie și fizică aparținând Institutului Radiului. În 1934, din cauza stadiului avansat al bolii, s-a internat la Sanatoriul din Haute-Savoie, unde a trecut la cele veșnice la data de 4 iulie.

Tiparnița i-a sfâșiat piciorul

670 28 4William Bullock a fost cel care a adus lumii presa rotativă de mare viteză, care a dus la o îmbunătățire incredibilă a preselor de tipografie din secolul al XIX-lea. De asemenea, mașinăria lui Bullock a contribuit la dezvoltarea industriei tipografice, prin crearea rapidă de materiale de calitate. În anul 1867 însă, în timp ce instala una dintre presele sale, Bullock și-a prins piciorul într-o curea de transmisie și a fost tras în mașinărie. Rana de la picior a dezvoltat în scurt timp o cangrenă, iar medicii, din nefericire, nu l-au mai putut salva, inventatorul decedând pe masa de operație.

„Regele planoarelor”

670 28 5În ceea ce-l privește pe Otto Lilienthal, acesta a devenit un personaj atât de important al lumii aviației, încât istoricii l-au numit „Regele planoarelor”. Acesta a fost primul om care a făcut să zboare un aparat fără motor, iar experimentele sale au contribuit decisiv la dezvoltarea aviației. Ca mai toți inventatorii, și acesta a preferat să-și testeze personal creațiile. La 9 august 1896, Lilienthal s-a prăbușit cu un planor de la o înălțime de aproximativ 15 metri. Și-a fracturat coloana vertebrală și a trecut la dreapta Domnului a doua zi după accident.

Bogdanov, în căutarea izvorului tinereții eterne

Fizician, filosof, economist și scriitor de science fiction, Alexander Bogdanov este considerat unul dintre cei mai excentrici inventatori din lume. Acesta a început experimentele de transfuzie de sânge în anul 1924, afirmând că se află în căutarea izvorului tinereții eterne. După nu mai puțin de 11 transfuzii, în care s-a folosit pe sine drept cobai, Bogdanov a anunțat un miracol pentru acele vremuri: a reușit să stopeze procesul căderii părului și, în același timp, și-a îmbunătățit vederea. Dar tehnicile de transfuzii erau abia la început, iar testele preliminare de siguranță nu constituiau o practică în sine. Bogdanov a mers mai departe și, în anul 1928, și-a făcut o transfuzie de sânge infestat cu malarie și tuberculoză. La scurt timp după acest incredibil experiment a trecut în neființă.

Gazele i-au venit de hac

670 28 6Despre ingeniosul chimist și inventator Humphry Davy, istoria spune că și-a început cu stângul cariera științifică. În perioada în care era doar un ucenic a fost concediat pentru că ar fi provocat prea multe explozii. După ce a devenit specialist în chimie a avut un obicei straniu: inhala gazele cu care lucra. Pentru început, acest lucru a dus la descoperirea proprietăților anestezice ale dioxidului de azot. Frecventele otrăviri ale organismului l-au lăsat însă invalid în ultimii 20 de ani de viață. Mai mult, în urma unei explozii care a avut loc în laboratorul său și-a pierdut complet vederea.

Două invenții i-au grăbit sfârșitul lui Thomas Midgley Junior: aditivul cu plumb și sistemul de scripeți

Titanic, blestemul vieţii lui Andrews

670 28 7Thomas Andrews a fost irlandezul care a construit cea mai faimoasă navă din lume: Titanic. Era absolut firesc ca acesta să se îmbarce în călătoria de inaugurare a acestui vas. De fapt, pentru Andrews, Titanic a fost blestemul vieții sale. Acesta a murit alături de pasageri în timpul voiajului, atunci când vasul s-a scufundat. Max Valier a rămas în istorie drept cel care a adus pe lume motoarele cu rachetă care au stat mai târziu la baza primelor motoare spațiale. Mecanismul lui Valier, despre care acesta a crezut că poate fi folosit și la autovehicule, a funcționat cu combustibil lichid. Doar că la o lună de când a testat cu succes prima mașină-rachetă, unul dintre motoare a explodat, iar inventatorul a fost omorât pe loc.