Main menu

header

785 25 1de Alexandru Năstase şi Ştefania Băcanu

Tragedie fără margini într-o comună din judeţul Buzău. Un puşti de 9 ani, care ar fi trebuit să se bucure de vârsta frumoasă a copilăriei, trăieşte o dramă pe care încă nu o cunoaşte. Tatăl său a murit pe masa de operaţie, iar el a rămas al nimănui. Nici mama nu îl poate lua în grijă. Are probleme psihicie şi l-a părăsit când era încă foarte mic.

Locuiau într-un bordei de pe o zi pe alta. Se aveau doar unul pe altul!

Vorbim despre un copilaș aflat la o vârstă la care joaca și zâmbetul trebuie să reprezinte coordonate principale. Vorbim despre un țânc, despre un micuț care trece printr-o adevărată dramă, fără ca măcar să-i cunoască momentan adevărata față. Părăsit de o mamă cu probleme psihice, copilul a trăit până de curând alături de tatăl său în comuna buzoiană Buda. Cei doi locuiau într-un bordei, casă n-ai cum să-i spui, un bordei uitat de vremuri, de întâmplări și, nu în ultimul rând, de oameni. Căci bunătatea s-a mai risipit între timp pentru un popor care s-a așezat la masă cu nevoile și sărăcia.

Secţia de Pediatrie, noua „casă” a micuţului

Cu toate acestea, viața celor doi era frumoasă și pentru că împreună reușeau cumva să o coloreze. Da, puștiul nu avea jucării, habar n-avea ce înseamnă Lego, internet, telefon, tabletă sau alte năzdrăvănii ale acestui secol. Dar alături de tatăl său era fericit. Și câteodată sătul. Spunem câteodată pentru că viața nu este mereu decupată din reviste. Zilele trecute însă totul avea să se schimbe și să capete accente dramatice. Bărbatul de 46 de ani, care muncea cu ziua ca să aibă bani să-i cumpere copilului mâncare și haine, s-a simțit rău și a chemat Salvarea. Era doar începutul unui sfârșit înfiorător. Ambulanța a ajuns la el și medicii au luat decizia să-l transporte de urgență la spital. Impresionați de întreaga poveste, de lacrimile copilului, au acceptat să nu-l lipsească pe băiat de părinte, mai ales că ar fi însemnat ca puștiul să rămână singur în pustietate. A fost primit în secția de pediatrie, acolo unde, aproape ca o premieră, a primit trei mese pe zi. Doar că minunile s-au terminat prea repede.

„Pot să-i duc şi lui tati puţină mâncare?”

Medicii l-au operat pe bărbat și au luptat până în ultima clipă să-l salveze pe acesta, însă ulcerul perforat și o puternică infecție abdominală aveau să fie prea mult. Prea mult pentru un organism și așa slăbit. Și când totul s-a terminat, copilul avea să rămână singur pe un pământ atât de mare și uneori deloc primitor. Cadrele medicale nu-și găsesc cuvintele să-i spună copilului că cel care avea grijă de el a pierit și încearcă să amâne pe cât posibil cumplitul moment. De altfel, asistentele au izbucnit în plâns atunci când i-au adus micuțului de mâncare, iar acesta a cerut voie să i-o ducă tatălui său. „Copilul nu știe că a rămas fără părinte. În ciuda condițiilor de trai, ei țineau foarte mult unul la celălalt. O să fie greu când o să afle ce a pățit tatăl său”, a spus Gheorghe Bălan, asistent social din comuna Buda.

Puștiul nu avea jucării, habar n-avea ce înseamnă Lego, internet, telefon, tabletă sau alte năzdrăvănii ale acestui secol

Nici pe mamă nu se poate baza!

În tot acest timp, autoritățile au încercat să-i găsească mama, în speranța că mai există și bine într-o poveste și așa plină de negură. Femeia nu pare a fi însă capabilă să-l îngrijească pe micuț. Potrivit autorităților, în acest moment este prioritară acordarea de servicii de consiliere și suport pentru copil, în vederea diminuării traumei, urmând a se continua demersurile în vederea identificării unei soluții de permanență.