Main menu

header

903 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Spectacole de înaltă ținută artistică prilejuiesc publicului întâlnirea cu protagoniști valoroși și creațiile lor de succes. Săptă- mâna se anunță bogată în premiere dramatice și muzicale, artiști de geniu sunt evocați prin proiecte de excepție, iar în continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele care se disting în programul scenelor autohtone.

Declinul umanității sub dictatură: „1984”, în premieră la Teatrul Național din Iași

Teatrul Național din Iași își deschide stagiunea cu o premieră tulburătoare, care dezbate curajos tema totalitarismului. Pe 9 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Naționalului ieșean, are loc prima reprezentație a spectacolului „1984”, de George Orwell, un thriller politic în regia lui Claudiu Goga. Textul trimite spectatorul într-o societate totalitară, reconstruită pe ruinele lăsate de un conflict atomic, o lume în care indivizii de rând sunt spălați pe creier, permanent supravegheați (simbolul „Big Brother” e eficient valorificat), manevrați și folosiți de clasa superioară. În acest univers sinistru, un intelectual încalcă regulile dictaturii și află care este prețul libertății de a gândi, a urî sau a iubi. Personajele „robotizate”, alimentate cu lozinci și ideologii politice sunt remarcabil interpretate de protagoniștii Cosmin Maxim, Ada Lupu, Adi Ca- rauleanu, Petronela Grigorescu, Ionuț Cornilă, Călin Chirilă și Horia Veriveș. Actualitatea textului este surprinzătoare, iar montarea exploatează ingenios relația cu realita- tea contemporană. Următoarele reprezentații sunt programate pe 17 și 18 octombrie.

Armonie și inspirație: „Salve Regina” o nouă producție a Corului Madrigal

Partituri unice din sfera muzicii sacre a secolului al XIX-lea vor fi interpretate, în maniera plină de personalitate a Corului Național de Cameră Madrigal, care pe 8 octombrie va susține, în premieră, Concertul Extraordinar „Salve Regina”, găzduit de Catedrala Sf. Iosif din București. În programul evenimentului se regăsesc piese aparținând compozitorilor de geniu: Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Iohannes Brahms și Anton Bruckner. Lucrările au fost special alese de dirijorii Anna Ungureanu, Cezar Verlan și invitatul special, Alexander Drčar, doctor în muzică și coordonator în cadrul Universității Mozarteum din Salzburg. Evenimentul „Salve Regina” este realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București și reprezintă o premieră repertorială pentru Corul Madrigal. Concertul începe la ora 20:00. Accesul publicului este gratuit și se face exclusiv prin rezervarea locurilor online, pe platforma Bilete.ro.

„Tatăl”, „Fiul” și „Mama”, în „Portretul autorului Florian Zeller”, la Oradea 

La inițiativa Trupei „Iosif Vulcan” a Teatrului Regina Maria din Oradea în această săptămână are loc prima ediție a Festivalului „Portret de Autor”, dedicată scenaristului și regizorului Florian Zeller, cele mai renumite creații ale sale fiind prezentate în fața publicului orădean. Astfel, pe 9 și 10 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, puteți vedea spectacolul „Tatăl”, în regia lui Radu Iacoban, o producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, un text celebru ce descrie trăirile nebănuite ale unui bătrân suferind de Alzheimer. Piesa se joacă într-o formulă originală, cu spectatorii pe scenă, alături de protagoniști. De asemenea, pe 10 și 12 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania, puteți vedea în premieră națională drama „Fiul”, în regia lui Bobi Pricop, o producție a Teatrului Regina Maria din Oradea. Textul abordează tema complexă a depresiei, ilustrată cu episoade din viața unui tânăr neînțeles de părinți. Portretul lui Florian Zeller va fi completat pe 11 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu reprezentația piesei „Mama”, o montare a Teatrului Nottara din Capitală, avându-i în distribuție pe Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociș, Diana Roman și Rareș Andrici.

Vioara își evocă maestrul: Concert „In Memoriam - Ion Voicu”, la București

903 30 2Împlinirea a 99 de ani de la nașterea celebrului violonist Ion Voicu va fi marcată anul acesta prin Concertul „In Memoriam”, programat pe 8 octombrie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Voicu”, din cadrul Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din Capitală. În program sunt incluse partituri celebre din „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, „Carmen”, de G. Bizet, „Zigeunerweisen”, de P. Sarasate, „Hora mărțișorului” și „Hora staccato”, ale lui Grigoraș Dinicu, interpretate de violoniștii Mircea Dumitrescu și Constantin Mirea, alături de soprana Isabela Stănescu. De asemenea, publicul va putea asculta creații excepționale din repertoriul românesc, precum: „Balada lui Ciprian Porumbescu” și „Dimineața după nuntă” (compoziție a maestrului Ion Voicu), interpretate la vioara Stradivarius Elder-Voicu, de celebrul violonist Alexandru Tomescu, invitatul special al serii. Ion Voicu se înscrie în galeria personalităților muzicii internaționale, alături de Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Leonid Kogan sau Igor Oistrah.

Tudor Gheorghe începe turneul național „Valsurile mele”

903 30 3Maestrul vorbelor cântate, Tudor Gheorghe, lansează un nou proiect muzical de excepție, concertul „Valsurile mele”, cu un repertoriu alcătuit exclusiv din compoziții proprii. Concertul va putea fi urmărit de publicul din întreaga țară, Tudor Gheorghe urmând să susțină un turneu național cu peste 20 de reprezentații. Fanilor muzicii pline de emoție și har marca „Tudor Gheorghe” le amintim câteva dintre coordonatele reprezentațiilor, programate astfel: Piatra-Neamț -12 octombrie, Cinema „Mon Amour”; Buzău - 14 octombrie, Consiliul Județean; Pitești - 17 octombrie, Casa de Cultură a Sindicatelor; Sibiu - 2 noiembrie, Centrul Cultural „Ion Besoiu”; Deva - 4 noiembrie, Teatrul de Artă; Timișoara - 7 noiembrie, Sala Capitol; Arad - 8 noiembrie, Filarmonica de Stat; Oradea - 21 noiembrie, Teatrul Regina Maria; Târgu Mureș - 28 noiembrie, Palatul Culturii; Bacău - 8 decembrie, Teatrul de Vară „Radu Beligan”; Brăila - 12 decembrie, Casa de Cultură a Tineretului; Constanța - 16 decembrie, Centrul pentru Tineret „Jean Con- stantin”. În Capitală concertul va avea premiera pe 26 octombrie, la Sala Palatului. Menționăm că toate reprezentațiile încep la ora 19:00.