Main menu

header

903 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Prea mulți pământeni sunt sedentari, ceea ce contribuie major la deteriorarea stării de sănătate a cetățenilor planetei. Dar există și vârstnici care reprezintă adevărate modele pentru toată lumea și demonstrează prin exemplu personal nu doar că vârsta este numai un număr, ci și că „se poate”. Și chiar la nivel de performanță uluitoare.

„Uimitoare” pe rotile, la 86 de ani

903 20 2Recent, o postare pe Instagram care a devenit virală arată o femeie în vârstă de 86 de ani care se bucură patinând pe rotile ca o tânără. În videoclip, bunicuța poate fi văzută distrându-se copios în timp ce patinează lejer și, din când în când, etalează abilități și mișcări uimitoare. În ciuda vârstei ei, femeia i-a determinat pe membrii grupului de patinatori profesioniști The Griffin Brothers (@the_griffin_brothers_) să imortalizeze momentul și apoi să distribuie pentru întreaga lume un episod care ar putea fi un exemplu concret de stare fizică bună, optimism și luptă împotriva sedentarismului. Toate acestea cu multă bucurie și cu plăcerea sportului. Contul de utilizator a subtitrat videoclipul: „Nu vreau să mai aud scuze de la nimeni. Această femeie frumoasă are 86 de ani și încă patinează, arătând cât de uimitoare este”.

Sprinterul centenar, imbatabil

903 20 3Atletului thailandez Sawang Janpram îi ia 27,08 secunde pentru a alerga 100 de metri. Având în vedere că are... 102 ani, acest timp este un adevărat record (celebrul Usain Bolt, cel mai rapid om al planetei, a alergat distanța în 9,58 secunde în 2009). Sawang este cunoscut ca fiind cel mai vârstnic sprinter din Asia de Sud-Est și a participat de patru ori la Campionatele anuale de maeștri atleți din Thailanda, în special la probele de 100 de metri. Recent, la cea de-a 26-a ediție a competiţiei, desfășurată în sud-vestul provinciei Samut Songkhram, Janpram a câștigat toate medaliile de aur la categoria 100-105 ani, depășindu-și toți competitorii din această categorie de vârstă. Înainte de evenimentul sportiv, Sawang a făcut câte două antrenamente pe zi. „Sportul m-a făcut puternic. Pe lângă asta, exercițiile ajută la îmbunătățirea poftei de mâncare”, spune sprinterul.

Jacinto Bonilla, campion absolut la crossfit

903 20 4Nu mulți seniori de 78 de ani - împliniți în 2022 - fac furori în crossfit și ajung să dea numele lor unor competiții. Dar Jacinto Bonilla este diferit - „Jacinto Storm” este un sistem pe care l-a creat când a împlinit 69 de ani și care consta din 69 de genuflexiuni, 69 de aruncări de minge de perete, 69 de trageri, 69 de flotări, 69 de balansări și 69 de ridicări. În fiecare an s-a adăugat câte o repetare. „Prietenii mă întreabă când voi limita evoluția, dar eu spun că dacă trăiesc până la 100 de ani, vor fi 100 de repetări”, detaliază sportivul. Din 2006, de când a văzut un articol despre acest sport în Men’s Health, Bonilla s-a antrenat, apoi a concurat în Crossfit, un program de antrenament de mare intensitate, întorcându-se cu noi recorduri inclusiv după ce a învins cancerul, în 2008!

Pat Gallant-Charette, înotătoare de Guinness Book

Retrasă din activitatea de asistentă medicală, Pat Gallant-Charette, bunică din Maine, a uimit lumea când s-a apucat de… maratoane de înot, după ce a ieșit la pensie. Şi a ajuns să fie inclusă în International Marathon Swimming Hall of Fame și să dețină recorduri Guinness Book, excelând la înotul în ape deschise. Deși nu avea experiență anterioară, Gallant-Charette a început să se antreneze când a vrut să concureze într-o cursă de înot local în ocean, în onoarea fratelui său mai mic, care murise recent. Și de atunci nu s-a mai oprit... În vârstă de 71 de ani, antrenoare și mentor pentru tinerii pasionați de înot, Gallant-Charette a terminat de-a lungul carierei șase cicluri Oceans Seven (traversarea înot a șapte canale din toată lumea).

A cucerit Everestul la 80 de ani… a treia oară

903 20 5În 2013, la vârsta de 80 de ani, alpinistul japonez Yuichiro Miura a devenit cea mai în vârstă persoană care a urcat pe cel mai înalt munte din lume. Escaladarea „acoperișului lumii” nu este la îndemâna oricui (din mii de oameni bine pregătiți și echipați care au încercat, doar câteva sute au reușit). Dar acest senior-fenomen a atins vârful de trei ori în timpul vieții... după vârsta de 70 de ani! Miura a suferit patru operații la inimă înainte de a treia ascensiune, ceea ce a făcut din acesastă reușită una considerată fenomenală. „Aveți nevoie de un scop - oricât de mare sau de mic - și să vă dezvoltați sănătatea și starea fizică în acea direcție”, a declarat Miura pentru „The Telegraph”, anunțându-și intenția de a încerca din nou cucerirea celui mai înalt pisc de pe planetă.

Ultramaratonistul septuagenar care a reușit „imposibilul”

903 20 6Una dintre cele mai uluitoare dovezi de rezistență a unui vârstnic de peste 70 de ani a fost consemnată în dreptul lui Arthur Webb. În 2016 avea la activ cinci maratoane consecutive, inclusiv teribilul Badwater Ultramarathon, cea mai dură cursă din lume, care se desfășoară pe 217 kilometri prin arzătoarea Vale a Morții și traversează două lanțuri muntoase din California, la temperaturi de 50 de grade Celsius. Dar Webb a încheiat acest infern cu 20 de ore mai repede decât oricine altcineva cu vârsta peste 70 de ani. Revista Ultrarunning l-a numit alergătorul anului din grupa sa de vârstă pentru această performanță incredibilă. Pentru a se pregăti, septuagenarul a declarat că s-a antrenat în fiecare zi într-o saună, la peste 50 de grade, și a alergat sute de kilometri.

Louis Self, din Arizona, este un pasionat practicant de kiteboarding la vârsta de... 86 de ani

„Călugăriţa de Fier“, neegalată la Ironman

Cunoscută drept „Călugărița de Fier” datorită carierei sale prolifice în triatlon, Madonna Buder, azi în vârstă de 92 de ani, i-a inspirat decenii la rând pe mulți alții cu optimismul și promovarea mișcării. Potrivit antrenorului său, această femeie formidabilă a finalizat peste 360 de triatlonuri și 45 de curse Ironman, care constau dintr-o combinație de înot, bicicletă și un maraton complet. În 2016 era aleasă ca imaginea noului videoclip „Unlimited Youth”, de la Nike. Călugărița Madonna Buder a început să alerge la 48 de ani, când un preot i-a sugerat să facă jogging pe plajă. Este și astăzi cea mai în vârstă persoană care a terminat vreodată un Ironman Triatlon sub limita de 17 ore și a determinat organizația Ironman să creeze noi categorii - grupe de vârstă 75-79 de ani și 80-84 de ani. Vârstnica a doborât, de asemenea, recordul de timp pentru ultima categorie de vârstă, completând un Ironman în 16 ore și 32 de minute. „Singurul eșec este să nu încerci, pentru că efortul în sine este un succes”, spune „Călugărița de Fier”.