Main menu

header

903 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Căsuța Albastră este o căsuță ca din povești, într-un loc ca din povești. Totul este, însă, foarte real și se află în satul Jgheaburi din comuna Corbi, județul Argeș. De la Pitești ieșiți pe DN73 spre Câmpulung Muscel și la vreo 15 km, în Piscani, faceți la stânga, pe DJ731. Drumul vă duce pe valea râului Doamnei, prin Dârmănești, Coșești, Gănești, Retevoiești, Pietroșani, Domnești, de unde urcați, imediat la stânga după podul peste râul Doamnei, prin Stănești, spre satul Jgheaburi. Drumul este minunat, printre mândre gospodării muscelene tradiționale „îngropate” în verdeață. Drum mioritic într-un peisaj aparent atemporal, spre un colț de Rai.

Intrare și ghid gratuite în „Casa Mamei Uța” 

Din centrul comunei Jgheaburi, la dreapta, peste un pod metalic, după nici o jumătate de kilometru, veți găsi două adevărate „perle” ale României turistice, din păcate prea puţin cunoscute. Prima este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră, Corbii de Piatră, împietrită din secolul al XIV-lea. La nici o sută de metri este Căsuța Albastră. „Casa Mamei Uța”, îi spun localnicii. „Mama Uța” a fost Maria Vlădescu, care s-a născut, a trăit și a plecat la Domnul de Sfântul Ion al anului 2014, la 87 de ani. Construită în 1868, Căsuța Albastră a supraviețuit timpului și tipurilor, iar acum de ea se ocupă o nepoată a „Mamei Uța”, Mihaela Sescioreanu, împreună cu soţul său Nicolae. „Ninel” pentru apropiați. Ghid atoateștiutor despre minunile din jurul Căsuței Albastre. Cascada naturală și „osul” de... uriaș dinainte de Potop prins în stânca de 10 metri înălțime din spatele casei. Privite de milenii de un... ochi pietrificat în același perete calcaros, izbucnit din pământ ca Meteorele grecești.

Interiorul duce gândul la „Amintiri din copilărie”

Interiorul Căsuţei Albastre duce gândul vizitatorilor înapoi în timp, fiind dovadă palpabilă a tradițiilor şi obiceiurilor din zona Corbi. Paturi vechi de aproape un secol, covoare şi preşuri ţesute la vechile războaie manuale, leagănul suspendat în care Maria Vlădescu şi-a crescut copiii... Imagini din neuitatele „Amintiri din copilărie” ale lui Ion Creangă. Mergeți să vedeți colțul de Rai din satul Jgheaburi ca să vă îmbogățiți amintirile cu frumosul pur și inefabil al României Frumoase.

În curtea Casei Albastre a Mamei Uţa au fost „trase“ în 1967 mai multe cadre din filmul „Răpirea Fecioarelor“ din celebra serie a „Haiducilor“, în regia lui Dinu Cocea, cu o distribuție stelară, devenită, din păcate, istorie mult prea devreme: Olga Tudorache, Marga Barbu, George Constantin, Toma Caragiu, Emanoil Petruț