Main menu

header

904 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Un nou material, care poate sesiza bătăile inimii printr-o tehnologie inovatoare, a fost creat de specialiștii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și promite o serie întreagă de utilizări.

Hainele „vor putea vorbi între ele”

Tehnologia pusă la punct de experții americani ar putea da naștere unei serii întregi de piese, utilizate, de pildă, de femeile însărcinate pentru a auzi bătăile inimii bebelușului sau de serii vestimentare „care vor putea vorbi între ele”, după cum se arată într-un comunicat al instituției. Fibrele pot fi realizate pentru a… crea sunete, care sunt preluate de o altă piesă cu această țesătură. Materialul are fibre cu cea mai înaltă tehnologie și funcționează prin conversia sunetelor în vibrații mecanice înainte ca acestea să fie convertite din nou în semnale electrice. Cercetătorii au cusut o astfel de fibră pe căptușeala interioară a unei cămăși, în regiunea pieptului, și au descoperit că a detectat cu precizie bătăile inimii unui voluntar sănătos, împreună cu variații subtile ale caracteristicilor mișcărilor cordului. „Această țesătură poate interacționa imperceptibil cu pielea umană, permițând purtătorilor să-și monitorizeze starea inimii și ritmul respirației într-o manieră confortabilă, continuă, în timp real și pe termen lung”, explică expertul Wei Yan, într-o declarație.

De la industria spațială la monitorizarea peștilor

904 32 2Pentru studiu, echipa a creat o fibră flexibilă, care se îndoaie atunci când este integrată în țesătură. Materialul produce un semnal electric atunci când se îndoaie sau se încordează, modalitate de a converti vibrațiile sonore în semnale electrice. Potrivit specialiștilor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, aria de utilizare potențială a noii țesături este aproape nesfârșită, de la aparate auditive la construcții. „Materialul poate fi integrat în pieea folosită în industria spațială, pentru a detecta acumularea de praf spațial sau poate fi încorporat în clădiri, pentru a sesiza fisuri ori tensiuni. De asemenea, poate fi țesut într-o plasă inteligentă care să monitorizeze peștii din ocean. Purtând o astfel de îmbrăcăminte acustică, oamenii ar putea răspunde la apeluri telefonice și pot comunica între ei”, detaliază Yan.

„Această cercetare oferă o nouă modalitate prin care țesăturile să ne asculte corpul și mediul înconjurător“ Yoel Fink, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA

Inspiraţie de la urechea umană

Echipa a făcut două descoperiri importante: că orice țesătură ar avea nevoie de fibre rigide pentru a transforma eficient undele sonore în vibrații și că ar trebui să proiecteze o fibră care să se îndoaie cu țesătura și să producă electricitate în acest proces. Experții s-au inspirat de la urechea umană și au dezvoltat un bloc stratificat de materiale, apoi l-au încorporat într-o țesătură mai ușoară decât o jachetă de jeans, dar mai groasă decât o rochie. Echipa a testat sensibilitatea materialului la sunetul direcțional, bătând din palme în timp ce stă- teau lângă cămașă în unghiuri diferite. Materialul a fost capabil să detecteze unghiul sunetului, la o distanță de trei metri. De asemenea, experții au folosit dispozitivul ca difuzor, înregistrând un șir de cuvinte înainte de a introduce înregistrarea în fibră. Aceasta a transformat semnalele electrice în vibrații sonore, pe care o altă fibră a fost capabilă să le detecteze.