Main menu

header

904 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Premiere și producții de excepție invită publicul să celebreze artiști de marcă și creații de geniu, al căror mesaj a trecut testul timpului, fascinând întregi generații de spectatori. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

Claudiu Bleonț este „Avarul”, pe scena Teatrului Național din Craiova

Prima producție a stagiunii de toamnă a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova este dedicată lui Moliere, de la nașterea căruia se împlinesc 400 de ani. Pe 15 și 16 octombrie, de la ora 19:00, la Sala „Amza Pellea” are loc premiera spectacolului „Avarul”, în regia lui Felix Alexa. Satira clasică a viciului uman construită în jurul Harpagon, bătrânul bogat și zgârcit, măcinat de obsesia sărăciei, care dorește să-și chivernisească odraslele prin căsătorii din interes, străbate timpul și demonstrează noi valențe în relația cu un prezent marcat de incertitudini financiare. Montarea lui Felix Alexa nu pledează pentru moralitatea și umanitatea personajelor, ci dezvăluie iscusit adaptarea defectelor capitale la noile crize ale omenirii, accentuând falsitatea și duplicitatea lumii în care trăim. În rolul principal îl puteți vedea pe Claudiu Bleonț care, în ciuda trăsăturilor personajului său, împrăștie cu dărnicie energie și pasiune pe scenă, construind o partitură de excepție. Din distribuție mai fac parte Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Cătălin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Cătălin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Ovidiu Cârstea și Bogdan Oprănescu. Următoarea reprezentație este programată pe 22 octombrie.

„Periplu”: Florin Piersic, la 86 de ani, pe scena Operei Naționale din Cluj

904 30 2Legenda teatrului și filmului românesc revine pe scena Operei Naționale din Cluj, într-un eveniment liric de excepție. Pe 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Mare îl puteți vedea pe maestrul Florin Piersic în spectacolul „Periplu”, în postura artistului care visează mereu liber. Seara va fi deschisă de o selecție din suitele „Romeo și Julieta”, de Serghei Prokofiev, publicul fiind purtat apoi către universul imaginar fantastic al creatorului prin suita „Peer Gynt”, inspirată de celebrul text al lui Henrik Ibsen, pe muzica lui Edvard Grieg, din care nu vor lipsi celebrele partituri „Morning” și „In the Hall of Mountain Ring”. Recitalul actoricesc al maestrului Florin Piersic va fi susținut de vocea armonioasă și seducătoare a sopranei Diana Țugui, protagoniștii fiind acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, condusă de la pupitru de dirijorul invitat, Tiberiu Soare. În 2016, Florin Piersic a mai urcat pe scena Operei Naționale din Cluj, într-un spectacol aniversar, la împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani.

La 60 de ani de la înființare, „Phoenix” își spune „Povestea”, la Sala Palatului

Trupa de legendă care a revoluționat și promovat în lume rock-ul românesc împlinește 60 de ani și își invită fanii, de toate vârstele, la un eveniment aniversar aparte. Pe 16 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală are loc lansarea filmului „Phoenix - Povestea”, un documentar realizat de cineastul Cristian Radu Nema, ce ilustrează istoria trupei ce a fascinat întregi generații de tineri. La lansare vor fi prezenți membri fondatori ai formației, Nicu Covaci și Mony Bordeianu, alături de Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi, alți artiști de numele cărora se leagă istoria „Phoenix”, dar și soliștii formației actuale. Filmul conține imagini de arhivă, filmări din anii ’70 și ’80 și detalii ce nu au fost niciodată prezentate publicului. Producția dezvăluie ideea originală de la care a pornit „Phoenix” (lansată inițial sub numele „Sfinții”) și istoria formației renăscute mereu din propria cenușă. De numele trupei „Phoenix” se leagă apariția unui fenomen cultural și, totodată, nașterea genului etno-rock, ce îmbină rock-ul și folclorul românesc.

Legenda muzicii rock, evocată pe poante: „Dancing Queen”, la Timișoara

904 30 3Unul dintre cele mai longevive spectacole de balet autohtone, revine în atenția publicului într-o reprezentație specială ce marchează Ziua Internațională a Baletului. Pe 19 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Operei Naționale din Timișoara este programat spectacolul „Dancing Queen - Povestea unei cariere”, un balet rock în două acte, ce ilustrează evoluția legendarei trupe britanice, geniul artistic, ascensiunea, dar și decăderea celebrului Freddie Mercury. Montarea grandioasă, pune în valoare piese din repertoriul trupei „Queen”, impresionând prin coregrafia complexă, cu elemente acrobatice, costumele provocatoare, inspirate din aparițiile memorabile ale trupei, dar și prin scenografia originală, care înlesnște apropierea publicului de artiști. Rolurile principale sunt interpretate de soliștii Alin Radu, Manuela Ardelean, Alina Mihai și Alexandru Pîntea.

Alexandra Velniciuc și Vasile Calofir, terapie de cuplu, pe scena Teatrului Elisabeta

Cât de departe se poate ajunge într-o relație marcată de rutină, orgolii personale, neîncredere, puteți vedea urmărind cea mai nouă producție lansată pe scena Teatrului Elisabeta din Capitală. Pe 16 octombrie, de la ora 18:00, la Sala „Luceafărul” are loc premiera comediei „Fanteziile soțului meu aproape că m-au înnebunit”, în regia lui Șerban Puiu. Piesa invită publicul în apartamentul unui cuplu plictisit, care după ani de căsnicie se confruntă cu probleme în dormitor. Dornici să-și salveze relația cei doi apelează la serviciile unui psiholog specializat în terapia de cuplu și acceptă să exploreze tot felul de fantezii, sperând să aprindă astfel flacăra pasiunii. Doar că recomandările „specialistului” îi aduc pe cei doi soți (interpretați cu șarm și vervă de Alexandra Velniciuc și Vasile Calofir), în situații ridicole, alături de personaje dubioase. În spatele comediei spumoase se regăsește un mesaj tulburător la adresa societății contemporane, orientată exagerat și nefiresc spre conferințele motivaționale și cărțile de dezvoltare personală ce promovează „specialiști universali”. Din distribuție mai fac parte Lucian Ghimişi, Mirela Stoian şi Vlad Ianuş.