Main menu

header

904 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Barajul și lacul de la Poiana Uzului se află pe cursul inferior al râului Uz, în amonte față de orașul Dărmănești din județul Bacău, între vârfurile Dealul Mare (909 m) și Farcu Mic (1.364 m) din Munții Nemira la sud și Piciorul Arsurii (1.050 m) și Obcina Lapoșului (1.337 m) din Munții Ciucului la nord. Puteți ajunge acolo pe DJ123 dintre Dărmănești și Sânmartin. Ridicat între anii 1965 şi 1973, barajul măsoară 84 m înălţime şi 507 m lungime. Lacul de acumulare, aflat la o altitudine de 523 de metri, are o suprafaţă de 334 de hectare, „alungit” pe 3,75 km și o adâncime maximă de 64,7 metri. Alimentează cu energie electrică și apă potabilă oraşele Dărmăneşti, Târgu Ocna, Oneşti şi Bacău.

Odihnă, delicii culinare, drumeții, parapantă, ATV, pescuit... Raiul pe Pământ!

Poiana Uzului, parte a rezervației naturale Nemira, oferă, pe lângă utilitatea evidentă, și un extraordinar potenţial turistic, din păcate foarte puţin exploatat. În jurul lacului de acumulare sunt o mulțime de pensiuni, care oferă, pe lângă o cazare confortabilă, bucate specifice zonei, bucătărie „moldovinească” delicioasă, cu influențe secuiești. Odată ajunși și cazați între peisaje mirifice, puteți face drumeţii, alpinism, mountain biking, parapantă, plimbări cu ATV, foto-hunting, vă puteți delecta (sau... enerva!) la pescuit şi vânătoare. Lacul este populat cu „porcan” (pietroșel), caras, clean, știucă și păstrăv de lac.

Trasee montane spectaculoase pentru orice... picioare!

Traseele montane sunt o altă atracţie a zonei. Nu sunt pretențioase pentru... picioare sau suflu și oferă privelişti spectaculoase. Cele mai cunoscute sunt spre Podul de Piatră din Dărmăneşti, Podul de Piatră din Valea Uzului, cascada Nasolea Mare, Vârful Obcina Lapoșului (1.334 m) sau Vârful Muieruşu (1.372 m). Mai puteți urca şi în masivul Nemira pe unul dintre marcajele spre lacul Bălătău (monument natural, la 532 de metri altitudine) și vârfurile Fântânii-Lemnia (1.287 m), Farcu (1.364 m) sau Nemira Mare (1.649 m).

În satul Valea Uzului din comuna Sânmartin se află Cimitirul Eroilor, unde se odihnesc 1.306 soldați de naționalități diferite, români, unguri, austrieci, germani, italieni, sârbi, ruși secerați de măcelurile mondiale din prima jumătate a secolului trecut