Main menu

header

905 25 1de Claudia Mîţoi şi Silviu Ghering

Sunt persoane care preferă lumina naturală puternică în locuință, alții, însă, vor intimitate, pentru a se putea odihni mai bine. În plus, de cele mai multe ori, după ce casa a fost finalizată, urmează decorarea, iar dilema cea mare apare în zona ferestrelor. Ce culori, ce tip de materiale și ce design ar trebui alese. Ce variante se potrivesc mai bine, ce este util? De ceva timp, rulourile exterioare și roletele de interior au câștigat teren în fața clasicelor perdele sau draperii. De aceea, am stat de vorbă cu Oana Boghiu (medalion), architect la „Visuri la cheie”, emisiune ce se difuzează în fiecare miercuri, de la ora 20:30, la PROTV, și am aflat ce se poartă, ce variante recomandă pentru ferestrele camerelor și cum pot fi combinate.

„Prefer mixul de jaluzele orizontale din aluminiu, vopsite negru, și perdea albă groasă”

- Ce variante avem pentru decorarea ferestrelor?

905 25 2- Varianta mea preferată din ultima perioadă este mixul de jaluzele orizontale din aluminiu, vopsite negru, și perdea albă mai groasă, tip in. Dar există multe variante pentru decorarea ferestrelor. Vorbim despre cea clasică - perdea cu draperie, doar perdea, dacă vrem ceva mai multă lumină, jaluzele din aluminiu sau din lemn, dar și rulouri exterioare sau rolete.

- Ce alegem, care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont atunci când căutăm varianta potrivită?

- Stilul în care amenajați locul dictează și decorarea ferestrelor. Dacă aveți un spațiu modern, contemporan, puteți opta pentru jaluzele din aluminiu sau lemn, și perdea albă, sau chiar o draperie. Dacă, însă, amenajarea este una clasică, recomand să se decoreze fereastra cu o perdea simplă, albă. O perdea colorată schimbă culoarea luminii din cameră, lucru pe care nu îl recomand, deoarece devine o lumină obositoare. Merge și o draperie neutră. Zic neutră, adică în nuanțe de bej/gri, pentru că, în timp, vă puteți plictisi de culori, iar asta înseamnă schimbarea draperiilor. Puteți accesoriza încăperea cu decorațiuni mici, cum ar fi perne, vaze etc. Într-un birou, recomand rolete, plus perdea și draperie.

„Asortați-le tâmplăriei”

- Dacă optăm pentru rulouri exterioare sau rolete, trebuie să le asortăm stilului casei?

- Rulourile exterioare ar trebui să se asorteze culorii alese pentru tâmplărie, pe când roletele e necesar să fie în stilul casei și în culori cât mai neutre.

- Care este diferenţa dintre rulouri şi rolete? Pentru cine nu ştie...

- Rulourile sunt exterioare, iar roletele sunt pentru interioare. Rulourile exterioare au un grad de protecție antiefracție, datorită elementului continuu al covorului de lamele care nu permite accesul spre fereastră atunci când acestea sunt închise. În schimb, roletele sunt pur decorative la interior, ele putând fi făcute din diferite materiale textile.

„Cele exterioare sunt din aluminiu și pot fi de mai multe culori”

905 25 3- Care sunt mai practice, mai uşor de montat? Ce recomandaţi?

- Dacă locuința este într-un bloc la parter sau dacă este o casă, atunci recomand rulouri exterioare pentru o protejare antiefracție mai ridicată. În ceea ce privește roletele, acestea ar fi mai ușor de montat, putând fi prinse atât de tâmplărie, cât și de perete/tavan.

- Rulourile pot fi montate şi la interior?

- Din câte știu eu, doar la exterior pot fi montate rulourile, dar caseta în care acestea se rulează cred că ar merge fixată și în interiorul locuinței.

- Cum alegem rulourile?

- Variantele de rulouri sunt în funcție de bugetul beneficiarului, pentru că acestea sunt disponibile într-o gamă variată de modele și culori. Astfel că, se pot acționa manual de o panglică sau electric prin telecomandă sau întrerupător. Rulourile exterioare sunt din aluminiu și pot fi de diferite culori. Recomand, însă, să se aleagă în funcție de culoarea tâmplăriei.

„Draperiile îmbracă mai frumos o încăpere”

905 25 4- Rolete vs. perdele cu draperii. Ce aţi recomanda? Care sunt avantajele şi dezavantajele dacă optăm pentru rolete?

- Roletele țin loc de draperie, deci putem chiar să le mixăm și anume să punem rolete la ferestre, și perdea sau draperie pe laterale. Dacă ar fi să aleg între rolete și perdele cu draperii, aș opta pentru a doua variantă, pentru că îmbracă mai frumos o încăpere.

- Deci, merg şi împreună. În ce situaţii pot fi combinate roletele textile cu draperiile sau storurile romane cu draperiile?

- Da, merg și împreună. Chiar este o variantă reușită, dacă stilul de amenajare este în același mod, și anume unul modern. Storurile romane le-aș lăsa fără draperii, fiind ele deja încărcate, prin designul lor.

„La mansardă vă recomand rolete”

- Din ce material ar trebui să fie roletele?

- Roletele sunt din material textil și pot fi făcute din țesătura perdelei sau al draperiei, în funcție de cerințele clientului și de stilul adaptat.

- Dacă avem o locuinţă foarte luminoasă, eventual şi o mansardă, ce alegem, astfel încât să ne bucurăm şi de lumină, dar să avem parte şi de umbră, mai ales în sezonul cald?

- Depinde foarte mult și de stilul de amenajare. Într-o mansardă recomand să optați pentru rolete, pentru că pe niște ferestre de tip velux nu puteți pune perdele.

Opţiuni diferite pentru dormitor şi sufragerie

- Ce merge cel mai bine la dormitor, astfel încât să avem un somn liniştitor?

- În dormitor aș alege perdea și draperie, că oferă un aer mai călduros.

- Dar în camera de zi?

- În camera de zi putem opta doar pentru perdele, dacă ne dorim un spațiu luminos.

- Cum le curăţăm? Atât roletele, cât şi rulourile, şi la ce interval de timp necesită înlocuire? Când încep să se deterioreze?

- Le curățați sau le înlocuiți de fiecare dată când este nevoie, și cred că și gradul de poluare din zona în care se află imobilul are importanță. Cât de mult praf este etc.

„Roletele țin loc de draperie, deci putem chiar să le mixăm și anume să punem rolete la ferestre și perdea sau draperie pe laterale“

„Variantele de rulouri sunt într-o gamă variată de modele și culori şi se pot acționa manual cu o panglică sau electric prin telecomandă sau întrerupător“

„Panelurile sunt dintr-un material dur“

- Panelurile pot fi o variantă?

- Nu am folosit niciodată paneluri pentru decorarea ferestrelor, dar cred că ar obtura prea tare lumina naturală.

- Care este diferenţa între paneluri şi rolete?

- Cred că panelurile sunt dintr-un material dur, iar roletele dintr-o țesătură. Chiar dacă sunt la căutare, eu nu cred că panelurile ar trebui să înlocuiască perdelele sau draperiile.