Main menu

header

905 18 1de Cătălina Tăgârță

E inevitabil ca, în călătoria noastră de creștere, să nu întâlnim persoane cu mentalități diferite. Însă depinde de noi să gestionăm cât mai bine discuția cu acestea, astfel încât să adăugăm și să căpătăm valoare, să stabilim relații cu ele, să nu creăm conflicte și să nu ne consumăm energia în zadar. Cheia este: schimbarea propriei gândiri și adoptarea atitudinii corespunzătoare!

Fără presupuneri, aroganță sau indiferență

Primul lucru pe care îl puteți face pentru a le țineți piept, cu succes, persoanelor cu mentalități diferite, astfel încât să nu vă consume energia, este să vă conectați cu ele și să faceți tot posibilul pentru a stabili relații. Păstrați simplitatea când „livrați” un mesaj, vorbiți lent și zâmbiți. Cui îi place să asculte un om încruntat? Nu este deloc atractiv, nu-i așa? Odată ce ați stabilit relația cu persoana respectivă, puteți să vă gândiți la o modalitate în care să o ajutați, sau la o acțiune a voastră pe care, dacă o faceți, i-ar putea influența viața persoanei respective într-un mod pozitiv. Asta înseamnă a adăuga valoare celor din jur. Dar atenție! Se spune că: „E greu să găsești puncte comune cu ceilalți, când singura persoană asupra căreia te concentrezi ești tu însuți”. Ca să puteți adăuga valoare oamenilor e necesar să identificați lucrurile pe care le aveți în comun cu aceștia. Însă fiți atenți la următoarele bariere: la presupuneri, aroganță, indiferență, control, adaptabilitate.

Puneți-vă puțin în locul lor

Când vă vine în minte ideea de a critica pe cineva care gândește sau face ceva diferit, trebuie să respirați profund și să vă folosiți de următoarele întrebări: „Eu simt ceea ce simți tu?”, „Eu văd oare ceea ce vezi tu?”, „Știu ce știi tu?”, „Știu ce vrei tu?”, „Despre ce vrei să vorbești?”, „Ce te face să plângi?”, „Ce visuri ai?”. Acționând astfel, puteți să rezonați cu persoana în cauză sau nu. Dar dacă nu rezonați, e necesar să vă întrebați serios: are rost să vă luptați cu o astfel de persoană? Aveți sorți de izbândă și să vă mai păstrați și energia până la final? Dacă nu are gradul de conștientizare necesar, puteți să îi explicați ore în șir, să recurgeți la cele mai frumoase sau pompoase discursuri, pur și simplu omul care vine dintr-o mentalitate diferită nu vă va asculta. Are nevoie să fie antrenat, să învețe pas cu pas, să vadă la voi că ați făcut deja o diferență. Deci... răbdare.

Adoptați o gândire de ansamblu

„O persoană nu poate schimba o altă persoană!”. Cel mult vă expuneți punctul de vedere, dacă vă dă voie. Dar și pentru asta, pentru a crea contextul necesar ca să vă asculte măcar câteva minute, trebuie să știți să adoptați atitudinea corespunzătoare. Iar asta vine la pachet cu schimbarea mentalității proprii, cu adoptarea unui stil de gândire. Când am conștientizat că prima persoană pe care trebuia să o modelez eram chiar eu, nu ceilalți, lucrurile s-au schimbat mult. În bine... Trebuie să ne asumăm responsabilitatea în primul rând pentru noi, pentru creșterea noastră. Și, pe măsură ce ne dezvoltăm noi, se schimbă și lucrurile în jur. Dar atenție: procesul de schimbare a modului de gândire nu e unul automat, însă vă poate îmbunătăți relațiile cu toți cei din jur. Așa că dați-vă voie să aveți o gândire de ansamblu, învățați fără încetare și ascultați cu urechile ciulite! Apoi, păstrați-vă modul de gândire pozitiv, rămâneți într-un mediu de creștere, înconjurați de oameni care învață în permanență și se preocupă pentru un viitor mai bun și nu lăsați negativiștii să vă saboteze!

Fiți diplomați

Adoptând o gândire de ansamblu ar trebui să respectați următoarele principii:

1. Nu vă luptați pentru certitudini și fiți diplomați! Adepții gândirii pozitive se simt bine înconjurați de ambiguități! Mai ales dacă activați într-un domeniu în care veți avea de a face, vreți, nu vreți, cu oameni care vor gândi diferit. Iar primul pas ar fi să fiți confortabili cu... inconfortabilul. Nimic pe lumea asta nu este cert. Și apoi... ca să nu se supere nimeni uneori mai trebuie să lăsăm de la noi. Poate celălalt nu are înțelepciunea necesară să facă asta, și riscați să creați un conflict mai mare sau chiar o ruptură a relației doar pentru că nu sunteți diplomați. Merită?

2. În schimb, trebuie să căutați claritate. De asta aveți nevoie. Nu lăsați nimic nelămurit. Întrebați, indiferent cât de banală sau de puerilă vi s-ar părea câteodată o întrebare. Nimeni nu s-a născut învățat. Și atenție! Indiferent ce răspuns primiți, nu vă blocați!

3. Renunțați la „a avea dreptate”! Când insistați să vă impuneți punctul de vedere nu faceți altceva decât să îl înfuriați și mai tare pe cel din fața voastră. Fiecare poate avea dreptate, în felul lui. Trebuie să ascultăm și punctele de vedere ale celorlalți!

Ascultați, chiar dacă nu acceptați

4. Dați-vă voie să ascultați! Vi se întâmplă să nu aveți răbdare să îl lăsați pe interlocutor să își termine fraza? Eu știu astfel de persoane. Și dacă ar face un minim de efort ca să asculte, ar avea multe de învățat. Fiți curioși să aflați și punctul de vedere al celuilalt! Poate veți afla despre el ceva ce nu știați încă sau un lucru care vă poate ajuta. Dacă nu vă dați voie să ascultați, doar voi aveți de pierdut. Ascultarea nu e tot una cu acceptarea. Nu trebuie să fiți de acord cu ce vi se spune. Dar puteți primi un feedback constructiv. Iar asta este extrem de valoros.

5. Explicați viziunea și vorbiți despre încredere. Ce faceți în cazul în care persoana din fața voastră se așteaptă să fiți totuși de acord cu ea, dar voi vă susțineți în continuare punctul de vedere? Ei bine, trebuie să îi explicați cu toată maturitatea și calmitatea de care puteți da dovadă că opinia și discuția pe care o aveți nu trebuie să vă afecteze în vreun fel relația. E pur și simplu un punct de vedere. Se poate întâmpla să aveți păreri diferite chiar și cu persoane cu care, la alte subiecte, sunteți întotdeauna de acord. Asta înseamnă că trebuie să vă afecteze relația o simplă discuție? Nicidecum. Părerea mea este că, dacă ați stabilit de la început o conexiune puternică între voi, o conversație în contradictoriu, pe un ton liniștit, nu trebuie să vă zdruncine încrederea sau să vă afecteze relația.

Uneori e recomandat să fiți deschiși la nou și să vedeți oportunitatea, nu secarea de energie. Așa că ascultați și vedeți ce puteți adopta totuși din ceea ce spun și ceilalți

Esenţial într-o comunicare benefică şi... paşnică este dialogul, nu monologul, ascultaţi ca să fiţi ascultaţi!

Din orice discuţie puteţi învăţa ceva

Fiecare e liber să aleagă pentru el și face ce vrea cu viața sa. Voi doar țineți cont de aceste trei aspecte când aveți de-a face cu mentalități diferite: fiți diplomați când vorbiți, nu desființați, nu descurajați!

Apoi faceți următoarele exerciții, cu toată sinceritatea de care puteți da dovadă:

1. Răspundeți la întrebările: Sigur nu are dreptate cealaltă persoană și eu sunt cea care greșesc? Ce argumente aș putea aduce în favoarea ei și ce argumente în favoarea mea?

2. Meditați la asta: Ce pot învăța din tot ce mi-a spus, din feedbackul sau discursul pe care l-a ținut? E ceva ce m-ar putea ajuta sau de care să țin cont pe viitor?

Dacă realizați că ar putea fi ceva, totuși, greșit, dați-vă voie să reconsiderați! Se întâmplă adesea, iar oamenilor le e greu să recunoască. Nu faceți asta! Mai bine reparați acum, până nu avansați și vă afundați și mai tare. Oamenii preferă să se confrunte cu probleme vechi de când e lumea, decât să își bată capul să găsească soluții noi. Voi alegeți, mai bine, să fiți unul dintre cei care caută soluții și vă veți atinge obiectivele mult mai rapid.