Main menu

header

906 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Preocupările legate de sursele de căldură și lumină în Finlanda, țară cu iarnă lungă și rece, preocupă toată societatea naţională. Într-un colț al unei mici centrale electrice din vestul statului nordic se află o nouă piesă de tehnolo- gie, care are potențialul de a diminua aceste griji.

Aprovizionare cu energie pe tot parcursul anului

Războiul din Ucraina a atras atenția asupra problemei energiei verzi în Finlanda, în condițiile în care Rusia a oprit aprovizionarea cu gaz și electricitate a țării. În timp ce noi panouri solare și turbine eoliene pot fi adăugate rapid la rețelele naționale, aceste surse suplimentare prezintă provocări uriașe. Cea mai grea întrebare este cum se mențin luminile aprinse când Soarele nu strălucește și vântul nu bate? În căutare de soluții inovative și simple, cercetătorii finlandezi și-au concentrat atenția pe… nisipul de construcții, material rentabil de stocare a energiei. Recent, specialiștii finlandezi au instalat prima baterie cu nisip complet funcțională din lume, care poate stoca energie verde luni întregi. Potrivit BBC, dezvoltatorii noului proiect afirmă că astfel s-ar rezolva problema aprovizionării pe tot parcursul anului.

Material cu temperatura de 500 de grade Celsius

În prezent, majoritatea bateriilor sunt fabricate cu litiu și sunt scumpe și pot face față doar unei cantități limitate de putere în exces. În orașul finlandez Kankaanpää, o echipă de tineri ingineri a finalizat prima instalare comercială a unei baterii realizate din nisip, system de stocare ieftin, cu impact redus. „Ori de câte ori există un astfel de val mare de electricitate verde disponibilă, dorim să o putem introduce în depozit foarte repede”, detaliază Markku Ylönen, unul dintre cei doi fondatori ai Polar Night Energy, care au dezvoltat produsul. Folosind nisip de calitate scăzută, dispozitivul este încărcat cu căldură obținută din electricitate ieftină, solară sau eoliană. Nisipul stochează căldura la aproximativ 500 de grade Celsius și poate încălzi casele iarna, când energia este mai scumpă. Ideea bateriei de nisip a fost dezvoltată pentru prima dată la o fostă fabrică de celuloză din orașul Tampere, Consiliul local donând spațiul de lucru și oferind finanțare pentru a-l demara.

Laboratorul național de energie regenerabilă din SUA evaluează în mod activ nisipul ca pe o formă viabilă de baterie pentru energie verde

Încălzesc apa pentru sistemul de termoficare

Bateriile la scară mare sunt considerate o soluție pentru stocarea și echilibrarea necesarului de energie. Dispozitivul cu nisip a fost instalat în centrala electrică Vatajankoski, care conduce sistemul de termoficare din zonă. Electricitatea ieftină încălzește nisipul, acesta generează aer cald, care circulă prin intermediul unui schimbător de căldură. Atunci când prețurile energiei sunt mai mari, bateria evacuează aerul cald, care încălzește apa pentru sistemul de termoficare și care este apoi pompată acolo unde este nevoie. Dezvoltatorii conceptului afirmă că dispozitivul pe care l-au creat ar putea menține nisipul - mediu foarte eficient pentru stocarea căldurii - la 500 de grade Celsius timp de câteva luni. „Dacă avem acest tip de soluție care oferă flexibilitate pentru utilizarea și stocarea căldurii, cred că ar ajuta mult în ceea ce privește cheltuielile”, explică Elina Seppänen, specialist în energie și climă.