Main menu

header

906 25 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Există state care nu glumesc atunci când vine vorba despre evaziunea fiscală, indiferent cine se face vinovat de așa ceva. Fără ezitare, judecătorii au trimis la închisoare inclusiv vedete de top mondial acuzate de eludarea taxelor, în cazul lor fiind vorba despre milioane de dolari…

Wesley Snipes, aproape trei ani în penitenciar

Wesley Snipes a avut o carieră de poveste încă din anii 1980. Adorat de fani, celebru și bogat, actorul din „Blade” are o stea pe Hollywood Walk of Fame. Dar, în 2006, Snipes a fost acuzat că a depus declarații fiscale false mai mulți ani, în perioada 1990-1992, și, de asemenea, că în alți câțiva ani nu a depus nicio declarație fiscală. Drept urmare, Guvernul SUA l-a acuzat de conspirație pentru fraudă. Doi ani mai târziu, starul a fost condamnat la trei ani de închisoare. Actorul a făcut apel în 2010, dar în același an s-a prezentat la o închisoare din Pennsylvania, pentru a-și ispăși pedeapsa. La începutul anului 2013, Snipes a fost eliberat. În final, a plătit și o amendă de 9,5 milioane de dolari.

Sophia Loren, declarată nevinovată după… patru decenii!

906 25 2Splendida actriță italiană deținătoare a unui Premiu Oscar, Sophia Loren, a avut o carieră emblematică. Dar Guvernul italian nu a fost impresionat de faima vedetei din „Ciociara” când i-a adus acuzații de evaziune fiscală, în 1974. Procurorii au susținut că actrița a înșelat guvernul cu 5 milioane de lire italiene, la acea vreme echivalentul a... 7.000 de dolari! Într-o declarație fiscală. Sophia Loren a răspuns că era vina contabilului său, care făcuse o greșeală în declarația de impozite. Actriţa s-a angajat într-o bătălie judiciară care a durat ani și pe care a pierdut-o. În 1982, legendara vedetă a primit ordin să execute 30 de zile de închisoare. A stat „la răcoare” 17 zile. Această poveste fiscală nu s-a încheiat, însă, atunci. 40 de ani mai târziu, în 2013, oficialii italieni au stabilit că Sophia Loren... nu a înșelat guvernul!

Mike Sorrentino, acord de vinovăție și încarcerare

906 25 3Mike „The Situation” Sorrentino, faimos pentru reality show-ul „Jersey Shore”, care a fost difuzat pe MTV din 2009 până în 2012, a înregistrat multe momente scandaloase în emisie. Dar a existat și scandal de culise, pentru că vedeta nu își plătea impozitele. În 2014, Guvernul SUA l-a acuzat pe Sorrentino de evaziune fiscală pentru că nu a raportat venituri de aproape 9 milioane de dolari. Acuzarea a susținut că Sorrentino și fratele său, Marc, au înființat firme false și au revendicat cheltuieli personale fictive. În ianuarie 2018, Sorrentino a acceptat un acord de vinovăție și a primit opt luni de închisoare, pe care le-a ispășit în 2019.

Ja Rule, ieșit din arest doar pentru a intra înapoi

906 25 4În 1999, Ja Rule a lansat single-ul de succes „Holla Holla”. Mai multe roluri ulterioare au consolidat celebritatea rapperului în anii 2000. Pe parcurs, starul a investit în diverse afaceri, dar a ajuns să aibă o aversiune pentru plata taxelor. Anul 2010 l-a găsit în închisoare, ispășind o pedeapsă de doi ani pentru deținere de arme, și, în plus, acuzat de evaziune fiscală. Procurorii au susținut că vedeta nu a plătit impozite pentru venituri de 3 milioane de dolari între 2004 și 2006. În martie 2011, Ja Rule a pledat vinovat, fiind condamnat la o pedeapsă de 28 de luni de închisoare. Când a fost eliberat pentru episodul cu armele, autoritățile l-au băgat înapoi, pentru a termina pedeapsa pentru fraudă.

Leona Helmsley, o miliardară după gratii

906 25 5Harry Helmsley deținea proprietăți de aproape 10 miliarde de dolari în întreaga lume, iar soția sa, Leona, era, la rândul său, magnat în industria hotelieră. Cuplul cheltuia regește și locuia într-o casă de vis din New York. Dar în 1989, celebritatea supranumită „Queen of Mean” („Regina răutăților”) a fost acuzată de fraudă fiscală. A răspuns într-o manieră care a înfuriat pe toată lumea: „Numai oamenii mici plătesc taxe”. A fost condamnată în 1992, la patru ani de închisoare și 750 de ore de muncă în folosul comunității, plus o amendă de peste 7 milioane de dolari. A ispășit 21 de luni în spatele gratiilor. Când a decedat, în 2007, s-a descoperit că îi lăsase prin testament 12 milioane de dolari câinelui său, Trouble...

Richard Hatch, „Supraviețuitor” condamnat de două ori

906 25 6A făcut istorie în televiziune, în anul 2000, câștigând primul sezon din „Survivor” („Supraviețuitorul”). Dar ascensiunea la faimă a lui Richard Hatch nu a însemnat și respectarea regulilor pe care le urmează majoritatea cetățenilor. În 2006, starul a fost condamnat la 51 de luni de închisoare, după ce s-a dovedit că nu a plătit impozite pe câștigurile sale din televiziune - sume de șapte cifre. În 2009, Hatch a fost eliberat condiționat, dar un judecător l-a trimis înapoi la închisoare în 2011, după ce s-a descoperit o altă neregulă la câștigurile sale. După încă nouă luni de detenție, „Supraviețuitorul” a fost eliberat, în decembrie 2011.

Pete Rose a ascuns sute de mii de dolari

906 25 7Legendarul jucător de baseball Pete Rose a avut o ascensiune fulminantă, urmată de o cădere spectaculoasă. În cariera sa, cel supranumit „Hit King” l-a depășit pe Ty Cobb la numărul de reușite. Dar, în afara terenului, după ce s-a retras ca jucător, Rose a acceptat un loc în conducerea echipei Cincinnati Reds și s-a apucat de… pariuri! În 1989 a fost interzis din baseball pe viață pentru asta, iar un an mai târziu a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Guvernul a susținut că fostul sportiv nu a raportat venituri de peste 350.000 de dolari din vânzări de suveniruri, din evenimente cu autografe și câștiguri la jocuri de noroc. Rose a fost amendat și a ajuns să execute cinci luni de închisoare, efectuând în plus și 1.000 de ore de muncă în folosul comunității.

Celebrul tenisman Boris Becker ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, după ce a fost acuzat că a ascuns bunuri pentru a evita să-și plătească datoriile, încadrându-se astfel la fraudă fiscală

Shakira este acuzată de Fiscul spaniol că nu a plătit taxe în valoare de 14,5 milioane de euro în perioada 2012-2014

Shakira riscă opt ani de detenţie

Cântăreaţa columbiană Shakira va fi judecată pentru fraudă fiscală, fiind acuzată că nu a plătit 14,5 milioane de euro taxe, pentru venituri obținute între 2012 şi 2014. Vedeta a susținut mereu că este nevinovată și a anunţat că refuză să semneze un acord cu Parchetul spaniol, preferând un proces. Potrivit actului acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011, anul în care relaţia ei cu Gerard Piqué, fotbalist al clubului FC Barcelona, a fost făcută publică, însă şi-a păstrat rezidenţa fiscală în Insulele Bahamas, considerate un paradis fiscal, până în 2015. Dar Shakira a anunţat că a plătit deja 17,2 milioane de euro Fiscului spaniol şi că, din punctul său de vedere, nu mai are nicio datorie. Parchetul a anunţat că va solicita o pedeapsă de peste opt ani de închisoare şi o amendă de circa 24 milioane de euro.