Main menu

header

906 18 1de Cătălina Tăgârță

În programele de dezvoltare personală se vorbește frecvent despre conceptul de valoare adăugată. De altfel, am amintit și eu în mai multe rânduri de expresia „a adăuga valoare”, iar în acest articol doresc să ne oprim puțin asupra ei, să vedem ce înseamnă mai exact. Asta pentru că, recunosc, până în urmă cu câțiva ani nu știam nici eu prea multe. Dar acum pot spune că înțelegerea și practicarea ei vă poate aduce un grad mărit de satisfacție, de împlinire.

Zeciuiala nu este doar despre bani

Ce înseamnă, așadar, să adaugăm valoare? John Maxwell spune că „oamenilor nu le pasă cât de multe știi până când nu își dau seama cât de mult îți pasă de ei”. În momentul în care încetăm să ne gândim doar la noi, când începem să îi punem și pe ceilalți pe primul loc, să ne gândim la ceea ce simt ei și la nevoile lor… atunci avem șanse să îi ajutăm, să le adăugăm valoare. Voi când ați ajutat ultima oară pe cineva, în mod complet gratuit? Și nu mă refer aici doar la membrii familiei, la persoanele foarte apropiate, ci la oameni în general. Poate fi vorba despre un coleg de muncă, o cunoștință, o persoană aflată în nevoie. Meditați la asta: când ați ajutat ultima oară pe cineva?

Oferiți 10% din timpul și cunoașterea voastră

Cu toții știm despre zeciuială, adică să dăm 10% din ceea ce obținem către cei nevoiași. Poate ați auzit asta de la biserică, la ora de religie sau de la un bunic înțelept. Ei bine, puțini oameni practică zeciuiala, motivând că nu câștigă suficient, că apar tot timpul cheltuieli neprevăzute și nu le ajung banii de la o lună la alta. Dați-mi voie să vă ofer o altă perspectivă asupra lucrurilor, astfel încât la finalul zilei să puteți nota ceva frumos în jurnalul vostru de recunoștință: oferiți 10% din timpul vostru, din cunoașterea voastră. Sfatul l-am primit și eu de la mentorii mei, mi s-a părut genial și am început să îl aplic imediat. Așa au luat naștere sesiunile demo de coaching și programele de mastermind gratuit, unde împărtășesc persoanelor interesate de dezvoltare conceptele pe care eu le studiez și le aplic cu succes.

Definiți-vă misiunea

O întrebare care mi-a fost adresată la un moment dat și care m-a marcat profund suna ceva de genul: „Ce vreți să își amintească oamenii despre voi în ziua morții voastre?”. Dacă până acum nu v-ați gândit la asta, vă provoc și pe voi să o faceți! Personal, când am făcut acest exercițiu am avut niște conștientizări fantastice. Am realizat că, în afară de persoanele foarte apropiate, pentru care sunt capabilă să fac aproape orice, nu contribuisem în vreun fel anume la binele cuiva, nu făcusem ceva special pentru cineva… Atunci m-am gândit serios la misiunea mea, am hotărât că e necesar să fac o schimbare, să contribui cât de puțin și la îmbunătățirea vieții celorlalți. Sunt convinsă că, dacă din ce în ce mai multe persoane vor începe să se gândească puțin mai mult la cei din jur, lumea va deveni un loc mai bun pentru noi toți.

Faceți ceva bun pentru cei de lângă voi

În cartea „Cele 21 de legi supreme ale liderului”, autorul povestește despre Martin Luther King Jr., Maria Tereza sau episcopul Desmond Tutu. Toți aceștia au avut ceva în comun, spune el. Au fost mai puțin interesați de propria lor poziție și mai preocupați de impactul lor pozitiv asupra altora. Ei nu au făcut ceva pentru a câștiga Premiul Nobel, ci acesta a venit ca o urmare a comportamentului pe care deja îl adoptaseră, mintea lor fiind impregnată de serviabilitate. Înțelegeți diferența? Așadar, haideți să facem ceva bun pentru cei de lângă noi, indiferent de loc! Fiindcă adăugarea de valoare nu aduce beneficii doar celor slujiți, ci și vouă.

Întrebați: „Cu ce te pot ajuta?”

Albert Einstein a afirmat: „Doar o viață trăită în slujba altora merită trăită”. Adăugarea de valoare e echivalentă, așadar, cu schimbarea în bine a vieții celor din jur. Cu cât contribuiți mai mult la această schimbare, cu atât veți fi mai împăcați cu voi și veți lucra la imaginea la care vă provocasem mai devreme să vă gândiți. Așadar, începeți să vă întrebați: „Ce pot face, chiar din acest moment, pentru a ajuta pe cineva sau pentru a îmbunătăți relația cu cineva?”. Adăugăm valoare cuiva atunci când îl prețuim cu adevărat. Arătați-le oamenilor că vă pasă de ei, de fiecare dată când aveți ocazia! Nu știți cum îi puteți ajuta pe cei din jur? Dacă aveți expertiză într-un anumit domeniu, începeți de acolo! Nu au nevoie de expertiza voastră? Nicio problemă. Aflați nevoia oamenilor și căutați o soluție pentru ei sau împreună cu ei. Dar fără să vă scoateți pe voi în evidență, ci doar cu scopul nobil de a contribui cu ceva la bunăstarea lor. Adesea, mai ales când oamenii trec printr-o situație mai puțin plăcută, toate discuțiile duc către problemele pe care le au, către obstacole. Asta se întâmplă fiindcă cei mai mulți sunt pur și simplu curioși ce se întâmplă, vor să afle o bârfă, nu cer informații cu scopul de a ajuta. Sunt foarte puțini cei care, la nevoie, vin și întreabă: „Ai nevoie de ceva? Știu că ai trecut printr-o perioadă grea. Cu ce te pot ajuta?”. Când ați adresat ultima oară o astfel de întrebare cuiva?

Renunțați la presupuneri

Pentru a adăuga valoare e important ca mai întâi să deveniți voi mai valoroși, în fiecare zi. Asta înseamnă învățare permanentă, îmbunătățirea comportamentului, dezvoltarea de noi abilități și competențe, schimbarea mentalității. De asemenea, învățați să oferiți, nu așteptați doar să primiți. Pentru a oferi, e necesar să știți ce își doresc ceilalți, să vă puteți raporta la ceea ce prețuiesc ei. De aceea este esențial să adresați întrebarea de mai sus: „Cu ce te pot ajuta?”. Renunțați la a face presupuneri. De cele mai multe ori oamenii nu au nevoie de ceea ce credem noi, dar nu veți ști asta decât dacă îi veți întreba direct. Apoi, să mai aveți în minte un lucru: gândiți-vă de fiecare dată cum v-ar plăcea vouă să se poarte cu voi cei din jur. Ghidați-vă după asta și începeți prin a vă purta voi așa! Fiți voi schimbarea și veți vedea că, ușor-ușor, se vor schimba și ceilalți. Nu toți, e drept, dar cu siguranță veți face o diferență în viața lor.

A adăuga valoare înseamnă să faceți lucrurile pe care Dumnezeu le prețuiește, iar în acest caz sigur nu veți da greș. Asta presupune nu doar să tratați oamenii cu respect, ci și să ajungeți cât mai aproape de ei și să îi serviți

Exerciţiu pentru perfecţionare

Revenind la întrebarea: „Ce vreți să își amintească oamenii despre voi în ziua morții voastre?”, dacă ar fi să faceți o autoanaliză, sunteți mulțumiți de ceea ce ar spune oamenii acum despre voi sau credeți că e nevoie să începeți procesul schimbării și adăugării de valoare cât mai repede? Iată un exercițiu care v-ar putea ajuta: faceți o listă cu oamenii importanți din viața voastră, ca să începeți cu ei, apoi extindeți lista la cei mai puțin apropiați. Când e gata, scrieți ce prețuiește fiecare persoană, apoi notați pe o scară de la 1 (slab) la 10 (excelent) în funcție de cât de bine vă raportați până atunci la nevoile ei. Acum, că știți exact de ce are nevoie, începeți să vă măriți scorul și să îi adăugați valoare în mod intenționat, ajutând-o exact cu ce are nevoie. Vă veți simți extraordinar adăugând valoare.