Main menu

header

907 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

În orizontul anului 2030, oamenii vor avansa spectaculos spre integrarea tehnologiei în propriile corpuri, pentru îmbunătățirea sănătății, a mobilității, a stării de bine sau pentru a se recupera. Acestea sunt rezultatele unei cercetări globale de ultimă oră.

„Mobilitate Nelimitată”

Potrivit datelor care au rezultat dintr-un studiu mondial realizat de compania de publicitate Dentsu, în următorii ani, oamenii care au suferit traumatisme care le limitează mobilitatea vor putea opta tot mai mult pentru exoschelet, variantă mult îmbunătățită a scaunului rulant. „Am avut finaliști din toată lumea care au intrat în concursul Mobilitate Nelimitată, în care s-au încercat toate prototipurile de sisteme de exoschelet sau scaune rulante inteligente. În anii imediat următori, estimăm că aceste sisteme vor înlocui tot mai mult vechile formule și se vor adresa unui număr mult mai mare de limitări de mobilitate”, detaliază Kate Adams, director de operații al agenției pentru inovare Nesta, din Marea Britanie.

Detensionarea corpului lucrătorilor

907 32 2Formele de exoschelet vor putea îmbunătăți și productivitatea pentru lucrătorii manuali, arată „Daily Mail”. Astfel, încă din anul 2018 compania germană Ottobock a lansat un exoschelet care le va fi de mare ajutor persoanelor care lucrează în condiții dificile din perspectivă fizică, de pildă cei care trebuie să efectueze manevre privind peste cap, exoscheletul ajutând la detensionarea corpului aflat în solicitanta poziție. De aseme- nea, persoanele cu dizabilități vor beneficia din plin de avantajele unui exoschelet, tehnologia adresându-se în principal persoanelor cu paralizie, aflate în diverse stadii de imobilitate.

Îmbunățire a capacităților mintale

Cercetătorii și companiile dedică sume importante studiilor care să accelereze sistemele care asigură legătura dintre creierul uman și computer. Potrivit dantsu, mintea umană va putea fi îmbunătățită în anii imediat următori. „Estimăm ca la mijlocul acestui deceniu vom înregistra prima implantare a unui cip într-un creier uman, asigurând astfel interfața minții cu un computer”, detaliază autorii studiului. Potrivit cercetătorilor, două treimi dintre cei chestionați la nivel global au afirmat că ar fi dispuși să recurgă la această formulă de a-și îmbunătăți capacitățile mentale. „Mi-aș implanta un cip care să-mi permit să mă conectez instantaneu cu persoanele care îmi sunt apropiate. Nu pentru a împărtăși gânduri, ci pentru a împărtăși emoții și stare de bine”, explică scriitorul de romane SF Nick Harkaway.

Un start-up românesc a realizat încă din 2013 un exoschelet care poate fi de mare ajutor persoanelor paralizate sau paraplegice

Atenuare a dezechilibrelor psihice

Încă de când Elon Musk anunța că implantarea unui cip în creier ar asigura ascultarea de muzică fără să mai fie nevoie de dispozitive suplimentare, opinia publică a început să se familiarizeze cu această idee. Dar, potrivit unui studiu Dentsu, aplicabilitatea acestui sistem este mult mai extinsă. Astfel, cipurile implantate în creier ar putea atenua dezechilibrele psihice, ar putea face disponibilă informația online fără să mai fie nevoie de a se tasta la un computer, ar putea facilita comunicarea cu alte persoane digital, de la distanță. „În următorii zece ani, ne așteptăm ca marile companii de tehnologie să producă implanturi sub formă de cipuri pentru generația următoare de dispozitive digitale, cu destinația de a îmbunătăți performanțele mintale ale oamenilor”, notează autorii cercetării.