Main menu

header

908 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Pe de o parte, cercetătorii atrag atenția tinerilor, maturilor și părinților că tehnologia a devenit dependență, cu pericole majore pentru sănătate, iar pe de altă parte, lumea o consumă cu tot mai mult nesaț, imună la alertele specialiștilor. Pentru a ilustra efectele acestui tip de exces, oamenii de știință au creat un model numit Mindy, care dă fiori și reprezintă felul în care oamenii vor arăta în anul 3000, ca urmare a obsesiei pentru ecrane.

Corp mult schimbat

În mai puțin de un mileniu, oamenii ar putea arăta îngrozitor, dacă dependența de tehnologie continuă - și nu sunt semne că nu s-ar extinde, ba dimpotrivă. Pornind de la efectele pe care le are utilizarea fără măsură a telefoanelor mobile și laptopurilor, fără de care unii oameni pot intra chiar într-un soi de sevraj, experții companiei de comunicații Toll Free Forwarding au creat un model pe care l-au denumit Mindy și care este teribil: spatele cocoșat, gâtul lărgit, mâna în formă de gheare și chiar și un al doilea set de pleoape. „Pe baza rezultatelor cercetărilor științifice și opiniilor experților, am lucrat cu un designer 3D pentru a crea modelul omului viitorului, al cărui corp este mult schimbat din cauza utilizării constante a smartphone-urilor, computerelor și altor tehnologii”, explică reprezentanții companiei, într-un comunicat.

Cocoașă, mâini ca ghearele, cot în unghi rigid

Anii de privit la eranele de tot felul vor avea ca rezultat o postură cocoșată, care se va croniciza până la a deforma corpul, notează Daily Mail. În același timp și din același motiv al omniprezenței smartphone-urilor pe care oamenii au ajuns să nu le mai lase nici când dorm, mâinile vor fi modelate permanent într-o formă de gheare, specifică gestului omiprezent, pe care îl vor „fixa” printr-un proces de adaptare. „Modul în care ținem telefoanele provoacă efort în anumite puncte de contact și generează așa-numitele gheare de text, deformare cunoscută sub numele de sindromul tunelului cubital. Iar menținerea cotului îndoit pentru o perioadă lungă pentru a ține telefonul întinde nervul din spatele cotului și pune pune presiune asupra acestuia, ceea ce va provoca un unghi permanent de 90 de grade numit «cot smartphone»”, detaliază specialistul Nikola Djordjevic, de la Med Alert Help.

Mindy este modelul care îi succede Emmei, un manechin lansat în 2019 pentru a ilustra efectele dezastruoase aupra corpului ale condițiilor deficitare la locul de muncă

Creier mai mic, pleoapă disproporţionată

908 32 2Modelul Mindy prezintă, de asemenea, un gât mult îngroșat, cauzat de orele de privit în jos la telefoanele mobile. „Când o persoană lucrează la un computer sau privește pe telefon, mușchii din spatele gâtului trebuie să se contracte pentru a ține capul. Cu cât pivitul în jos se prelungește, cu atât crește, până la deformare, efortul musculaturii din această zonă”, atrage atenția medicul K. Daniel Riew, de la Spitalul New York-Presbyterian Orch Spine. Alte caracteristici teribile pe care le estimează oamenii de știință includ un craniu mai gros și un creier mai mic. „Oamenii vor dezvolta și o pleoapă interioară mai mare, adaptare la expunerea excesivă la lumină. De asemenea, va putea interveni și o dezvoltare evolutivă a lentilei ochiului, astfel încât acesta să blocheze lumina albastră, dar nu și alte lumini, cum ar fi verde, galben sau roșu”, susține specialistul Kasun Ratnayake, de la Universitatea din Toledo.