Main menu

header

908 30 1de Irina Țolea și Claudia Mîțoi

Pasiune, emoție, aventură și umor, acestea sunt câteva dintre ingredientele unor povești fabuloase, inspirate din realitate, incluse în agenda culturală a săptămânii, din care vă recomandăm în continuare  câteva evenimente de neratat.

„Locotenentul din Inishmore”: război total pentru un motan, la Teatrul Mic

Un mesaj tulburător și actual privind extremele societății contemporane, în care motive absurde ajung să justifice crime și orori, este prezentat de regizorul Vlad Massaci în cel mai nou spectacol lansat pe scena Teatrului Mic din Capitală: „Locotenentul din Inishmore”, de Martin McDonagh. Piesa abordează dintr-o perspectivă comică violența generată de lipsa de discernământ și rațiune. Povestea, plasată în anii ’90, introduce spectatorul în atmosfera grupărilor din Armata de Eliberare Națională a Irlandei, unde un lider nebun ajunge să ducă un adevărat război pentru a investiga și răzbuna moartea propriului motan. Absurdul și ridicolul acțiunii sunt conturate și întreținute în jocul protagoniștilor Vitalie Bantaş, Andrei Brădean, Ionuţ Vişan, Cezar Grumăzescu, Alina Rotaru, Silvana Mihai, Ovidiu Niculescu, Tudor Istodor şi Bogdan Talaşman. „Locotenentul din Inishmore” se joacă pe 10 și 26 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Mic din Capitală.

Al Bano și Romina Power „trăiesc clipa” și cântă live la București și Cluj

908 30 2După aproape 50 de ani de la lansare, unul dintre cele mai cunoscute cupluri din muzica internațională revine pe scenele din România. Pe 11 noiembrie, de la ora 19:30, la Sala Palatului din Capitală, vă puteți întâlni cu celebrii Al Bano și Romina Power, într-un concert live exploziv, din programul căruia nu vor lipsi hituri precum „Ci Sara”, „Sharazan”, „Liberta”, dar și piesele incluse pe cel mai recent album (lansat în 2020): „Raccogli L’attimo” („Trăiește clipa!”). Evenimentul va putea fi văzut și de fanii din Cluj-Napoca, pe 13 noiembrie, ora 20:00, când Al Bano și Romina vor cânta, în premieră, pe BT Arena. Albano Carissi și Romina Power s-au cunoscut în 1968, s-au căsătorit în 1970, iar în 1982 au devenit celebri în întreaga lume lansând piesa „Felicita”. Deși s-au despărțit în 1999, în urma tragicei dispariții a fiicei lor mai mari, acum cei doi artiști, amândoi trecuți de 70 de ani, revin în fața publicului și continuă să scrie una dintre cele mai frumoase și longevive povești de viață. 

Abilități ascunse ale infidelului: „Nimic nu-mi scapă”, la ARCUB

908 30 3Cât de inventiv poate deveni un soț infidel prins de consoartă „pe picior greșit” puteți vedea urmărind comedia „Nimic nu-mi scapă”, programată pe 11 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a ARCUB. Adaptare după textul „Încurcă-lume” a lui A. de Herz, piesa montată de Mihai Baranga exploatează cu umor situațiile imprevizibile generate de o relație extraconjugală. După o noapte în compania amantei, ajuns acasă, soțul începe să născocească istorii și chiar personaje, pledându-și nevinovăția în fața nevestei. Așa apar la ușa cuplului un fost coleg de liceu (inventat) și partenera lui (chiar amanta soțului), care se prind în joc obligându-l însă pe mincinos să facă un slalom riscant printre propriile născociri. Din distribuție fac parte Mihai Baranga, Andra Iulia Stoicescu, Claudiu Maier, Aniela Petreanu, Cristi Toma și Carmen Lopăzan.

Expoziții inedite la Palatul Mogoșoaia și Muzeul Amintirilor din Comunism

Noi mărturii ale măiestriei iconografiei românești sunt prezentate în expoziția organizată de Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti din Mogoșoaia. Pe 12 noiembrie, la ora 13:00, la Galeria Foișor are loc vernisajul expoziției „Icoane pe sticlă - ferestrele credinței”. Aceasta cuprinde lucrări din colecțiile „Claudia Rogozea” și „Natalia Lazăr. Icoanele ilustrează stiluri specifice picturii pe sticlă, de la arta populară naivă a zonei Nicula până la stilul bizantin. De asemenea, pasionaților de istorie le recomandăm să viziteze expoziția „Reconstituire istorică în benzi desenate”, deschisă la Muzeul Amintirilor din Comunism de la Brașov, în care sunt expuse creațiile realizate de Mihai Grăjdeanu, inspirate de poveștile reale ale Revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987 de la Brașov.