Main menu

header

908 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Când spunem „sfinx”, ne gândim în prima clipă la Sfinxul din Bucegi, la înălțime atât la propriu (2.206 m altitudine), cât și la figurat („cap de om” modelat de natură, 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime). Ei bine, Sfinxul din Bucegi are un „frate” mai mic. La „doar” 1.239 m deasupra mării, „numai” 7-8 m înălțime, un alt „cap uman” veghează de sus văile cu sare din zona Mânzălești-Lopătari, în masivul Breazău din Munții Buzăului, nu departe de platoul Meledic, la 56 km nord de Buzău pe DJ203K. Ca să facem un joc de cuvinte, dacă cea mai rapidă cale de a ajunge la Sfinxul din Bucegi este prin staţiunea Buşteni, la Sfinxul din Breazău se ajunge cel mai uşor din satul Buştea.

30 de minute de mers pe jos, printr-o pădure de basm, mai ales acum, toamna

Monument al naturii „fără acte”, Sfinxul buzoian se află pe raza satului Buștea (din comuna amintită, Mânzălești), una dintre cele mai vechi așezări din ținuturile românești, după cum susțin istoricii. Iar ca să ajungeți acolo, veți trece pe Valea Slănicului, o zonă incredibil de frumoasă. În care veți mai putea vizita Peștera de Sare sau lacul Meledic, două obiective turistice de neratat. Odată ajunși în Buștea, cel mai bine ar fi să apelați la cineva din sat care să vă arate drumul. După ce șoseaua asfaltată se termină, trebuie să urmați un drum de căruțe care se pierde prin pădure. Veți vedea curând „capul de om” pe un versant aflat la peste un kilometru distanță. După 30 de minute de mers pe jos, printre copaci și arbuști de cătină, ajungeți la Sfinxul de la Buștea. Iar dacă nu v-am convins pe deplin să porniți în drumeție, aflați că mâncarea tradițională din zonă ar trebui să vă „pună la drum”.

Lacul Meledic, ciudățenia cu apă dulce dintr-un sol plin de... sare!

Lacul Meledic este o „pungă” cu apă dulce „îngropată” într-un masiv... de sare! Cu o suprafață de 1 hectar și o adâncime de 7 metri, însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund, așa că îl numesc și „Lacul fără fund”. În jurul lacului puteți admira zeci de statui din lemn sculptate de localnici. Pe platoul Medelic mai sunt 6 lacuri cu apă dulce, niciunul, însă, mai mare decât „Lacul fără fund”.

Nu ratați când ajungeți pe platoul Medelic o altă „minune“ a naturii: cea mai mare peşteră „salină“ din Europa, a doua din lume, cu o lungime de 1.200 de metri