Main menu

header

909 32 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

La granița Macedoniei de Nord cu Albania există un sat al cărui istoric de declarare a independenței este nu doar puțin cunoscut, ci și uimitor.

Steag, pașapoarte și monedă

909 32 2Vevčani este un caz uimitor al unui spirit de independență ieșit din comun. La recenta celebrare a sărbătorii naționale a Macedoniei de Nord, în această localitate erau arborate două steaguri - cel național și cel pe care localnicii îl consideră al… Republicii Vevčani. „Vevčani are propria sa independență de sărbătorit”, punctează ghidul turistic Aleksandra Velkoska. Practic, de-a lungul istoriei sale recente, localitatea, care are doar 2.400 de locuitori, a încercat să-și declare independența de trei ori față de două țări diferite în ultimele cinci decenii. În 1987, a anunțat pentru prima dată că se va separa de Iugoslavia. În 1991, satul s-a proclamat republică independentă la doar 11 zile după ce fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (cum era numită anterior Macedonia de Nord) și-a declarat ea însăși independența, în timpul destrămării fostei Iugoslavii. Iar în 2002, localnicii nu au mai așteptat „aprobare” și au trecut la acțiune - într-o încercare de a atrage turiști și… atenție, au arborat un steag „național”, au emis „pașapoarte” și monedă proprie.

Rezistență prin religia ortodoxă

909 32 3Dorința aprigă de independență pe care o manifestă sătucul lipsit de mijloace economice majore, de resurse notabile, de un sistem politic de forță sau de o armată proprie s-a păstrat, uimitor, de-a lungul unor secole de apartenență la imperiile macedonean, roman, bizantin și otoman înainte de a intra sub jurisdicția Regatului Serbiei, apoi a Iugoslaviei comuniste și acum a Macedoniei de Nord. Temelia rezistenței prin secole a spiritului acestor oameni a fost religia. „În epoca oto- mană, de exemplu, ne-am păstrat cultura și religia ortodoxă, deși toate satele din jur sunt musulmane”, detaliază Velkoska despre perioada de cinci secole în care Vevčani a stat sub ocupație otomană. Chiar și astăzi, Vevčani este efectiv o enclavă creștină ortodoxă într-o zonă cu majoritate musulmană.

În fiecare ianuarie, satul care și-a declarat independența de trei ori în 50 de ani găzduiește un carnaval vechi de 1.400 de ani, cu costume și măști elaborate, care atrage mii de turiști

Muzeu cu mărturii despre tentativele de separare

Atunci când guvernul fostei Iugoslavii a vrut să direcționeze apa izvoarelor din Vevčani spre vilele elitei comuniste, în 1987, locuitorii s-au ridicat ca la un semn, au construit baricade și au amenințat că se vor separa sub numele de Republica independentă Vevčani. Au urmat represiuni, dar guvernul a dat înapoi. „În 1991, oamenii din Vevčani au decis că vor un referendum pentru independență”, își amintește proprietarul restaurantului Kutmicevica, Nasto Bogoeski, care oferă și plăcinte tradiționale, și… pașapoarte ale fictivei entități statale (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei nu a recunoscut niciodată cererea). Tot ce a obținut Vevčani a fost un soi de autonomie, prin separarea de municipalitatea Struga. În anii 2000, spiritul rebel al satului s-a manifestat din nou, dar în altă formă - prin promovarea Republicii Vevčani ca micronație prin pașapoarte locale și emiterea de monedă proprie. „Avem planuri să facem un post vamal la hotarul satului, unde să putem ștampila pașapoartele”, povestește fiica lui Bogoeski. De asemenea, muzeul care se va deschide în perioada următoare este centrat tot pe tentativele satului cu puțin peste 2.000 de oameni de a deveni… stat independent!