Main menu

header

909 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Mulți pământeni consideră că extratereștrii ne vizitează planeta de ceva vreme, în timp ce alții sunt mai sceptici când vine vorba despre farfuriile zburătoare și despre „omuleții verzi”. Pentru eventualitatea în care umanitatea va descoperi că nu suntem singuri în Univers au început să se pregătească oamenii de știință, în proiecte complexe, care implică specialiști de top mondial.

Centru internațional de cercetare în Scoția

909 28 2Tema extratereștrilor a ieșit mult din sfera SF, mai ales de când Pentagonul a recunoscut oficial că unele întâlniri ale piloților americani cu obiecte zburătoare cu mișcări ce nu pot fi explicate de tehnologiile curente merită un set de cercetări. Dar o potențială întâlnire cu ființe de pe alte planete implică aspecte mult mai complexe. Din acest considerent, oamenii de știință au creat un nou Centru Internațional de cercetare, la Universitatea din St. Andrews, Scoția, pentru a coordona expertiza globală pe tema civilizațiilor potențiale din alte galaxii. Centrul este denumit SETI Post-Detection Hub și va servi drept nucleu de coordonare pentru eforturile de a combina o gamă variată de expertize pentru planificarea evaluării de impact, a eventualelor protocoale, proceduri și tratate, toate cu scopul de a proiecta un răspuns coordonal global, responsabil și profesionist, la un potențial contact cu extratereștrii. „Ficțiunea științifico-fantastică este plină de explorări ale impactului asupra societății umane ca urmare a descoperirii și chiar a întâlnirilor cu inteligența din altă parte. Dar trebuie să ne coordonăm cunoștințele de specialitate nu numai pentru a evalua dovezile, ci și pentru a lua în considerare răspunsul social uman”, explică specialistul John Elliott, de la Școala de Informatică a Universității St. Andrews.

Politici nerevizuite zeci de ani

909 28 3Oamenii nu și-au actualizat primele reguli de contact eventual cu extratereștrii în ultimii 30 de ani. La nivel oficial s-au luat foarte puține măsuri în legătură cu acest subiect, iar momentul din 2010, când s-a organizat o reuniune de discuții științifice despre „detectarea vieții extraterestre și consecințele pentru știință și societate” s-a soldat cu un moment ciudat - după întâlnire, directorul de atunci al Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale, Mazlan Othman, a trebuit să dezmintă informația că ar fi primit titlul de „ambasador pentru extratereștri”. Există doar proceduri și entități puse în aplicare în cadrul ONU pentru a răspunde la scenariul potențial de apocalipsă generat de asteroizi care se îndreaptă spre Pământ, nu și pentru implicațiile unui contact direct cu o civilizație din altă galaxie. Comunitatea SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) a elaborat singurele protocoale de „contact” existente, convenite pentru viața extraterestră, în... 1989! Acestea nu au fost revizuite din 2010 și oricum sunt simple aspirații neexecutabile, care nu oferă vreo îndrumare semnificativă.

Descifrarea mesajelor, legislația spațială, strategiile de impact

909 28 4În ultima vreme, registrul este cu totul altul în acest domeniu. Totul pare schimbat, de la abordare la acțiune. „Scanarea semnalelor de presupusă origine extraterestră pentru structurile limbajului și atașarea semnificației este un proces elaborat și consumator de timp, pe parcursul căruia cunoștințele noastre vor fi avansate în mai mulți pași, pe măsură ce învățăm «limba extraterestră»”, punctează Elliott. Tocmai această lacună de politică de lungă durată va aborda SETI Post-Detection. Pentru prima dată, Centrul va oferi un sediu permanent pentru eforturile de coordonare care vizează dezvoltarea unui cadru de răspuns complet și cuprinzător pentru o potențială întâlnire cu extratereștrii. Hub-ul va fi deschis membrilor interesați ai SETI și ai comunităților academice mai largi, precum și experților în politici, pentru a lucra pe subiecte precum descifrarea mesajelor și analiza datelor, dezvoltarea protocoalelor de reglementare, legislația spațială și strategiile de impact societal. „Vom primi vreodată un mesaj? Nu știm. De asemenea, nu știm când se va întâmpla asta. Dar știm că nu ne putem permite să fim prost pregătiți - fără cârmă din punct de vedere științific, social și politic - pentru un eveniment care s-ar putea transforma în realitate încă de mâine și pe care nu ne putem permite să-l gestionăm greșit”, conchide Elliott.

Studii ale NASA și Pentagonului

În vara anului 2022, o conferință de presă a NASA făcea înconjurul lumii. Agenția a anunțat atunci un studiu asupra fenomenelor aeriene neidentificate (UAP) și astfel a scos tema din paradigma imaginației prea bogate sau a teoriilor conspirației. Schimbarea venea după un raport făcut despre investigațiile Departamentului de Apărare al SUA asupra acestui subiect, în urma înregistrărilor de la piloții de pe aeronave militare care susțineau că au avut întâlniri cu obiecte „ciudate”. Audierile deschise ale Congresului SUA și toată vehicularea ulterioară a temei au făcut ca, la o lună după ce a apărut raportul Pentagonului, astrofizicianul Avi Loeb, fost președinte al departamentului de astronomie al Universității Harvard, să anunțe o inițiativă numită Proiectul Galileo, care are ca scop căutarea unor potențiale dovezi ale tehnologiei extraterestre pe Pământ. De asemenea, NASA a alocat 100.000 de dolari pentru un studiu condus de astrofizicianul David Spergel, de la Universitatea Princeton, care să identifice seturile de date existente și viitoare pe care oamenii de știință le-ar putea folosi pentru a-și profunda înțelegerea asupra fenomenului.

Centrul Internaţional de Cercetare de la Universitatea St. Andrews, Scoţia, analizează orice semnal venit din spaţiu şi recepţionat de antene uriaşe cu sisteme de amplificare supersofisticate

„Un efort semnificativ este în desfășurare pentru a căuta civilizații extraterestre care ar putea folosi tehnologii similare cu noi, cum ar fi telescoape puternice, care trimit comunicații radio cu lungimea de undă de la sisteme planetare îndepărtate“ Steven Tingay, astrofizician, Universitatea Curtin, Australia

„Găsirea de dovezi se va dovedi uimitor de dificilă“

Ce spun specialiștii despre potențiala existență a extratereștrilor? „Trebuie să fie un da categoric. Dar cred că adevărata întrebare este dacă sunt aceștia suficient de aproape pentru ca noi să-i descoperim. Spațiul cosmic este incredibil de mare. Cu atâta varietate, mi se pare imposibil să cred că Pământul este singura planetă care are viață, inclusiv viață inteligentă și avansată din punct de vedere tehnologic. Dar vom găsi vreodată o astfel de viață extraterestră? Este o întrebare grea. Deși cred că viața extraterestră există, găsirea unei dovezi în acest sens se va dovedi uimitor de dificilă”, susține Jonti Horner, astronom și astrobiolog la Universitatea din Southern Queensland.