Main menu

header

909 25 1de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea

Goblenurile au revenit în atenția celor care doresc un plus de culoare în locuință sau chiar în spațiul de lucru. Nu vorbim, însă, de cele clasice, ci de tablourile canvas, realizate din mărgele de tot felul, cusute manual, care necesită multă migală, dar și inspirație. Pot fi tematice, lucrate după anumite fotografii sau personalizate, în funcție de nevoi. Ar putea fi cadoul perfect atunci când vă lipsesc ideile. Roxana Jurjiu (foto) sau RoxArt, așa cum este cunoscută în mediul virtual, împreună cu echipa sa, realizează astfel de lucrări, după o idee pe care a „furat-o” de afară, dar pe care a adaptat-o cerințelor actuale. Ne-a prezentat și nouă operele ei cărora le acordă aproape tot timpul, dar care, la final, îi aduc o mare satisfacție.

„Nu necesită costuri suplimentare pentru rame sau sticlă”

909 25 2- În primul rând, cine sunteţi şi cum aţi ajuns să creaţi tablouri canvas?

- Povestea RoxArt a început acum câțiva ani când două prietene au descoperit bucuria cusutului, a recreării și a împărtășirii unor pasiuni comune, susținute de soții noștri. Suntem două prietene din Iași, două mămici care au decis să transmită această artă mai departe. Pe lângă celelalte activități de bază pe care le avem, încercăm să aducem ceva nou pentru ca meșteșugul cusutului să nu fie asociat cu o activitate plictisitoare. Cusutul nu este doar o activitate creativă și relaxantă, ci și terapeutică, mai ales în zilele agitate. Ideea în sine a venit din estul Europei, unde această artă există de ceva timp, iar noi am adus-o în România și am adaptat-o cerințelor clienților de aici.

- Ce sunt mai exact tablourile canvas?

- Sunt lucrări care trezesc admirația celor din jur. Modelul imprimat pe pânza de bumbac este întins peste un șasiu de lemn, folosim doar vopsele care nu au miros, nu produc reacții alergice și nu conțin elemente toxice. De asemenea, faptul că tablourile sunt canvas, nu necesită costuri suplimentare pentru rame/sticlă. Practic, dacă printul este calitativ, iar montajul la fel, un tablou canvas poate fi o adevărată operă de artă modernă. Aș spune că cel mai important avantaj este cel al prețului, fiind accesibil pentru orice buzunar.

„Încercăm să surprindem clienții cu ceva diferit în mod constant”

909 25 3- Realizați lucrări canvas simple sau multicanvas?

- Momentan, noi realizăm varianta simplă, dar, tindem să aducem continuu ceva nou, imagini, dimeniuni și încercăm să surprindem clienții noștri cu ceva diferit în mod constant. Atunci când clientul are mai multe imagini preferate, putem genera un colaj din fotografiile clientului, prelucrat cu atenție, imprimat și montat pe un șasiu de lemn.

- În realizarea lor folosiți mărgele…

- Folosim mărgele Preciosa Cehia pentru că sunt cele mai potrivite pentru ceea ce facem noi prin forma, dimensiunea și culorile pe care le au. Aceste mărgele aduc o notă aparte lucrărilor noastre, faptul că le coasem ne oferă ocazia de a avea un tablou în mai multe tehnici, pe diagonală sau în urma acului. Kit-urile noastre conțin tot ce este necesar pentru lucru: ace, ață, instrucțiuni și legenda culorilor, pentru ca la final tabloul să poată fi agățat de perete și să poată îmbrăca încăperea într-un mod unic.

„Sunt diferite de goblenurile clasice”

909 25 4- Mai exact, în ce constă procesul?

- Procesul în sine nu este greu și nici complicat, cel puțin pentru noi care coasem de ani buni. Trebuie multă răbdare și îndemânare. În cazul în care nu se reușește din prima, echipa RoxArt este gata să ajute pe oricine are nevoie. Ceea ce ne deosebește de goblenurile clasice este faptul că de fiecare dată când scoatem acul pe față, trebuie să punem și mărgeaua de culoarea potrivită. Lucrările noastre au diferite dimensiuni și număr diferit de mărgele. De asemenea, depinde foarte mult și de viteza fiecăruia de a coase.

- Faceți și tablouri personalizate?

- Tablourile canvas pot fi personalizate în multe feluri, în funcție de preferințele clienților. La momentul actual lucrăm la crearea tablourilor care variază ca temă, pentru ca fiecare cumpărător să își găsească ceva pe plac, dar pe viitor preconizăm să facem și personalizări. Pe site-ul nostru găsiți și tablouri cusute care vă pot servi drept cadou sau vă poate decora casa. Varietatea permite și crearea unor compoziții din două-trei sau chiar patru lucrări. Avem diverse teme care vă permit să decorați camera de zi, dormitorul sau bucătăria. Unele sunt potrivite și pentru restaurante sau saloane de înfrumusețare.

- Care sunt cele mai căutate?

- Printre cele mai căutate sunt lucrările cu flori: „Bujorii”, „Cartea cu natură moartă”, „Maci în camp” și „Copacii” pe care îi avem disponibili în patru culori.

„Modelul imprimat pe pânza de bumbac este întins peste un şasiu de lemn, folosim doar vopsele care nu au miros, nu produc reacţii alergice şi nu conţin elemente toxice“

Tablourile canvas personalizate sunt cel mai des folosite de oamenii care doresc să facă un cadou special unei persoane dragi. Astfel, prin alegerea unei fotografii cu semnificație, din arhiva personală, clienții reușesc să dăruiască familiei și prietenilor cadouri pe care aceștia le vor aprecia ani la rând

„Cusutul este o veche tradiţie, practicată şi de strămoşii noştri“

- Înțeleg că îi susțineți pe cei care vor să încerce acest meșteșug…

- Cusutul, în diferitele sale forme și accepțiuni, este o tradiție a poporului nostru, pe care o practicau și strămoșii noștri. Suntem responsabili de trasmiterea acestui meșteșug unic următoarelor generații. Arta broderiei cu mărgele vă ajută să vă deconectați, astfel încât trecerea timpului va fi insesizabilă. Este un proces relaxant pentru cei ce au răbdare. Unele tablouri devin provocări pentru unii clienți, chiar și pentru noi. În spatele unui kit care ajunge la cei interesați este foarte multă muncă. Cu această ocazie le mulțumim tuturor pentru că sunt alături de noi și ne apreciază.