Main menu

header

909 18 1de Cătălina Tăgârță

Comunicarea interpersonală este deosebit de importantă. Fie că e verbală sau nonverbală, aceasta ne ajută să ne cunoaștem atât pe noi, cât și pe cei din jur. Ne ajută să nu mai simțim teamă și să ne conectăm mai ușor unii cu ceilalți. Atunci când avem de-a face cu alte persoane sau când ne dorim să întreprindem o acțiune se întâmplă uneori să nu avem suficient de multă încredere în noi, iar asta fiindcă nu ne cunoaștem foarte bine, nu ne știm calitățile și potențialul. Sau se mai întâmplă să nu arătăm celor din jur anumite laturi ale noastre, voluntar sau involuntar. De aceea vă provoc să faceți un exercițiu simplu, care vă va ajuta să vă cunoașteți mai bine.

Vă ajută să deveniți conștienți

Fereastra lui Johari (tehnică psihologică de autocunoaștere creată de Joseph Luft și Harry Ingham în 1955) este un instrument simplu și util pentru îmbunătățirea conștientizării propriei persoane și înțelegerea reciprocă a indivizilor. Vă puteți folosi de acest exercițiu pentru încurajarea dezvoltării personale, a relațiilor de grup și a comunicării interpersonale. Metoda este simplu de aplicat, dacă aveți copii mai mari le-o puteți propune chiar și lor. Însă trebuie să țineți cont de un lucru: aceasta necesită sinceritate din partea tuturor părților implicate. Ce aveți de făcut, concret? În primul rând luați o coală de hârtie A4 și împăturiți-o în patru. Îndoiți-o o dată pe orizontală și o dată pe verticală. Astfel, când o veți desface veți avea 4 părți egale, după care veți desena un tabel. Lăsați foaia de o parte și gândiți-vă la o persoană în care aveți încredere și care este disponibilă pentru câteva minute. Notați lista de adjective alăturate pe două foi, una pentru voi și una pentru persoana care vă ajută să faceți exercițiul. Fiecare dintre voi va încercui de pe foaie cuvintele care consideră că vă caracterizează, iar la final confruntați rezultatele. Dacă sunt dispuse mai multe persoane să vă ajute, atunci fiecare trebuie să își noteze pe ceva adjectivele care consideră că vi se potrivesc.

Selectați din listă adjectivele care vă caracterizează

Lista cu adjective este următoarea: capabil, descurcăreț, tolerant, grijuliu, curajos, calm, îndrăzneț, vesel, isteț, empatic, inteligent, complex, sigur pe el/ea însuși, responsabil, de încredere, demn, energic, extrovertit, prietenos, generos, fericit, dornic să ofere ajutor, idealist, independent, introvertit, ingenios, bun, logic, educat, iubitor, matur, modest, agitat, bun observator, organizat, răbdător, puternic, mândru, tăcut, gânditor, relaxat, asertiv, sensibil, sentimental, timid, spontan, tensionat, înțelept, copilăros, jucăuș, amuzant, afectuos, sfios, conștiincios. După ce fiecare persoană a terminat de scris sau de încercuit puteți începe să centralizați rezultatele. Pe coala A4 veți completa următoarele lucruri în cele 4 căsuțe: zona deschisă, zona oarbă, zona ascunsă și zona necunoscută. Mai exact, în stânga sus treceți toate adjectivele care se găsesc pe ambele foi, deci cele pe care le-ați notat și voi și apar măcar la încă o persoană. În dreapta sus notați ce au scris cei din jur, dar nu ați trecut voi. În stânga jos treceți ce ați pus doar voi, dar nu se vede în exterior. Iar în dreapta jos notați toate cuvintele rămase neselectate de niciun participant la joc. Cele patru zone mai sunt denumite și astfel: arena (zona deschisă), unghiul mort (zona oarbă), aria ascunsă (zona ascunsă) și zona necunoscută.

Arena - calități cunoscute sieși și altora

Dacă ar fi să detaliem și mai mult, aveți așa: la Arena (zona deschisă), din stânga sus, treceți calitățile pe care le acceptaţi la voi înșivă și pe care le observă și cei din jur. Deci sunt lucruri cunoscute sieși, dar și celorlalți. Cu alte cuvinte: ce știți voi despre voi și ce știu și ceilalți despre voi. Spre exemplu: voi știți că sunteți o persoană timidă sau spontană și ceilalți știu/confirmă acest lucru. Deci cuvântul timid s-a regăsit și pe foaia voastră, și a lor.

Unghiul mort - ceea ce ignorați despre voi

La Unghiul mort (blind spot „zona oarbă”), din dreapta sus, notați calitățile/obiceiurile pe care nu le acceptați sau nu le vedeți la voi înșivă, necunoscute vouă. Asta înseamnă că voi ignorați că le aveți, nu le-ați notat pe lista voastră, dar ceilalți le-au identificat la voi și apar pe lista lor. Cu alte cuvinte: ce nu știți despre voi, dar ceilalți știu. Spre exemplu, ceilalți observă că sunteți mândru sau copilăros, dar voi nu știați lucrul acesta. Adjective selectate de ceilalți arată cum vă văd ei, fie că vă place sau nu.

Aria ascunsă - ce nu știu ceilalți

La Aria ascunsă (zona ascunsă), în stânga jos, este zona cunoscută sieși, dar necunoscută celorlalți. Pot fi calități pe care, voluntar sau involuntar, le ascundeți față de cei din jur. Cu alte cuvinte: ce știți voi despre voi, dar ceilalți nu știu. Spre exemplu: voi știți despre voi că vă e frică de eșec, dar ascundeți acest lucru de ceilalți. Sau voi știți că vă place să vă jucați în timpul liber, dar cei din jur nu au avut ocazia să vă cunoască în afara jobului, într-un context mai relaxat și ignoră latura voastră mai copilăroasă.

Zona necunoscută - ce nu vă caracterizează încă

Iar în dreapta jos, la  Zona necunoscută, rămân toate adjectivele din listă pe care nu le-a selectat nimeni, respectiv: ce nu știți despre voi, dar nici ceilalți nu știu. Asta înseamnă că e vorba despre adjective care nu vă caracterizează. Dar, dacă după ce le vedeți rămase în această rubrică, puteți constata că v-ar plăcea să aveți unele dintre aceste calități. Să zicem că rămân aici generozitatea, fericirea, independența… atunci e bine să vă gândiți la modalități prin care le puteți explora și dezvolta mai mult. Orice calitate poate fi însușită, cu condiția să devenim conștienți că nu o avem și să ne dorim să o dobândim.

Pont! Pentru a crește stima de sine faceți o listă cu 100 de calități pe care le aveți sau vreți să le dobândiți. E normal să nu vă vină în minte toate deodată, dar luați-vă câteva zile pentru acest exercițiu și cereți ajutorul celor din jur, apoi începeți să lucrați la cele pe care nu le aveți încă. Veți deveni din ce în ce mai buni. Succes!

Cum vă puteţi îmbunătăţi

La final, rugați persoana sau persoanele care v-au ajutat să vă spună cum se manifestă acele calități pe care cei din jur le observă, dar pe care voi înșivă nu le observați sau nu le acceptați. Orice afirmație sau sugestie v-ar putea fi de ajutor. E important să deveniți conștienți de toate calitățile pe care le aveți, pentru a vă crește stima de sine. Reflectați la zona ascunsă, vedeți dacă în mod intenționat sau involuntar țineți secrete acele calități și ce aveți de făcut în acest sens. Poate treceți aici timid sau idealist. Ceilalți vă știu din alte împrejurări și atunci e ocazia ideală să le povestiți despre pasiunea voastră, despre domeniul în care sunteți atât de siguri pe voi încât uitați de timiditate. Cât despre zona necunoscută, explorați subiectele și vorbiți cu cei din jur despre cum puteți să vă însușiți acele calități, cum ați putea să vă dezvoltați mai mult. Totodată, din această rubrică se pot face și anumite deducții. Spre exemplu, dacă rămâne aici cuvântul conștiincios, puteți spune: „Făcând această provocare am descoperit despre mine că sunt o persoană… nu foarte conștiincioasă, ceva ce nu știam până acum nici eu și nu știau nici ceilalți, deci ar fi cazul să iau măsuri”.