Main menu

header

909 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Cunoscută drept „Ţara viei şi vinului”, Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie, 27.639 ha, 11% din totalul terenului agricol al judeţului şi puțin peste 10% din suprafaţa viticolă a României. În consecință logică, Vrancea este lider naţional şi ca producţie de struguri.

Podgoria Panciu este cea mai mare

Iar din struguri se face vin, nu-i așa? Așa că, altă consecință a celor scrise mai sus, Vrancea este brăzdată pe drept cuvânt de „Drumul vinului”. Drumul între podgorii și crame. Să le luăm pe rând. Podgoria Panciu este cea mai mare, 9.500 ha şi are 3 centre viticole de importanţă naţională: Panciu, Ţifeşti şi Păuneşti. Vinurile sunt stoarse atât din soiuri de struguri autohtoni, precum Plăvaie, Galbenă, Băbească Neagră, Fetească Albă şi Fetească Neagră, cât şi din alte soiuri de struguri de vin, precum Feteasca Regală, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Ottonel, Pinot Noir şi Merlot. Podgoria Panciu este profilată pe producerea vinurilor albe-seci care sunt folosite şi pentru a obţine vinul spumant.

Podgoria Odobești este cea mai veche

Podgoria Odobeşti (7.000 ha) este cea mai veche podgorie din România, zice-se chiar de pe vremea dacilor, cu centrele Odobeşti, Jariştea şi Boloteşti. În plantațiile podgoriei se găsesc 6 soiuri românești: Galbenă de Odobești, Plăvaie, Fetească albă și Fetească regală (vinuri albe), Băbească neagră și Fetească neagră (vinuri roșii). Nu e de lepădat, însă, nici un Riesling italian, un Sauvignon, un Muscat Ottonel sau un Merlot. La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești se produc și vinuri obținute din soiuri create de curând, Șarba sau Băbească gri (albe) și Codană (roșu).

Podgoria Cotești este în totalitate... valahă!

Cu o istorie de peste 600 de ani, podgoria Coteşti (6.589 ha) este în totalitate... valahă (așa se autodenumește!), cu centrele viticole Coteşti, Vîrteşcoiu, Cîrligele, Urecheşti, Tîmboieşti şi Dumbrăveni. Condițiile naturale, de la compoziția solului la media anuală a zilelor cu soare în care se dezvoltă vița-de-vie pe aceste meleaguri, fac ca soiurile Fetească Neagră și Fetească Albă, Muscat Ottonel, Traminer, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin și Chardonnay să fie pe orice podium mondial.

La Odobești se obțin distilate învechite de vin, „vinarsuri“, din soiurile Plăvaie, Fetească regală și Galbenă, de o calitate excepțională