Main menu

header

910 29 1de Roxana-Ioana Ancuța

Diana Zadic (medalion) are 32 de ani, este din Bistrița, iar în prezent locuiește în Cluj-Napoca, orașul în care a urmat studiile universitare de Artă și Design și unde s-a dezvoltat profesional. Diana a lucrat mulți ani ca designer vestimentar de produție, făcând imprimeuri și grafice pentru articolele de sezon sau dezvoltând colecțiile vestimentare ale anumitor branduri. Iubește arta și natura sub toate formele ei, iar cea mai mare parte a timpului și-o dedică făcând broderii pe diverse accesorii, de la pălării și berete, la rucsacuri textile și coperţi de carte.

„Ceea ce este făcut de mână rămâne înmagazinat și cu o energie a creatorului”

910 29 2- Când și cum a apărut firma sub „pălăria” căreia realizezi aceste frumoase broderii?

- Zad Illustrations este un brand născut în pandemie, în anul 2020. Ideea de a avea propriul brand și de a fi un artist liber s-a copt ani întregi în mintea mea și în timpul liber, de după job, pictam și încercam să găsesc modalitatea de a mă descurca financiar din arta mea. Cumva dorința de a mă exprima liber și de a crea din suflet și cu pasiune zi de zi a coincis cu faptul că am pierdut locul de muncă la începutul pandemiei de COVID-19. Atunci am avut imboldul necesar de a nu mai amâna lucrurile și de a mă implica ferm în construirea visului meu, de a nu mai permite ca destinul meu să depindă de alții. Astfel că într-o noapte mi-a venit ideea să brodez ceea ce pictez, să transpun ilustrațiile mele în broderii. Am în spate și o tradiție de familie pe care nu voiam să o las uitării. Străbunica mea a brodat zeci sau sute de perne decorative, cămăși și alte accesorii. Pe toate le făcea din imaginație, cu desenele proprii, iar mama mea a moștenit acest talent și toată copilăria ne-a croșetat sau brodat articole vestimentare mai particulare. Vreau ca în viitor nepoții mei să spună despre mine că am fost bunica aceea care broda obiecte efemere într-o epocă a digitalului. Fiindcă ceea ce este făcut de mână rămâne înmagazinat și cu o energie a creatorului, lucru ce nu poate fi înlăturat cu nimic. Lucrez la o parte dintre broderii și cu mama mea și mă bucur că putem să oferim împreună mai multe obiecte celor care le doresc, deoarece singură nu aș reuși să fac același volum de broderii.

- Băscuțele și pălăriuțele sunt cu totul create de tine sau tu te ocupi doar de brodarea lor?

- Beretele, pălăriile sau căciulile cu broderie nu sunt confecționate de mine, eu le cumpăr de la diferiți furnizori și încerc să aleg cea mai bună calitate. Eu realizez broderia de pe ele, pornind mereu de la o schiță sau o ilustrație pe care o gândesc pentru fiecare produs în parte. Sunt și produse pe care le confecționez de la zero, cum ar fi jurnalele manuale sau accesoriile de păr, fundițele și bentițele. Interesul meu este spre broderie, atenția mea este îndreptată spre cum să trasform un produs clasic sau banal într-un produs deosebit și care să aibă o poveste. Din acest motiv fiecare produs este unicat, rareori mai repet modelele.

„Autenticitatea este plusul meu”

910 29 3- De unde te inspiri în ceea ce privește modelele?

- Inspirația mea sunt mereu natura și Creatorul. Am avut norocul să copilăresc la țară, la bunici, într-un sat pitoresc din Transilvania. Acest sat nu era modernizat, era cu poteci de piatră, cu râuri cu pești și cu multă pădure. Acolo am putut să studiez natura, am văzut fiecare plantă cum se dezvoltă de la sămânță la floare și fruct… Am văzut cum se schimbă pădurea și animalele în funcție de sezon, cum totul are o logică și nimic nu este întâmplător, cum Creatorul a studiat fiecare aspect al naturii spre a ne oferi cea mai frumoasă experiență - Viața.

- Care consideri că este plusul ori noul în ceea ce privește produsul pe care-l propui?

- Cred că plusul meu este faptul că ofer niște obiecte autentice. Oamenii simt când ceea ce faci este doar pentru a câştiga bani sau chiar e ceva creat din suflet. Autenticitatea este plusul meu, deoarece nu sunt în competiție cu nimeni, îmi văd de traseul meu și atunci obiectele sunt și vor fi originale. Asta și deoarece nu mă las influențată. Eu îmi propun să creez obiecte pe care și mie mi-ar plăcea să le primesc, pe care să știu că le-am făcut cât am putut eu de bine, ca acel obiect să fie frumos și să aducă bucurie mereu.

- În cât timp brodezi o pălărie?

- Pălăriile sunt cel mai greu de brodat dintre toate produsele, deoarece nu le pot broda rapid pentru că e foarte gros fetrul din care sunt făcute. Trebuie să brodez fiecare împunsătură de fir și deseori mi se ard vârfurile degetelor de la asta și nu pot folosi degetarul, pentru că mă incomodează. Dar mai fac pauză și brodez altfel de produse în care acul intră mai ușor. De regulă, o zi o aloc pentru o pălărie, adică în jur de opt-zece ore.

„Atenția mea este îndreptată spre cum să trasform un produs clasic sau banal într-un produs deosebit și care să aibă o poveste. Din acest motiv fiecare produs este unicat, rareori mai repet modelele“

„Trebuie purtate într-un context neutru sau minimalist“

910 29 4- Mai sunt pălăriile și băștile la modă?

- Pălăriile și beretele sunt niște accesorii ale modei clasice, nu am ales întâmplător aceste accesorii. Lucrând în industria modei ani buni, am observat că trendurile excentrice dispar rapid din memoria cumpărătorului și din garderoba lui. Însă un articol clasic mereu îl vei putea asorta sau păstra în garderoba ta. Cred că mereu vor putea fi integrate în ținute, chiar și în cele actuale. Din aceste motive evit articolele prea comerciale.

- Cum pot fi asortate băscuțele și pălăriile? Poți să ne dai câteva sfaturi, te rog?

- Atât beretele, cât și pălăriile sunt niște accesorii care ies în evidență, broderiile de pe ele fac ca aceste articole să atragă atenția. Din acest motiv este de evitat să încercăm să asortăm broderia cu imprimeuri sau alte texturi prea încărcate, deoarece ele trebuie purtate într-un context neutru sau minimalist. Se pot asorta și cu anumite imprimeuri, aici eu le prefer pe cele clasice, poate cu anumite tipuri de carouri sau de țesături. Se pot purta cu foarte multe ținute, atât elegante, dar și cu cele de zi cu zi. Eu ador combinațiile de pantaloni clasici cu palton din stofă de lână, o cămașă vaporoasă și o beretă. Merg iarăși foarte bine cu pulovere tricotate sau cu rochițe tip cămașă mai lungi. La pălării, ținutele pot fi iarăși de la elegante până la accesorii cu tematică de vânătoare, poate cizme lungi sau tip cowboy. Pălăriile se pretează și la anumite evenimente mai speciale precum nunțile boeme sau cele rustice.

- De asemenea, în ce situații nu se pretează aceste accesorii vestimentare?

- După cum spuneam mai sus, aș evita accesorizarea și asortarea excesivă. Ca să asortezi broderia cu un anumit imprimeu al ținutei trebuie să stăpânești foarte bine acest aspect altfel poate arăta a kitsch. De altfel nu aș asorta pantalonii sport sau gecile cu glugă cu berete și pălării. Aș merge mai degrabă pe elemente precum trenci, palton sau sacouri din lână. Materialele sintetice sau metalizate nu merg prea bine în combinație cu materialele naturale sau mate. Se pot înlocui cu articole din piele sau catifea, stofe și materiale din bumbac. Iar paletele de culori de bun gust și inspirate din cromatica naturii sunt cele pe care le folosesc oricând.