Main menu

header

911 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Regretatul Bruce Lee, Jackie Chan… Jet Li… Chuck Norris… Jean-Claude Van Damme… Don „The Dragon’” Wilson… Steven Seagal… Este firesc ca aceste staruri ale filmelor de acțiune să fie specialiste în arte marțiale. Dar atunci când în ringul acestui tip de pregătire pentru luptă intră vedete precum Jessica Alba sau supermodelul Gisele Bundchen, imaginea străvechilor mișcări care vin din Orient să farmece publicul occidental se schimbă semnificativ.

Jennifer Aniston își întărește corpul cu budokon

911 28 2Milla Jovovich, fermecătorul fost supermodel, în prezent eroină a filmelor de acțiune de tip „Resident Evil”, se perfecționează încontinuu în jiujitsu brazilian. O altă fermecătoare prezență feminină de pe marile ecrane, mereu tânăra și fermecătoarea Jennifer Aniston, practică budokon, o combinație de mișcări mixte inspirate de artele marțiale, despre care crede că îi fortifică trupul. Un alt actor cu mare putere de seducție, John Cusack, este uluitorul posesor al centurii negre de nivel șase în arta marțială a kickboxingului ukidokan. Actorul practică acest tip de antrenamente de peste trei decenii. 

Jessica Biel: „Cel mai uimitor exercițiu!”

În timp ce își pregătea rolul din „Total Recall. Memorie programată”, frumoasa Jessica Biel s-a îndrăgostit iremediabil de artele marțiale. De zece ani, aceste mișcări au intrat în rutina actriței, care pare să nu se mai sature de aceste antrenamente: „Sunt foarte pasionată de artele marțiale, sunt cel mai uimitor exercițiu!”. Un alt star de top, Forest Whitaker, câștigător al unui Premiu Oscar, deși nu este un erou de acțiune tipic, deține 1 Dan la karate kenpo. Cât despre versatilul star James Caan, acesta a atins 6 Dani în karate gosoku-ryu și chiar a ajuns să predea arte marțiale la Poliția din Culver City.

Sean Connery a câștigat lupta cu un profesionist

911 28 3Regretatul Sean Connery a părut toată viața un gentleman perfect, dar în realitate era bine pregătit pentru asperitățile existenței - a practicat karate și a obținut chiar o centură neagră. De altfel, fostul James Bond a intrat într-o luptă reală cu un maestru de arte marțiale, care și-a zdrobit încheietura mâinii în confruntare. Instructorul lui Connery fusese… celebrul Steven Seagal! Un alt elegant al ecranului, cu un aer ștrengăresc, este Ashton Kutcher. În particular, starul din comedia „Fără obligații” se antrenează în jiujitsu brazilian și a obținut centura violet - actorul lucrează cu legendarul Rigan Machado.

Jessica Alba: „Krav maga este brutal, rapid, la obiect”

911 28 4Una dinte cele mai frumoase actrițe de la Holywood, Naomi Watts, este zveltă și fragilă ca o zână, dar aparențele înșală: în spatele imaginii firave, actrița din „King Kong” practică arte marțiale de când era copil. După ce a concurat în competiții de judo la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, Naomi s-a apucat să se antreneze cu jiujitsu brazilian, lucru pe care îl face și astăzi. O altă actriță de o frumusețe răpitoare, cu un zâmbet cuceritor și care în spatele apariției angelice ascunde un corp de oțel este Jessica Alba, care practică arte marțiale de mulți ani și de curând a descoperit antenamentul dur krav maga. „Este brutal, este rapid, este la obiect și îmi plac foarte mult aceste exerciții”.

Wesley Snipes practică jiujitsu brazilian

911 28 5Mariska Hargitay, vedeta din faimoasa serie polițistă „Lege și ordine: SVU”, unul dintre cele mai longevive seriale din lume, și-a început antrenamentele în anii 1990 și are centura neagră la karate shotokan. Și colegul său de platou, starul Ice T, interpretul detectivului Tutuola, practică jiujitsu de multă vreme. La rândul său, actorul din seria „Blade”, Wesley Snipes, este o legendă a cinematografiei care are la activ inclusiv artele marțiale. Actorul se antrenează în karate shotokan și jiujitsu brazilian. Întrebat într-un interviu dacă a trebuit vreodată să-și folosească abilitățile într-o întâlnire din viața reală, starul a răspuns misterios: „S-a încheiat foarte repede”.

Jason Statham - wing chun, karate și kickboxing

911 28 6Pasionat de exercițiile fizice, starul britanic Jason Statham practică o varietate de arte marțiale dintr-un motiv cel puțin interesant: sunt antrenamente care nu implică fața. Actorul din seria „Eroi de sacrificiu” face jiujitsu brazilian, wing chun, karate și kickboxing: „Cu aceste antrenamente, fața nu este rănită, ceea ce este esențial în activitatea mea”. Pe de altă parte, puține povești de revenire spectaculoasă în prim-plan se pot compara cu cea a lui Robert Downey Jr., care s-a întors în forță la Hollywood după ce părea condamnat la eșec din pricina dependențelor. Din tabloul acestui „come back” de senzație fac parte artele marțiale. Exercițiile de wing chun au jucat un rol semnificativ în recuperarea starului din seria „Răzbunătorii”, care a fost antrenat de însuși inițiatorul stilului de luptă, Eric Oram: „Nu vă pot spune cât de mult au însemnat aceste antrenamente pentru capacitatea mea de a rămâne sănătos și concentrat”.

Gisele Bundchen se antrenează pentru un stil de viață sănătos

Oricât de improbabil ar părea, faimosul regizor Guy Ritchie este un împătimit al artelor marțiale. La vârsta de 7 ani a început să se antreneze în karate, iar mai târziu a obținut centura neagră atât la karate, cât și la judo. Practic, Ritchie are centura neagră în trei arte marțiale diferite, lucru destul de rar chiar și în rândul profesioniștilor. Un alt star de la care puțini s-ar aștepta să practice artele marțiale este supermodelul Gisele Bundchen, care face antrenamente de acest tip pentru a menține un stil de viață sănătos, la Institutul de Kung Fu Tai Chi, din Boston. De asemenea, splendida Evan Rachel Wood, actrița din „Ziua trădătorilor”, are centura neagră în taekwondo, ca și… mama sa! Actriţa Sara Lynn Moore.

Lucy Liu luptă cu băţul

911 28 7Regele comediei de la Hollywood, irezistibilul Jim Carrey, este un fervent practicant de jiujitsu brazilian. O altă prezență plină de farmec de pe marele ecran, frumoasa Lucy Liu, din seria „Îngerii lui Charlie” este o specialistă în arte marțiale și practică un stil mai rar întâlnit printre vedete: kali-eskrima-silat: luptă cu bățul. Iar dacă în dreptul lui Christian Bale poate părea firesc să practice arte marțiale - rolul din „Batman a solicitat aceste abilități - surprinzătoare sunt aceste antrenamente în dreptul legendei… muzicii country Willie Nelson, care are centura neagră în taekwondo și lucrează cu maestrul Sam Um. Pe de altă parte, regretatul Paul Walker, în ciuda imaginii sale fluide, de pilot de mașini de curse, era un practicant pasionat de arte marțiale, cu o preferință deosebită pentru muay thai.