Main menu

header

911 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Când unii oameni se gândesc la roboți, se tem de ce e mai rău: mașini aflate într-un marș de neoprit către dominația globală. Oamenii de știință ne liniștesc - mașinăriile nu pot prelua (deocamdată) controlul, dar ultima perioadă a fost una memorabilă pentru „însoțitorii” noștri mecanici, care au avansat spectaculos și ocupă un loc tot mai important în societatea oamenilor.

Simțul atingerii în mâna mecanică

Roboții ar putea în curând să-i ajute pe oameni să spele rufele și să presteze alte treburi casnice care implică diferențierea unor materiale și suprafețe, întrucât s-a realizat ceva uluitor și inedit în lumea roboticii: o nouă tehnică le-a oferit mașinăriilor simțul tactil. Sistemul, numit ReSkin, le permite roboților să facă diferența între obiecte - cum ar fi straturi subțiri de pânză - ceva ce pentru oameni este a doua natură. Realizarea îi aparține unei echipe de la Universitatea Carnegie Mellon, din SUA, care a reușit astfel să depășească o provocare majoră. Pentru a împături rufele, roboții au nevoie de un senzor care să imite modul în care degetele umane pot simți stratul superior al unui prosop sau al unei cămăși și să apuce straturile de dedesubt. Echipa a dezvoltat o piele cu sursă deschisă, sensibilă la atingere, făcută dintr-un polimer subțire și elastic, impregnat cu particule magnetice, care oferă un simț al atingerii pe trei axe. ReSkin ajută robotul să simtă straturi de pânză, mai degrabă decât să le perceapă doar prin vedere. „Prin citirea modificărilor câmpurilor magnetice de la mișcarea pielii, putem obține percepția tactilă. Se poate folosi această detecție tactilă pentru a determina câte straturi de pânză s-au prins după atingerea ințială a senzorului”, explică specialistul Thomas Weng.

Pornesc televizorul pentru vârstnicii din cămine

911 25 2În Scoția, atenția oamenilor de știință se concentrează asupra utilizării roboților în mediile de îngrijire socială. Un laborator de viață asistată a fost creat la National Robotarium, un nou centru de robotică. Cercetătorii folosesc tehnologii și sisteme de senzori pentru a îndeplini funcții precum monitorizarea stării de sănătate pe termen lung, efectuarea de apeluri telefonice, aprinderea luminilor, deschiderea ușilor și vizionarea la televizor pentru vârstnicii din cămine. Scopul este de a ajuta oamenii să trăiască mai independent și, de asemenea, de a oferi îngrijitorilor o pauză. Scoția are 1,1 milioane de îngrijitori, arată National Robotarium, iar o cincime dintre aceștia spun că nu au avut o pauză de mai bine de cinci ani. Pe de altă parte, tot mai multe persoane beneficiază de un robot care a ajuns în scurt timp să facă o mare diferență: Soft Exosuit se poartă sub hainele unei persoane și facilitează mișcările naturale ale corpului. Astăzi, cu 27 de lire sterline, varianta Phoenix, de la SuitX, este printre cele mai ușoare și mai ieftine exoschelete medicale robotizate și le permite persoanelor paralizate de la brâu în jos să „meargă” din nou, cu ajutorul unor motoare mici atașate ortezelor standard și care sunt controlate prin apăsarea butoanelor integrate într-o pereche de cârje.

Operează în interiorul unui ochi

911 25 3Utilizarea roboților pe scară tot mai largă este ilustrată de faptul că Grecia a introdus o flotă de roboți poștali pentru a-și accelera serviciile, iar „lucrătorii” mașinii sunt „angajați” la rate record în companiile din lumea occidentală, în frunte cu SUA. Și nu întâmplător: de exemplu, provocarea de a verifica toate șuruburile turbinelor eoliene a fost depășită cu ajutorul unui robot. Potrivit Marine Technology News, mașinăria poate elimina necesitatea ca oamenii să regleze aceste mecanisme, economisindu-se sute de milioane de dolari doar în Europa, în fiecare an, prelungindu-se durata de viață a turbinelor și, cel mai important, reducându-se riscurile cu care se confruntă lucrătorii umani. Tot pentru oameni a fost imaginat și primul robot cu corp complet moale, care arată ca o caracatiță și se poate propulsa singur. Dispozitivul este fabricat din silicon și se poate desfășura dintr-o capsulă ingerabilă, funcțională în interiorul stomacului, pentru îndepărtarea unor obiecte ingerate accidental. De asemenea, potrivit cercetării publicate în revista Science Translational Medicine, micul robot chirurgical Preceyes a fost folosit pentru prima dată pentru a opera în interiorul unui ochi uman.

Caută supraviețuitori în urma dezastrelor

911 25 4Inspirându-se de la primatele mici, cercetătorii au construit un robot numit Salto, care poate sări de pe pereți, folosește un arc din latex și un picior atent proiectat, pentru a sări la un metru înălțime. Această mașinărie ingenioasă stă la baza unei „familii” de roboți care pot traversa rapid resturile din zonele de dezastru, în căutarea supraviețuitorilor. La un alt capăt al ariei largi de utilizare a roboților se găsesc… livrările. În Zürich, Elveția, o companie numită Swiss-Mile a dezvoltat un robot pe patru roți care poate accelera livrarea mărfurilor în orașe. Pe lângă faptul că poate să se deplaseze singur, „transformatorul umanoid-cuvadrupat” poate urca scări și poate sta pe cele două roți din spate. Într-un viitor nu foarte îndepărtat după cum evoluează cercetările, „va putea să urce în ascensor, să ia pachete și să deschidă uși”, arată reprezentanții companiei producătoare. O altă abilitate uimitoare la care au ajuns roboții este de a-și construi propriile ustensile necesare îndeplinirii unei sarcini. Concret, compania SRI International a creat un sistem care permite unui robot să construiască noi instrumente de lucru pentru alți roboți implicați într-un proiect, prin intermediul unor de picături de lichid care funcționează după o metodă asemănătoare imprimării 3D.

Robotul Spot a fost folosit pentru a efectua patrule de siguranță în ruinele vechiului oraș Pompei și pentru a pătrunde, în căutarea dovezilor istorice, chiar și în cele mai mici spații

Degrevează angajaţii de sarcini mecanice

911 25 5Forumul Economic Mondial prevedea într-un raport recent că până în 2025 vor apărea 97 de milioane de noi roluri pentru roboți, pe măsură ce automatizarea se accelerează - acestea sunt mai multe decât cele 85 de milioane de locuri de muncă la nivel global pe care se estimează că tehnologia le va înlocui. Într-un blog al Forumului, expertul în automatizare Pascal Bornet afirma că automatizarea inteligentă îi va elibera pe lucrători, astfel încât aceștia să-și asume mai multe aspecte creative ale muncii lor: „Ajută angajații să lucreze mai repede, mai bine, dar și să aibă mai mult timp să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat”. În acest tablou general se înscrie și seria de preocupări legate de utilizarea roboților în noile tehnologii verzi, care vor predomina în lumea tranziției la energie regenerabilă și care implică ferme uriașe eoliene, turbine offshore, suprafețe întinse cu panouri solare etc., univers în care roboții își vor găsi cu siguranță nenumărate întrebuințări.