Main menu

header

911 18 1de Cătălina Tăgârță

„Fiți personajul propriei povești!″. Dacă v-aș spune asta, ați îndrăzni să visați să faceți ceea ce vă doriți, să dați sens vieții voastre, să trăiți cu semnificație? Dacă vă surâde ideea, trebuie să știți că e nevoie de curaj ca să acționați și să ieșiți din zona de confort pentru a porni pe drumul către visul vostru. E adevărat că prin lipsa de acțiune nu puteți da greș, dar nici nu puteți avea succes. Așa că a sosit poate vremea să faceți câteva schimbări în viața voastră.

Vizualizați cum arată ziua ideală

Indiferent de obiectivul pe care vi-l setați: că vreți să avansați în carieră, să schimbați domeniul profesional, să începeți un business pe cont propriu sau pur și simplu să vă faceți mai mult timp pentru voi, astfel încât să trăiți în armonie, e important să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, e necesar să începeți să vizualizați exact cum ar arăta ziua ideală pentru voi în momentul în care veți obține rezultatul dorit. Ce se va schimba în bine? Ce vă va provoca bucurie? Apoi, din punct de vedere emoțional, gândiți-vă la sentimentele, la emoțiile pe care le veți experimenta. În ziua ideală totul pare a fi perfect. Și totuși, în acea zi nu veți mai fi cel de acum. Fiindcă tot procesul prin care veți trece până la atingerea obiectivului vă va schimba enorm. De cele mai multe ori oamenii ignoră acest aspect. Peste un an, sau cinci, când vă veți atinge acel obiectiv măreț, veți fi o versiune mai bună a voastră, una care a avut parte de o mulțime de update-uri pe parcurs, care s-a confruntat cu provocări cărora nu credea vreodată că le va face față, care a renunțat poate la lucruri și chiar la oameni dragi pentru a obține acel CEVA atât de important pentru el.

Cântăriți sacrificiile

Când vizualizați ziua voastră ideală memorați emoțiile pozitive, ca să le puteți accesa atunci când vă simțiți lipsiți de energie și vreți să vă întoarceți la „de ce″-ul vostru, la visul vostru. Dar uitați-vă puțin și la toate sacrificiile pe care le faceți pentru a ajunge acolo. Și nu spun asta ca să vă debusolați și să renunțați dinainte de a începe. Din contră! Din experiența propriei mele călătorii de creștere pot spune că e mai sănătos din punct de vedere psihic să știți de la început că drumul nu va fi ușor. Adesea, entuziasmul de început ne așterne o pânză peste ochi, și e normal să fie așa. Dar e demonstrat faptul că, atunci când cunoaștem riscurile, când știm cât de cât ce ne așteaptă, când luăm decizia în cunoștință de cauză, călătoria să fie mai ușor pe parcurs.

Legea atracției

Atenție însă să nu cădeți în capcana cunoașterii tuturor pașilor! Cunosc foarte multe persoane care amână la nesfârșit începerea unui lucru pentru că nu cunosc toți pașii pe care îi au de parcurs până la atingerea obiectivului final. Nu procedați astfel! E suficient să faceți primul pas cunoscut în direcția visului vostru, și apoi, din aproape în aproape, vi se vor dezvălui noi pași. În plus, transmițând în Univers dorința voastră, și mai ales acționând, veți observa cum vor începe să vină spre voi lucruri și oameni potriviți. Veți beneficia din plin de legea atracției, dacă rămâneți în proces și nu vă pierdeți entuziasmul la primul obstacol mai serios pe care îl veți întâlni. Și înarmați-vă cu răbdare! Să fiți eroul propriei povești în mod conștient și să faceți pași către visul vostru nu e un lucru ușor. Dacă ar fi, am trăi înconjurați de persoane împlinite. Însă, din păcate, nu este așa. Oamenii se complac în situațiile în care se regăsesc. Multora le e teamă să încerce lucruri noi, nu cred că merită mai mult decât au, se gândesc că viața este nedreaptă și au convingeri limitative care îi condamnă la un stil de viață de care nu sunt mulțumiți.

Testați și personalizați

E normal să credeți că nu vă veți descurcați perfect prima oară când veți începe. Însă puteți să vă perfecționați pe parcurs, nimeni nu e perfect când începe ceva nou. Și cu siguranță nici ușor nu va fi. E trist când văd în jur încurajări și promisiuni de rezultate spectaculoase într-un timp foarte scurt. Și putem lua aici absolut orice exemplu doriți: de la a slăbi într-un timp record până la a obține o sumă substanțială de bani săptămânal, fără efort. Aceste promisiuni sclipitoare iau ochii oamenilor, pentru moment, pentru ca ulterior să apară frustrarea. Și cum să nu apară, când ții regimul exact ca în rețetă, dar nu reușești să slăbești ca X, spre exemplu? Dar vina nu este doar a celor care promit. Fiecare trebuie să țină cont de puterile și resursele proprii, de punctul în care se află. Întotdeauna e nevoie să personalizăm rețetele, să testăm și să aflăm ce funcționează la noi. Altfel, încercăm să copiem alți eroi, în loc să fim eroi în propria poveste. Pentru a trăi o viață plină de sens e necesar să vă puneți trei întrebări: „Puteți fi cel mai bun din lume la ceea ce faceți?″. „Sunteți pasionat de ceea ce faceți?″. „Aveți la dispoziție resursele necesare pentru a schimba lumea?″. Și țineți cont de ce spune John Maxwel în cartea „Dă sens vieții″: „Ești unic - și ai șansa unică să îți pui asupra lumii o amprentă pe care doar tu o poți lăsa - dacă ești personajul propriei povești″. Atitudine orientată spre acțiune. Știți care este diferența dintre un învingător și un visător? Primul acționează fără să gândească prea mult în prima fază, în timp ce al doilea rămâne doar la stadiul de planificare, cel mult își propune să încerce, să vadă ce va ieși. Încetați să încercați și treceți la acțiune! Atunci când spuneți „Încerc″, exact asta faceți: vă învârtiți în cerc! Așadar, e nevoie de o atitudine orientată către acțiune. Și atunci, care ar fi primul pas de acțiune pe care l-ați putea face chiar acum pentru a vă atinge obiectivul, pentru a începe să fiți eroul vieții voastre? Și cum v-ați simți dacă ați pune mai mult preț pe voi? Se spune că un fluture nu se mai poate întoarce înapoi la stadiul de omidă! În momentul în care începeți să trăiți o viață plină de semnificație, vă va plăcea faptul că faceți o diferență și nu veți mai privi în urmă! Mai ales că lucrurile bune pe care le faceți vor dăinui și după ce voi nu veți mai fi.

Nu uitaţi nicio clipă că sunteţi personajul principal al propriei vieţi

„Să îndrăznești înseamnă să îți pierzi pentru moment echilibrul. Să nu îndrăznești înseamnă să te pierzi pe tine“″ (Søren Kierkegaard)

Scrieţi capitolul 2 al viitorului

Dacă tot nu vă e clar ce înseamnă să fiți eroul propriei voastre vieți, iată un exercițiu simplu pe care vi-l ofer. Scrieți sub forma unei povestiri tot ce ați trăit până în prezent. Este o poveste extraordinară? Ați impactat oamenii din jur prin ceea ce ați făcut, i-ați ajutat în vreun fel, i-ați îndrumat, ați făcut o diferență pozitivă în viața lor? Dacă nu, gândiți-vă că începeți să scrieți la capitolul 2 al poveștii. Ce ați putea îmbunătăți? Ce v-ar plăcea să spună despre voi cunoscuții? Notați orice și reflectați asupra a ceea ce ați scris. Apoi începeți să vă gândiți ce ar însemna pentru voi să vă implicați cât mai mult și să faceți tot ce ține de voi pentru a face viața să conteze, pentru a păși intenționat și conștient în propria poveste. Dacă se poate să fiți mai bun decât până acum, faceți-o! Așa cum spunea Doug Horton: „A fi propriul erou e mai ieftin decât un bilet la cinematograf″.