Main menu

header

912 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Milioane de zboruri, sute de milioane de pasageri, aeronave pline roind în văzduh… Este firesc ca diriguitorii liniilor aeriene să aibă reguli stricte privind ce se poate și ce nu se poate transporta pe calea aerului. Dar unii tot încearcă să „fenteze” controalele, iar „surprizele” din bagaje sunt uneori de-a dreptul șocante.

Aligator de un metru, cu albinism, învelit în folie

Aligatorii cu albinism sunt extrem de rari - mai există în lume mai puțin de 200 de exemplare, iar șansele lor de supraviețuire în sălbăticie sunt minime, întrucât nu se pot camufla. În plus, sunt considerați prăzi exotice prețioase pentru traficanți - un exemplar poate valora între 200.000 de dolari și… două milioane de dolari! Recent, un american de 42 de ani, care călătorea din Germania către Singapore, a decis să transporte un astfel de aligator cu albinism în bagaj. A învelit bine animalul în folie pe care a lipit-o zdravăn cu bandă adezivă și a crezut că va scăpa de control. Vameșii au fost uluiți să vadă animalul care abia mai respira în valiză. Reptila a ajuns într-un sanctuar. Nici pasagerul descoperit că transporta un adevărat acvariu pe Aeroportul din Miami nu a fost mai prejos: printre corali și broaște țestoase, valizele sale conțineau nu mai puțin de 22 de țipari, într-o pungă din plastic.

Nou-născut de 6 zile în geanta de mână

912 28 2Jennifer Talbot trebuia să se îmbarce într-un zbor din Manila, Filipine, către Columbus, Ohio, SUA. Cine ar fi putut bănui că într-o geantă de mână mai măricică avea ascuns un băiețel de 6 zile? Culmea este că a reușit să treacă cu „bagajul” de Imigrări, dar chiar înainte de a se urca în avion, totul a fost descoperit. Femeia a încercat să susțină că era nepotul său, deși nu avea documente care să-i dovedească afirmația. Ulterior, Jennifer le-a prezentat ofițerilor o declarație pe propria răspundere, care ar fi fost de la mama copilului, prin care i s-ar fi dat acordul să călătorească cu nou-născutul. Totul fiind un fals grosolan, femeia a fost arestată și acuzată de trafic de persoane și de răpire, iar micuțul a ajuns la serviciile de Asistență Socială.

Craniu de vulpe, cu păr și dinți, pentru „vrăji”

912 28 3Mare le-a fost mirarea angajaților de la Serviciul Vamal și Protecția Frontierei din SUA când au descoperit într-un bagaj… un cap de vulpe africană! Intact. Cu păr și dinți. Cele două femei care călătoreau împreună din Senegal și știau ce puseseră în bagaj au fost oprite chiar înainte de a introduce pe teritoriul SUA, pe Aeroportul Internațional Philadelphia, ciudatul „cadou”. Potrivit declarațiilor celor două, vărul lor ar fi avut nevoie de capul cu pricina pentru „a alunga spiritele rele” - adică pentru „vrăji”. Ca să poată intra, totuși, în țară, le-au lăsat „cadoul” funcționarilor vamali…

Lansator de rachete pe post de suvenir

912 28 4Un membru activ al serviciului militar se întorcea acasă în Statele Unite din Kuweit. Dar nu oricum: în bagaje avea ascuns un… lansator de rachete! Panica a cuprins imediat vameșii și ofițerii din Aeroportul Internațional Thurgood Marshall, din Baltimore, când a ieșit la iveală, în mijlocul unui spațiu plin de civili, o piesă de război. Senin, militarul a explicat că voia să ducă lansatorul acasă, pe post de suvenir. Din fericire, arma s-a dovedit inactivă și a putut fi neutralizată în siguranță, dar soldatul a rămas fără ea.

Pui „umplut” cu un pistol

912 28 5Atacurile de la World Trade Center, din 2001, au schimbat major sistemele de măsuri de siguranță pe aeroporturile din toată lumea, dar unii par să nu fi aflat. Regulile transportului aerian din SUA prevăd că armele de foc descărcate pot fi introduse în bagajele de cală atât timp cât sunt plasate într-un container încuiat și declarate la ghișeu. În același timp, produsele alimentare, cum ar fi carnea și legumele, pot fi transportate, dar numai ambalate cu gheață. Dar toate acestea nu au contat pentru un călător care s-a gândit să-și ducă arma în călătoria spre Tahiti camuflând-o într-un pui crud. Pasărea „umplută” cu armament a fost detectată de agenți pe Aeroportul Internațional Fort Lauderdale-Hollywood, Florida, iar incidentul recent este obiect al unui dosar de urmărire penală. Tot despre carne a fost vorba și în bagajele unei femei care călătorea din Vietnam spre SUA. Serviciul Vamal a făcut o descoperire șocantă în timpul unui examen de bagaje pe aeroportul Dallas Fort Worth: cele zece kilograme de carne pe care călătoarea încerca să le introducă în SUA proveneau de la animale exotice, vânat interzis, și includeau părți neobișnuite ale corpului acestora.

Părți dintr-o mumie egipteană

Un turist belgian care a vizitat Egiptul s-a gândit să plece acasă cu cât mai multe părți dintr-o mumie egipteană. Nu se știe cum a intrat în posesia acestora, dar cert este faptul că a încercat să le scoată din țară ascunse într-un difuzor. La un control cu un aparat cu raze X s-a observat că omul ducea în bagajul din Aeroportul Internațional Cairo două picioare, partea inferioară a mâinii stângi, un braț și o parte a trunchiului a ceea ce părea a fi o mumie. Autenticitatea rămășițelor a fost confirmată de un comitet arheologic. Tot despre rămășițe umane - un craniu - a fost vorba și în cazul unui bagaj descoperit la Fort Lauderdale. Cei care transportau craniul au afirmat că habar nu aveau că așa ceva era în bagajele lor, dar cazul a fost atât de grav, încât zona a devenit scenă a crimei.

Cocaină în pește prăjit

912 28 6O pasageră care nu aflase că transportul drogurilor este interzis pe toate aeroporturile din lume s-a gândit să pună în bagaj cocaină ascunsă în pește prăjit. Femeia călătorea din Jamaica spre Florida. Când a ajuns pe Aeroportul Internațional din Miami, vameșii au intrat la bănuieli vizavi de bagajul cu „fripturi” și au scanat conținutul. Curând, peștii mai „umflați” și cei cusuți cu ață unii de ceilalți au dat la iveală nu mai puțin de un kilogram de cocaină. Acest episod a fost cel puțin la fel de straniu ca descoperirea, într-un bagaj de pe Aeroportul Internațional din Denver, a unei grenade - din fericire artizanală - umplută cu... marijuana!

Una dintre cele mai ciudate descoperiri dintr-un aeroport a fost prezența unei… centuri de castitate în toată regula, din metal, în jurul brâului unei pasagere căreia i s-a permis să urce la bordul aeronavei

Numerar „în vrac“: 770.000 de dolari în cutii de săpun

912 28 7Abdulkarim Altareb zbura din New York către Qatar. Când vameșii i-au cerut să declare suma de numerar pe care o transporta, omul a anunțat că are 6.500 de dolari. Dar o examinare suplimentară a bagajelor a dat la iveală o surpriză uriașă: în cutii de suc, de săpun, de medicamente și de dulciuri au fost descoperiți… 770.000 de dolari, clasificați de autoritățile vamale ca „numerar în vrac”! Omul a pretins că erau banii familiei, cu care intenționa să deschidă o afacere. Dar s-a dovedit că nu era decât un transportator de bani fără licență.