Main menu

header

912 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Sunt multe castele în Transilvania ce poartă în timp numele Bethlen. Familie de mari grofi maghiari. Gabor Bethlen - rege al Ungariei și principe al Transilvaniei, Miklos Bethlen, Janos Bethlen, Farkas Bethlen - cancelari ai Transilvaniei, Istvan Bethlen - prim-ministru al Ungariei sunt exemplele „la vârf”.

Construit după Castelul Chambord de pe Valea Loarei

Invitația prezentă se referă la Castelul Bethlen-Haller din satul Cetatea de Baltă, 15 kilometri de Târnăveni și 21 kilometri de Blaj pe DJ107, pe malul râului Târnava Mică, județul Alba. Atestată documentar în anul 1197, își duce traiul secular între bălțile și mlaștinile Târnavei, de unde și numele așezării. Castelul Bethlen-Haller a fost ridicat în stil renascentist de tatăl amintitului cancelar al Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 și 1624. După modelul castelului Chambord de pe superba vale a Loarei (Loira), străjuit de 4 turnuri amplasate în cele 4 colțuri. A fost un castel de vânătoare și agrement, nu o cetate de apărare, și de aceea atestarea în documentele vremii este destul de sărăcăcioasă. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin transformări „istorice”, cea mai importantă între anii 1769 și 1773, când castelul a fost renovat în stil baroc.

Surprizele care pot face vizitarea de neuitat

Castelul Bethlen-Haller primește oaspeții nu numai cu istoria și frumusețea sa, dar și cu mâncăruri savuroase, gătite după vechi rețete transilvane. Și, desigur, cu vinuri alese! Puteți opta dintre mai multe oferte de vizitare. Cu degustare de vinuri, cu prânz tradițional, cu cazare în camere cu mobilier specific, cu vizite la cramele Jidvei şi Tăuni, cu plimbări în vie, echitaţie în manej şi tir cu arcul, cu vizită în ferma castelului.

În curtea castelului există şi o bisericuţă romano-catolică, ridicată în 1780 şi atestată documentar din vremea grofului Carol Haller drept lăcaşul de cult al familiei. În 2019 a fost finalizată restaurarea şi redecorarea cu obiecte de cult autentice, sub hramul Naşterea Maicii Domnului