Main menu

header

913 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Posibilitatea ca un actor să arate mai tânăr sau mai în vârstă în timp ce interpretează un rol dintr-un film a parcurs multe etape tehnologice și nu a fost ușor pentru echipele de specialiști să obțină rezultate credibile. Acum, inteligența artificială intră în prim-plan, urmând să elimine nevoia de efecte speciale pentru ca un erou să pară de 20 și de 80 de ani în doar două ore de poveste.

Adaugă ridurile sau pielea netezită ca strat pe fața actorului

Cercetătorii Disney urmează să transforme Hollywoodul, după ce au pus la punct un nou instrument cu inteligență artificială, care va elimina nevoia de efecte speciale pentru a modifica vârsta actorilor care interpretează un personaj dintr-un film. Folosind rețeaua de reîmbătrânire a feței numită pe scurt FRAN, realizatorii de filme pot face de acum starurile să arate la orice vârstă doar introducând fotografia de cap a persoanei în sistem. Acesta prezice apoi ce părți ale feței ar trebui modificate în funcție de vârsta cerută de derularea poveștii cinematografice. Practic, sistemul adaugă efecte precum ridurile sau pielea netezită ca strat pe fața actorului fără a fi necesar ca un artist să modifice filmul manual, cadru cu cadru, ceea ce provoacă de obicei pierderea identității faciale.

Rezultat mai credibil ca niciodată

Disney și-a prezentat instrumentul cu inteligență artificială ca fiind prima soluție de acest gen care poate modifica automat vârsta unui actor în videoclipuri, rezultatul fiind unul foarte credibil, chiar dacă intră în ecuație expresiile feței, condițiile de iluminare sau punctele de filmare. Acesta este un mare pas înainte, întrucât modificarea digitală a vârstei fețelor actorilor a devenit foarte populară și s-a perfecționat de-a lungul anilor, dar tot nu a reușit întotdeauna și pe deplin să convingă cinefilii. O astfel de utilizare a fost văzută în „Irlandezul. Asasinul Mafiei”, film realizat de celebrul regizor Martin Scorsese, cu giganți ai ecranului ca Al Pacino și Robert De Niro, dar care, în ciuda sumelor impresionante alocate schimbării înfățișării personajelor, a fost criticat din această perspectivă.

Tehnologia cu inteligenţă artificială FRAN se concentrează doar pe adulţi şi  nu schimbă părul scalpului sau forma feţei actorului

„FRAN este o soluţie excelentă, pregătită pentru producţie“

Pentru a rezolva problemele din trecut, specialiștii Disney au elaborat un studiu împreună cu experți de la Universitatea din Wisconsin-Madison. Sistemul FRAN a început cu o bază de date alcătuită din 2.000 de chipuri generate artificial, fiecare cu 14 vârste diferite, cuprinse între 18 și 85 de ani, oferind astfel un total de 196 de perechi pentru fiecare identitate. Cercetătorii au folosit apoi o rețea neuronală „dovedită” pentru a modifica vârsta fețelor. Acum, programul este capabil de „stabilitate temporală fără precedent și păstrare a identității faciale în diferite expresii. Combinați, acești factori fac din FRAN o soluție excelentă, pregătită pentru producție”, au anunțat cercetătorii. Pentru a „învechi” imaginile, FRAN scoate individual imagini (cadre din film) de la 20 la 80 de ani, realizate în pași câte de 10 ani. Deși compania Disney nu a împărtășit cum intenționează să folosească sistemul FRAN, gigantul a folosit deja o astfel de tehnologie în filmul „Omul Furnică”.