Main menu

header

914 27 1de Gheorghe Zmaranda

Este vremea întâlnirilor cu familia, cu prietenii. Ne decorăm casele, pregătim mese festive, ascultăm muzică de sezon. Și totul este acompaniat de băuturile preferate. Pentru că putem folosi multă fantezie atât în servirea băuturilor, cât și pregătirea lor vă propun ca anul acesta să încercați să le preparați singuri. Ingredientele pe care le puteți folosi sunt variate și aveți la dispoziție alternative atât pentru băuturile alcoolice, cât și pentru cele fără alcool. Sunt fie băuturi tradiționale, cum este vinul fiert, a cărui rețetă poate fi îmbunătățită, dar și băuturi mai excentrice cum sunt cocteilurile sau punch-urile. Indiferent de alegere, paharele decorate cu imaginație vor stârni, cel puțin, curiozitatea invitaților.

Lichiorul de ouă poate fi păstrat și două săptămâni în frigider

O băutură pe care o puteți savura la mesele festive din timpul Sărbătorilor de iarnă este lichiorul de ouă. Acesta este o băutură cremoasă obținută din lapte, smântână, ouă și rom sau coniac. Reteța de preparare este foarte simplă și rapidă, durează mai puțin de 30 de minute să îl pregătiți. Pentru 12 pahare cu lichior aveți nevoie de următoarele ingrediente: 6 ouă cât mai proaspete (pot fi înlocuite de caju, dacă preferați varianta vegană), 150 g zahăr tos auriu, 500 ml lapte integral (poate fi lapte de cocos sau de migdale), 400 ml smântână, 350 ml rom, bourbon sau chiar o combinație dintre cele două băuturi, nucșoară proaspătă, sirop de arțar, opțional pliculețe de ceai chai. Se separă gălbenușurile de albuș și se mixează bine împreună cu zahărul. La final amestecul trebuie să aibă o consistență mai groasă. Se adaugă laptele, smântâna dublă și romul și/sau bourbonul și se omogenizează foarte bine. Preparatul astfel obținut poate fi păstrat la frigider până la două săptămâni.

O altă variantă de preparare a lichiorului de ouă este să amestecați laptele cu gălbenușurile, să adăugați scorțișoară și un vârf de linguriță cu sare. Compoziția se mixează până devine ușor spumoasă și apoi se fierbe la foc mediu. Este important ca în tot acest timp să amestecați în preparat, astfel încât gălbenușurile să nu se lipească de oală. Pliculețele de ceai chai se adaugă în oală în ultimele trei minute de fierbere a compoziției. La final acestea se scot și se adaugă vanilia, siropul de arțar care va îndulci lichiorul și 45 ml rom sau coniac per cană cu lichior. Compoziția obținută se păstrează la frigider până la trei zile și se servește rece.

Cocteiluri pe bază de ceaiuri

914 27 2În zilele geroase de iarnă, când Sărbătorile ne bat la ușă, poveștile în familie sau între prieteni sunt mai savuroase atunci când bem o cană cu ceai fierbinte. Dar dacă vreți să adăugați acestei băuturi o notă festivă puteți să folosiți ceaiul negru, spre exemplu, ca bază pentru prepararea unui cocteil. Aveți nevoie doar de 1 cană cu apă, 2 lingurițe cu ceai negru, 1 baton de scorțișoară, 1 anason stelat și cuișoare, miere. Ceaiul cu toate mirodeniile se pune la infuzat, apoi se strecoară și i se adaugă 40 ml rom, whiskey sau brandy. Cât încă este călduț, dar nu fierbinte, se adaugă 2 lingurițe cu miere și 1 felie de lămâie și se servește ca atare.

O rețetă similară este cea care folosește ceaiul de mușețel în locul celui negru. Pentru acest tip de cocteil aveți nevoie de trei căni cu ceai de mușetel rece, apă minerală, 3 lingurițe cu miere, 100 ml suc de lămâie și 100 ml whiskey. Ceaiul se pune la infuzat, se strecoară și se toarnă într-un shaker plin pe jumătate cu gheață. Se adaugă sucul de lămâie și whiskey-ul și se mixează foarte bine. Băuturii astfel obținute i se adaugă mierea și se completează după gust cu apă minerală. Paharele în care se servește cocteilul cu ceai de mușețel și whiskey sunt decorate cu crenguțe de rozmarin și felii de lămâie.

Vin roșu fiert, cu felii de portocale și lichior sau vin alb cu pliculețe de ceai chai

914 27 3Pentru vinul fiert nu aveți nevoie de un produs foarte scump, este foarte potrivit un vin roșu sau alb din categoria medie a vinurilor, dar cu condiția să fie corpolent și să aibă în compoziția sa arome de fructe. Astfel, prin amestecul cu condimente, nu își va pierde identitatea. Vinul fiert combinat cu alte elemente este o băutură care poate să completeze foarte bine orice meniu pentru Sărbătorile de iarnă. Acesta poate fi preparat în multe combinații. Se pot folosi, spre exemplu, portocale proaspete curățate, un pic de coniac sau de lichior, scorțișoară, condimente, precum cardamom, anason stelat, cuișoare și chiar ghimbir. În plus, puteți folosi și batoane de scorțișoară. Se pun toate ingredientele amestecate cu vinul la foc mic pentru circa 15 minute. Recipientul în care este pus la fiert trebuie acoperit pentru a evita evaporarea băuturii. La final se strecoară, se poate adăuga un îndulcitor pentru cei care preferă ca vinul să fie mai dulce, se decorează cu felii de portocale și se consumă cald. Deși, în general, pentru această rețetă este folosit vin roșu, vinul alb sec poate fi la fel de plăcut fiert. Este de preferat ca în locul condimentelor enumerate mai sus să fie folosite pliculețe de ceai chai. Acesta este obținut în India prin amestecul a mai multor ierburi aromatice și condimente. Puneți câteva pliculețe, unu sau două, la înmuiat după ce vinul a fost fiert. Dacă nu aveți un astfel de ceai puteți fierbe vinul cu nucșoară, ienibahar sau coji de lămâie. Decorate cu  felii de portocale, măr sau bobițe de merișor, ambele băuturi pot fi foarte festive.

Masa festivă de Sărbători poate fi acompaniată și de cocteilurile de citrice. Acestea se prepară simplu și rapid. Pentru cocteilul de gin cu grepfrut, spre exemplu, aveți nevoie de 30 ml gin, 60 ml suc de grepfrut, 1 lingură cu suc de lămâie, 60 ml apă minerală. Umpleți jumătate din shaker cu gheață, adăugați ginul și apoi sucul de grepfrut și lămâie, dar și apa plată. Mixați până când amestecul devine complet omogen, serviți în pahare decorate cu felii de lămâie, lime, crenguțe de busuioc

Punch de şampanie vs cocteil fără alcool

914 27 4Băuturile spumante sunt nelipsite de la mesele festive. Puteți însă să dați dovadă de multă originalitate dacă veți servi clasica șampanie sub forma unui punch. Acesta se obține din fructe sau suc de fructe amestecate cu șampanie. Pentru un pahar cu punch veți avea nevoie de 1 lingură cu sirop de fructe, 3 cuburi de gheață, 2 lingurițe cu zeamă de lămâie și 200 ml șampanie. Toate ingredientele menționate se pun într-un pahar și se servesc după ce au fost foarte bine amestecate. Pentru mai multă „eleganță”, paharul poate fi decorat cu felii de citrice sau frunze de mentă.  Invitaților care nu vor să consume alcool le puteți prepara un cocteil special. Pentru asta aveți nevoie de 4 căni cu suc de cireşe, mirodenii, precum 4-5 cuișoare, 1/2 lingură cu scorțișoară, ghimbir și anason stelat, 1/2 cană cu apă și 2 linguri cu zahăr. Modul de preparare este foarte simplu: apa, împreună cu felii mici de ghimbir, cu mirodeniile și zahărul, se pune la fiert și se dă în clocot până zahărul se dizolvă complet. Apoi se lasă la răcit, se strecoară și se amestecă foarte bine cu sucul rece de cireșe. În funcție de preferințele fiecăruia pot fi adăugate în pahar cuburi de gheață.