Main menu

header

915 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

De la militari și polițiști până la avioane și nave spațiale, un nou gel cu celule umane anunță o generație de echipamente antiglonț net superioare produselor folosite în prezent.

Se reface după presiunea forțelor externe

Oamenii de știință de la Universitatea din Kent, Marea Britanie, au anunțat că au inventat un gel care oprește proiectilele și care va asigura siguranța personalului militar și de poliție, protejând, de asemenea, avioanele și navele spațiale de impactul cu resturile zburătoare. Materialul de protecție conține o proteină găsită în celulele umane. Cunoscută sub numele de talin, aceasta se reface în replică la forțele externe. „Fiecare moleculă are 13 comutatoare care se pot desfășura atunci când se aplică forța. Acestea se repliază după ce presiunea este îndepărtată, permițând absorbția șocurilor”, explică specialistul Benjamin Goult. Echipa de experți a adaptat capetele a trei comutatoare și apoi le-a legat împreună folosind apă și un agent de gelifiere, pentru a forma o plasă. Când ceva lovește această „țesătură”, energia desface talinul astfel modificat și nu generează căldură, așa cum este cazul materialelor existente.

Oprește proiectile trase cu viteză supersonică

În experimente, un piston a tras particule de bazalt și bucăți mai mari de schije într-o probă plasată în fața unei plăci de aluminiu. Chiar și la viteze supersonice, gelul a oprit toate aceste obiecte, de două ori mai rapide decât gloanțele trase de arme de foc. Variantele actuale de protecție au o suprafață voluminoasă din ceramică, cu un suport din compozit armat cu fibre. Deși pot fi de folos la oprirea gloanțelor și resturilor zburătoare, aceste echipamente sunt ineficiente împotriva energiei cinetice, care poate provoca traume fizice corpului în spatele echipamentului. În plus, din cauza integrității structurale reduse, varianta tradițională suferă frecvent daune permanente după o lovitură. În aceste condiții, descoperirea experților britanici deschide o cale inedită către echipamentele de protecție de generație următoare. „Talin este un amortizor natural al celulelor. Conține o serie de domenii de comutare binare care se deschid sub tensiune și se repliază din nou, odată ce tensiunea scade. Acest răspuns la forță îi conferă talinului proprietățile sale incredibile, care protejează în mod normal celulele umane de efectele schimbărilor mari”, adaugă Goult.

„Materialul cu celule umane oferă o protecție mai ușoară, mai durabilă, care apără purtătorul de un spectru mai larg de răniri, inclusiv de cele provocate de șoc“ (Benjamin Goult, Universitatea Kent)

Sporeşte siguranţa astronauţilor

Alternativele pe bază de talin vor putea fi înlocuitori viabili pentru tehnologiile convenționale existente. De regulă, materialele de disipare a energiei sunt necesare pentru a colecta eficient resturile spațiale, praful și meteoriții mici, pentru investigații științifice și, totodată, pot prinde și depozita proiectile după impact și pot ajuta la construirea de echipamente, sporind pe de o parte durabilitatea acestora, iar pe de altă parte, siguranța astronauților. Dat fiind faptul că gelurile utilizate în prezent în industrie sunt predispuse să se topească din cauza creșterilor de temperatură cauzate de impactul proiectilelor, echipa de oameni de știință de la Universitatea Kent lucrează cu o companie pentru a dezvolta gelul ca pe o componentă a vestelor antiglonț ale viitorului, notează site-ul științific bioRxiv.