Main menu

header

915 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Fiecare sfârșit de an vine cu tot felul de previziuni și estimări. Analiști, observatori, specialiști din diverse domenii prezic evoluțiile de mâine pornind de la azi sau de la un ieri mai recent. Cu atât mai interesantă este eterna fascinație pentru catrenele prezicătorului Nostradamus, care au căpătat o aură aproape magică pentru că vin din Evul Mediu și în unele cazuri s-au dovedit cutremurătoare. Anul 2023 nu face excepție.

A scris 942 de catrene

Astrologul francez Nostradamus a publicat cartea „Les Prophéties” („Profețiile”) în 1555, iar proeminența acesteia continuă și astăzi, datorită celor 942 de prognoze care se presupune că prezic viitorul pe un termen atât de lung, încât este aproape de neînțeles de unde ar fi putut ști un astrolog care trăia în timpuri în care erau interzise până și autopsiile, ce vor inventa, ce vor face sau ce vor păți oamenii secolelor de după el. Conținutul cărții lui Nostradamus are previziuni îngrozitoare despre cel de-al Doilea Război Mondial, ascensiunea lui Hitler la putere și Revoluția franceză, majoritatea fiind ciudat de exacte. Se afirmă că astrologul francez ar fi „știut” chiar că John F. Kennedy va fi asasinat și că vor avea loc atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center, din New York. 2023 vine, la rândul său, cu o serie de descifrări ale evenimentelor pe care prezicătorul medieval le-a „văzut” pentru omenire.

„Mare război, oameni morți din cauza răului”

An după an, Nostradamus stă la loc de cinste în prim-planul previziunilor, iar specialiștii, mass-media și opinia publică citesc cu uimire unele dintre cele mai uimitoare catrene scrise vreodată. Deși avertismentele nu fac referire la date specifice, există câteva prognoze aplicabile pentru 2023. În cartea sa, Nostradamus vorbește despre „șapte luni de mare război, oameni morți din cauza răului”. Această predicție ar putea fi o referire la conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, care ar putea escalada spre un al treilea război mondial în 2023. De altfel, unele personalități publice contemporane afirmă că acesta chiar ar fi început. În cazul în care va avea loc o astfel de conflagrație, predicția adaugă că Parisul ar putea fi în pericol.

Omenirea va ajunge pe alte planete

Prin ce mecanisme ar fi putut prevedea un astrolog de Ev Mediu că omenirea ar putea ajunge pe alte planete fix la început de mileniu trei nu se știe, dar oricât de criptice ar fi, referirile la „lumina de pe planeta Marte” pot lăsa perplex cititorul contemporan. Și asta pentru că NASA și Elon Musk au planuri mari cu „amartizarea” și colonizarea Planetei Roșii, iar aceste proiecte sunt de notorietate și au termene destul de exacte. După cum se știe, Musk, fondatorul SpaceX și noul proprietar al Twitter, cel mai bogat om al planetei, a sugerat de mult timp că oamenii vor ajunge pe Marte până în 2029 și că își propune ca oamenii să „se așeze” acolo înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Încălzirea globală și „fierberea peștilor”

Un alt subiect de cea mai stringentă actualitate pe care Nostradamus l-a menționat în urmă cu sute de ani și care se confirmă în mod uluitor este încălzirea globală. Deși nu o numește astfel, astrologul din alte timpuri „vede” pentru 2023 creșteri ale temperaturii Terrei și ale nivelului mărilor - acestea deja se înregistrează și se vor agrava. Prezicătorul a scris: „Soarele va arde marea strălucitoare: peștele viu al Mării Negre va fierbe. Când Rodos și Genova vor fi pe jumătate moarte de foame, oamenii locului se vor chinui să-l găsească”. Pe scurt, tabloul actual arată că perimetrul Mării Mediterane se află pe marginea unui dezastru ecologic, multe specii din Marea Neagră sunt pe cale de dispariție, iar temperaturile din vara anului 2022 au stabilit deja recorduri fără precedent, pe care 2023 se estimează că le va doborî. De asemenea, Nostradamus adaugă că, pe de o parte, „Pământul se va usca și mai mult” (secetă), iar în alte zone vor fi inundații catastrofale (Italia este doar cel mai recent exemplu).

Viziune despre piața mondială a cerealelor

Abia ieșită cu destule „cicatrici” din criza economică încheiată în 2014, lumea a fost lovită în 2020 de pandemie, iar conflictul din Ucraina a suprapus o criză energetică și una a inflației aproape în toată lumea. Dar de unde a putut ști Nostradamus că va crește… prețul grâului?! Iată un mister uluitor și, chiar dacă nu dă cifre și date, astrologul scria, cutremurător, cu secole în urmă: „Atât de sus se va ridica unitatea de grâu, încât omul își va mânca semenii”. Exprimarea poate fi plastică, dar nu se poate ignora coincidența teribilă dintre viziunile lui Nostradamus și ce se întâmplă de câteva luni pe piața mondială a cerealelor, blocaj care are efect devastator asupra atâtor națiuni sărace, care riscă foametea.

„Marea discordie” dintre clasele sociale

Presată până la explozie de atâtea crize, de neajunsuri, de inechitățile sociale, de lipsa apei potabile și a hranei, lumea ar putea să înceapă să-și facă dreptate singură, arată Nostradamus în unul dintre catrenele sale: „Veți vedea schimbări mari, orori îngrozitoare și răzbunări”. De la crimele de război teribile care se petrec în Ucraina până la demonstrațiile extinse din Spania, mișcările sociale par să-i dea dreptate celebrului prezicător francez. Mai mult, frământările ar fi direcționate spre cei bogați, Nostradamus descriind accentuarea fără precedent a diferențelor dintre păturile de populație ale lumii (asupra căreia a avertizat inclusiv ONU) ca pe „o mare discordie”.

O predicție legată de foc a lui Nostradamus vorbește despre faptul că sfârșitul lumii va fi provocat de un incendiu uriaș, iar din cenușa rezultată se va ridica „o nouă ordine mondială“ liderul chinez Xi Jinping deja a vorbit despre această reașezare a lumii la recentul Congres al Partidului Comunist

Clarvăzătorul britanic Craig Hamilton-Parker, care a prezis decesul Reginei Elisabeta a II-a cu un an în urmă, „vede“ pentru 2023 și mai multe conflicte la nivel global, o criză alimentară accentuată, o agravare a stării de sănătate a lui Vladimir Putin - chiar decesul posibil al liderului de la Kremlin - și un eveniment la nivelul Soarelui care va avea efect asupra Terrei

Accident nuclear de proporţii şi copii „artificiali“

915 29 2Elita prezicătorilor o include, fără îndoială, pe faimoasa Baba Vanga, vizionara bulgară care a cutremurat lumea „văzând” în viitor tragedia subma- rinului Kursk, de pildă, și care a avut ceva de spus și despre anul 2023 înainte de moartea sa (pe care, firește, și-a prevăzut-o). La 26 de ani de la dispariția femeii oarbe care a spus că vor cădea Turnurile Gemene din New York - și când anume - au apărut previziunile pentru 2023, iar una dintre ele este de-a dreptul terifiantă: Baba Vanga anunță că fosta URSS se va reface „în primii 25 de ani ai secolului XXI”. Pentru cei care urmăresc evenimentele declanșate odată cu invadarea Ucrainei de Rusia, ceea ce afirma o prezicătoare din Bulgaria în 1993 este cel puțin uimitor. Ca și cum nu ar fi de ajuns, Baba Vanga a „văzut” pentru 2023 un accident nuclear de proporții (întreaga lume stă cu răsuflarea tăiată de fiecare dată când este bombardată centrala ucraineană de la Zaporojie) și apariția „copiilor artificiali”. S-a anunțat deja că în Metaverse oricine va putea plăti un abonament pentru a avea un… copil virtual. Pe deasupra, celebra prezicătoare bulgară a vorbit și ea despre climă, anunțând un „tsunami solar”, scrie „The Economist”.