Main menu

header

916 25 1de Cătălina Tăgârță

Fiecare început de an ne readuce optimismul și ne încarcă de energie pentru a face planuri mărețe. Cu siguranță v-ați spus și voi, cel puțin o dată, că veți începe un obicei nou de mâine, de săptămâna viitoare sau... din ianuarie. Mie îmi sună cunoscut acest comportament, fiindcă multă vreme am obișnuit să acționez așa. Însă în timp am învățat că cel mai bine este să trăim clipa, să ne bucurăm de fiecare zi, de ceea ce avem și să acționăm încă de acum pentru a obține și altceva mai târziu, în viitor. Iar pentru asta ajută să avem un Vision Board.

Unealta oamenilor de succes

Vision Board, cunoscut și sub numele de planșă cu viziunea sau tabloul cu visuri, este o parte importantă a procesului anual de stabilire a valorilor, prioritizare a obiectivelor și setare a intențiilor. Nu e ceva inventat de români, dar este foarte la modă în ultima vreme și o unealtă la care recurg deja de mulți ani oamenii de succes. Fiindcă, pentru a realiza ceva măreț nu e suficient să rămâneți în rutina zilnică sau să acționați haotic, ci este nevoie să vă setați intenția. Planșele de viziune sunt ușor și distractiv de realizat și pot fi destul de artistice. După realizarea panoului veți viziona frecvent viziunea și dorințele, frumos așezate pe panou cu imagini și cuvinte, iar acest lucru vă va ajuta să vă reamintiți ce vreți să faceți, să fiți și să aveți. Și vă ajută să vă asigurați că veți continua să vă îndreptați spre acele lucruri, atât în mod conștient, cât și inconștient. Veți fi de-a dreptul uimiți de ceea ce se întâmplă după ce treceți ceva pe o planșă de viziune. Puteți realiza, primi, schimba și manifesta atât de multe lucruri încât așteptările voastre vor fi depășite. E posibil să nu se petreacă lucrurile exact la intervalul de timp la care vă așteptați sau sperați, însă veți vedea că, dacă faceți întocmai lucrurile, la final de an veți fi recunoscători pentru harul, misterul și magia pe care le veți aduce în viețile voastre.

Hartă către visuri

Pe lângă faptul că o planșă de viziune ajută la transformarea unei dorințe în realitate, ele funcționează și la alte niveluri. Actul de a face o planșă de viziune ajută la identificarea și clarificarea visurilor, a dorințelor, dar și la concentrarea pe valori, recunoștință și alegeri de stil de viață, devenind un instrument eficient pentru aliniere și schimbare autentică. Vision Board-ul acționează ca niște afirmații vizuale, menținând visurile și obiectivele active și credibile în imaginația și lumea noastră. Sunt un fel de hartă către visurile noastre, ajutându-ne să ne concentrăm, să planificăm și să facem sarcinile necesare pe drumul către realizarea lor. O planșă de viziune nu vă va face viața perfectă, însă cu siguranță vă va aduce într-un an mai mult decât ați putea manifesta fără ea. Așadar, nu rămâneți blocați în rutina de zi cu zi și în ceea ce se vede acum la orizont, ci îndrăzniți să luați în mâini cârma propriei vieți și să vă scrieți voi viitorul.

Alegeți imagini relevante pentru viitor

Dacă v-ați convins de importanța acestui instrument și vreți să îl testați, să îi aflați puterea, vă prezint în continuare cum puteți face un Vision Board care funcționează. Veți avea nevoie de următoarele materiale: o tablă pe care veți afișa totul (poate fi și o bucată de carton frumos decupată, colorată), reviste și cărți vechi din care să alegeți și decupați imagini reprezentative pentru visul vostru. Apoi, mai aveți nevoie de foarfece, lipici, hârtie și pix sau carioci. Suplimentar, puteți folosi și materiale artistice precum vopsea, sclipici sau paiete. Dacă nu găsiți în reviste imaginile dorite le puteți printa de pe internet. După ce aveți gata materialele, primul pas este să luați jurnalul zilnic sau să faceți o incursiune asupra anului trecut și să reflectați asupra a tot ce s-a întâmplat. Astfel veți afla exact în ce punct vă aflați, ce funcționează în viața voastră și ce nu. Mie personal îmi place să mă uit la anul care a trecut pentru a medita la ce s-a întâmplat, ce obiective am atins, ce lecții am învățat și pentru ce sunt recunoscătoare. Astfel știu mai bine ce am de îmbunătățit în noul an.

Stabiliți-vă prioritățile

Pasul următor constă în stabilirea obiectivelor și priorităților pentru perioada următoare. Spre exemplu, de la obiectivele și visurile mari (să scriu o nouă carte, să reiau cursurile de yoga și meditație, să merg cu familia în vacanță într-o locație anume), până la chestii de tipul micilor dorințe (să înscriu copiii la înot), intenții (să fiu mai atentă, să mă conectez mai bine cu familia mea) și cuvinte pentru anul acesta (claritate, bucurie, echilibru, pace). După ce faceți prima listă întrebați-vă: „Care sunt lucrurile pe care le vreau cu adevărat, ce mi-ar plăcea să se întâmple mai presus de toate?″. Acelea vor fi cu siguranță pe panoul de viziune. Veți trece pe tablă și multe dintre celelalte lucruri, dar vreți să vă asigurați că cele mai importante își vor găsi locul primele. Căutați și să decupați imagini și cuvinte care vă întruchipează obiectivele sau pur și simplu vă „vorbesc″. Răsfoiți reviste și identificați imaginile care se potrivesc cu visurile voastre. Dacă nu găsiți o imagine bună, căutați pe internet și printați ceea ce vă place. După ce strângeți suficient de multe materiale și sunteți mulțumiți de ceea ce ați găsit luați-vă puțin timp pentru a le sorta. Spre exemplu, dacă vreți să vă luați o casă căutați și lipiți pe panou casa visurilor voastre, sau dacă vreți să mergeți într-o anumită vacanță puneți poze cu locația...

Scrieți obiectivele pe planșă și acoperiți cu poze relevante

Pentru a obține un Vision Board creativ și ușor de urmărit puteți împărți panoul în mai multe secțiuni sau să desenați linii radiante dintr-un punct central și să folosiți diferite forme triunghiulare ca secțiuni ale zonelor de viață (sănătate, relații, bani etc.). Distribuția e opțională, fiecare e liber să își organizeze propriul panou așa cum dorește, însă organizarea poate oferi un cadru frumos și câteva categorii generale de viață pentru a vă menține obiectivele și panoul de viziune mai ușor de urmărit. După ce împărțiți planșa în zone de viață, scrieți obiectivele și intențiile pentru fiecare zonă direct pe planșă. Scrisul va fi acoperit apoi cu imagini de colaj, așa că nu trebuie să vă preocupați de felul în care arată sau dacă vă răzgândiți în legătură cu unele dintre prioritățile pe care le aveți. La final, împodobiți Vision Boardul cu scris cu markerul, sclipici și tot ce mai doriți, pentru a arăta așa cum vă place. Agățați tabloul pe perete sau într-un loc unde puteți să îl vizualizați în mod regulat.

Puteți realiza Vision Board-ul și în format digital. Vă puteți folosi de aplicația gratuită Canva, pentru a crea un colaj așa cum vă doriți. Iar imaginea finală o puteți salva fie pe desktop, fie direct în telefon, să o vizualizaţi cât mai des

Bifaţi dorinţele pe măsură ce le îndepliniţi

Pe măsură ce veți îndeplini obiectivele veți scoate pozele corespunzătoare de pe panou și veți bifa cu un marker ca îndeplinit visul respectiv. Atenție! Realizarea tabloului de viziune poate fi doar începutul! După ce panoul cu visuri e gata puteți ține un jurnal despre obiectivele reprezentate pe tablă, practicați exerciții de vizionare (închideți ochii și imaginați-vă realizarea obiectivului vostru), căutați sprijin în domeniile în care știți că ați avea nevoie! Dacă doriți să accelerați procesul de împlinire a dorințelor puteți apela la un mentor, un ghid care să vă ajute să vă îndepliniți mai ușor obiectivele. Planșele de viziune ne permit să intrăm în puterea noastră într-un mod unic, recunoscând ceea ce ne dorim cu adevărat în viața noastră, spunând cu voce tare că suntem pregătiți să creăm sau să primim acel lucru și apoi lucrând împreună cu universul pentru a-l aduce în viața noastră. Crearea unei planșe este un proces magic, un amestec de intenție cu sentimente transpuse în imagini, cuvinte și apoi acțiuni.