Main menu

header

918 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Chiar dacă staruri ca Joe Jonas sau Tom Holland, bărbați mai scunzi decât media de la Hollywood, apar zâmbitori la brațul unor partenere mai înalte, ca Sophie Turner sau Zendaya, oamenii de știință au descoperit că acesta este unul dintre elementele constitutive ale unui așa-numit sindrom al bărbatului scund, care a fost demonstrat științific.

Apel la „arme” psihologice

Până nu demult, trei cuvinte defineau aspectul bărbatului ideal: înalt, brunet, chipeș. Dar în scenă au intrat în forță starurile care nu mai răspund decât la cea de-a treia „cerință” și așa a luat naștere #ShortKingSpring, coagularea ideii bărbatului perfect care nu are obligatoriu peste 1,80 metri. Dar oamenii de știință spun că persoanele care caută un partener cu probleme „pe verticală” ar trebui să fie foarte atente la anumite manifestări de personalitate. Un studiu a descoperit că bărbații mai scunzi tind să aibă tendințe narcisiste, în scopul de a părea mai puternici. Autoarea cercetării, Monika Kozłowska, de la Universitatea din Wrocław, Polonia, susține că „atunci când bărbații nu pot fi formidabili din punct de vedere fizic, pot încerca să devină astfel din punct de vedere psihologic. Cei mai scunzi pot folosi arme psihologice pentru a impune respect și pot fi narcisiști pentru a impresiona potențiali parteneri romantici. Iar dacă este vorba despre femei mai înalte, ceilalți îi percep pe acești bărbați ca fiind mai înalți decât sunt în realitate”.

„Complexul Napoleon” și „triada întunecată”

Pentru studiul publicat în revista Elsevier Personality and Individual Differences, Kozłowska a investigat așa-numitul „Complex Napoleon”. Acesta este cunoscut ca o atitudine dominatoare sau agresivă manifestată de persoanele mai scunde care astfel vor să compenseze lipsa de înălțime. Este numit după liderul francez Napoleon Bonaparte, despre care se spunea în diferite relatări istorice că a căutat războiul cu orice preț tocmai din cauză că era furios pe statura sa scundă. Kozłowska a vrut să vadă dacă există o legătură între bărbații considerați mai scunzi decât media și care prezintă trăsăturile de personalitate numite „triada întunecată”: lipsă de empatie și comportament antisocial, un stil de personalitate centrat pe sine și machiavelianism - manipulare și indiferență față de moralitate. Echipa de experți polonezi a pus în evidență faptul că participanții mai scunzi care și-au dorit să fie mai înalți au avut tendința de a obține un scor mai mare pentru toate cele trei trăsături ale „triadei întunecate”.

„Bărbații mai scunzi pot încerca să se impună altora, prin tot felul de mijloace psihologice, pentru a compensa lipsa înălțimii, ceea ce este legat de instinctul de supraviețuire“ studiu al Universității Wrocław, Polonia

„Adultul-copil“, un fenomen în continuă expansiune

Unul dintre fenomenele care se extind rapid tot în dreptul bărbaților și care au atras atenția cercetătorilor este cel al „adultului-copil”, mai exact bărbatul care lasă toate treburile casnice pe umerii partenerei de cuplu. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Queen’s, în Canada, acest tablou devine o problemă uriașă pentru femei, dar nu numai. Asta pentru că, potrivit rezultatelor studiului, femeile responsabile cu toate treburile casnice își văd partenerul ca fiind „dependent”. Pe lângă faptul că sentimentele pentru acest tip de bărbat ajung să se dilueze, eterna relaxare în prezența unei femei care petrece ore întregi făcând treburi casnice după ce s-a întors de la serviciu este de natură să afecteze masiv inclusiv viața intimă a celor doi.