Main menu

header

919 25 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Extinderea inteligenței artificiale (AI) în tot mai multe sectoare ale vieții de fiecare zi stârnește în continuare nenumărate controverse, dar sunt multe persoane care văd în acest instrument o modalitate de a face pași mari înainte pentru toată societatea umană. Artistul nigerian Malik Afegbua a transformat imaginea senectuții într-o adevărată operă de artă, etalând, într-o prezentare de modă… virtuală, piese de excepție, realizate cu ajutorul AI, pentru persoane de vârsta a treia.

Modele virtuale care surprind prin impresia de real

919 25 2A crea artă cu ajutorul inteligenței artificiale a devenit o sursă de controverse, dar artistul nigerian Malik Afegbua susține că tehnologia poate fi utilizată pentru o lume mai elegantă pentru persoanele în vârstă. La prima vedere, imaginile create arată ca și cum ar fi fost surprinse pe un podium de modă, dar aceste modele nu sunt de fapt oameni reali - sunt rezultatul imaginației lui Afegbua, care lucrează cu un software AI. Creațiile sale au atras rapid atenția designerului Ruth Carter, care a câștigat un Premiu Oscar pentru costumele din filmul „Pantera neagră”. Cu seria sa de creații, regizorul contestă ceea ce percepe drept marginalizarea persoanelor în vârstă în societate și a vrut să provoace percepțiile despre îmbătrânire. „Nu am văzut niciodată o prezentare de modă pentru vârstnici similară, așa că, de ce nu?”, își explică Afegbua demersul artistic.

Piese tradiționale cu accente futuriste

919 25 3O obiecție evidentă care a apărut imediat este că există oameni în vârstă și creatori de modă în lumea reală, iar seniorii mai sunt, pe ici, pe colo, în atenția designerilor, dar Afegbua consideră AI o oportunitate pentru artiști de a evolua. Software-ul de imagine fie preia cuvinte-cheie sugerate de artist, fie folosește fotografiile încărcate pentru a crea imagini pe baza acelei informații. „Inteligența artificială învață de la noi. Încerc să învăț și eu de la ea - cum să comunic mai bine, pentru a obține rezultate cât mai bune din ceea ce poate face”, detaliază artistul. Pentru pozele show-ului de modă pentru seniori, Afegbua a mers înainte și înapoi cu mai multe generatoare de imagini AI, pentru a găsi acele look-uri potrivite cât mai exact pentru „modelele” sale: „Am vrut să amestec moda tradițională africană nigeriană cu ceva futurist”. Un alt set de imagini, din seria „Ficțiune”, este inspirat de o idee a viitorului, dar își are rădăcinile în vechime - colecția de imagini reprezintă oamenii din Ngochola, o civilizație antică africană… imaginată!

Înainte de a posta Fashion Show for Elders, artistul care în prezent lucrează cu Netflix avea 3.000 de urmăritori pe Instagram - astăzi are peste 35.000

Ansambluri multistratificate şi bijuterii de excepţie

Imaginile create de regizorul nigerian sunt îmbrăcate în ansambluri elegante. Bărbații poartă costume elegante, originale, care le conferă distincție, iar femeile etalează ansambluri multistratificate și bijuterii de excepție, toate în nuanțe la modă. Nu au fost uitate coafurile, care completează ansambluri ce au uimit prin eleganță. Cu aerul unor oameni de stat seniori, modelele imaginate de Afegbua au avut un efect uluitor: în doar câteva minute, spectacolul virtual a devenit viral pe rețelele sociale. În decurs de o oră de la postarea modelelor generate de inteligență artificială, e-mailurile lui Afegbua au fost inundate de solicitări de interviuri din întreaga lume.