Main menu

header

919 23 1de Gheorghe Zmaranda şi Claudia Mîţoi

Inspirațional! Ăsta este cuvântul care ar trebui să descrie cel mai bine proiectul „Capace cu suflet”, o inițiativă cu multiple valențe, sociale, educaționale și de protecție a mediului înconjurător, al cărei început a avut loc în 2014. Anca Tătaru, membră a echipei de voluntariat, spune că acest proiect a prins contur în 2013, atunci când fetița unei familii din Cluj avea mare nevoie de bani pentru a putea face un tratament costisitor în Spania. Acolo reciclarea capacelor de la recipientele de plastic se face pe scară largă, iar centrele de reciclare sunt interesate să le primească. În lipsa resurselor financiare care să asigure tratamentul fetiței lor, părinții au găsit ca soluție colectarea a 70 de tone de capace și trimiterea lor către o firmă din Spania care, în schimb, le-a plătit banii pentru tratament. În 2013 tot Clujul a devenit solidar cu această familie, cantitatea de capace necesară a fost colectată în câteva luni și toată întâmplarea a devenit sursă de inspirație pentru proiectul „Capace cu suflet”.

„Un capac e mic și nesemnificativ, dar e ușor să-l pui deoparte și să strângi mai multe”

- În câteva cuvinte care este esența proiectului „Capace cu suflet”?

- În 2013 alături de alți colegi m-am alăturat campaniei demarate la Cluj. A fost un succes pentru că fetița a primit tratamentul, iar noi, cei care deja dobândisem o tenacitate de invidiat în strânsul de capace, am rămas cu acest obicei. Așa că am continuat să facem acest lucru și să donăm banii obținuți de la centrele de colectare. Pe scurt, prin proiectul acesta încurajăm colectarea de capace de plastic de tip HDPE (cod 2 trecut în interiorul capacului în triunghiul de reciclare) și PP (cod 5) și vindem cantitățile strânse către firme specializate. Raportul volum/ greutate este optim în cazul dopurilor și pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile. De exemplu, într-un portbagaj de mașină pot încăpea 5 kg de PET-uri compactate bine, dar în același portbagaj pot încăpea 50 kg de capace. În plus, plasticul din care sunt făcute capacele strânse de noi (HDPE și PP), spre deosebire de alte tipuri, poate fi reciclat de mai multe ori și își păstrează caracteristicile. Aceste tipuri de plastic au o arie foarte vastă de utilizare, regăsindu-se și în castroane, containere, umerașe, ghivece etc. Rotunjim apoi sumele și donăm banii treptat către cauze propuse chiar de persoanele implicate în proiect. Sumele strânse nu sunt foarte mari, însă vorbim despre bani obținuți din lucruri care altfel ar ajunge la gunoi. Un capac e mic și nesemnificativ, dar e ușor să-l pui deoparte și să strângi mai multe. La fel pot face familia, prietenii, vecinii, colegii și mulți alți oameni din comunitate și așa se strâng multe capace. În ceea ce privește alegerea cazurilor către care donăm banii, oricine ne poate propune o cauză despre care a auzit (de multe ori e vorba despre copilul cuiva, un copil de la grădiniță/ școala copilului, cineva din satul bunicilor, o școală dintr-un sat etc.). Majoritatea oamenilor colectează capacele fără o anumită cauză în minte pentru că oricând vom găsi pe cineva care va avea nevoie de ajutor.

- Cine se ocupă de colectare și valorificarea capacelor?

-  Colectarea capacelor o poate face oricine, fie că vorbim despre o singură persoană, fie că vorbim despre o companie, grădinițe, instituții. Oamenii adună capacele în orice fel de recipiente plasate într-un loc pe unde trece mai toată lumea, lângă lift, spre exemplu, în bucătărie, lângă copiator, hobby-room și apoi le păstrează în cutii, saci de rafie sau recipiente aerisite. Când se adună o cantitate pe care doresc să o predea către noi, ne bazăm pe voluntari care le pot centraliza sau, în anumite localități, colaboratori care le pot prelua. În acest moment avem colaboratori și ambasadori care ne reprezintă în orașul lor și ne ajută cu centralizatul capacelor în următoarele zone: Alba, Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Brăila, Brașov, București + Ilfov, Cluj, Constanța, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava,Timișoara și Tulcea. Pe lângă ambasadori, în București și Ilfov este în acest moment în desfășurare un proiect-pilot prin care  se pot preda capacele în oricare dintre supermarketurile Penny participante. De curând cei de la Cora România au fost curajoși să ni se alăture în acest proiect, astfel încât puteți lăsa capacele de plastic, selectate de alte obiecte, la oricare dintre supermarketurile Cora din țară.

„Am contribuit la 124 de cauze sociale”

919 23 2- Care a fost impactul proiectului în anii în care s-a derulat?

- Prin proiectul „Capace cu suflet” am colectat 82 de tone de capace, adică aproximativ 45 de milioane de capace, am donat 114.750 de lei din vânzarea lor, dar și din alte donații și am contribuit astfel la 124 de cauze sociale. Efortul nostru a fost susținut de peste 200 de instituții de învățământ și peste 300 de companii de stat și private ni s-au alăturat ca partenere. A venit alături de noi multă lume din multe județe. Se colectează acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și grădiniţe, în spitale... Oriunde sunt oameni cu suflet mare în jurul cărora s-au format mici comunităţi unite prin aceste fapte aparent neînsemnate. În plus, am început implementarea unui proiect de educație cu valențe sociale în opt școli din București și Ilfov. Acesta are o componentă teoretică, dar și una practică. În 2022, în doar un an, am reușit să predăm mai multe capace și să donăm mai mulți bani decât tot ce am strâns în cei opt ani precedenți laolaltă (46,8 tone față de 35,2 tone și 60.900 de lei faţă de 53.850 de lei). Asta ne încurajează să gândim că încet-încet putem face mai mult bine.

- Cum vă găsesc cei care vor să afle mai multe despre acest proiect?

- Pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIn puteți vedea activitățile noastre și o mică parte oamenii sau instituțiile implicate în proiect. Îndemnul nostru este să adunați capacele care vă ies în cale, să povestiți și altor oameni despre noi și chiar să ne recomandați companii de colectare deseuri despre care știți că ar cumpăra plasticul din care sunt făcute capacele (PP și HDPE). Ne ajută, de asemenea, să colaborăm cu companii de curierat sau care au drumuri frecvente și care ar putea prelua capace de la ambasadorii noștri și să le aducă la Cluj, București sau Constanța unde avem parteneri care le cumpără. Evident că donațiile sunt binevenite, iar cei interesați de voluntariat se pot implica în proiect în funcție de ceea ce știu și pot să facă. Pot ajuta cu transportul capacelor sau al altor obiecte în București/ Cluj/ Constanța, se pot ocupa de partea de comunicare, social media, digital marketing, să construiască și să gestioneze website sau o aplicaţie pentru gamification etc. Posibilitățile sunt nenumărate.

„Totul se bazează pe voluntariat. Fiecare dintre noi are o familie, un loc de muncă, probleme ca oricine, dar, în puținul timp liber, punem suflet în proiect”

Capacele de la recipientele de plastic se colectează acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și grădiniţe, în spitale...

„Predaţi capacele în cutii de carton sau saci!“

- Trebuie predate în anumite condiții capacele?

- Vă rugăm să nu ne predați capacele în bidoane sau PET-uri! Acestea păstrează umezeala și capacele încep să prindă miros și chiar să mucegăiască. De exemplu, din 50 de bidoane verificate într-o zi, 7 (14%) erau și cu capace mucegăite, iar 3 nerecuperabile. În astfel de recipiente capacele ocupă mult mai mult loc decât în cutii sau în saci. Spre exemplu, capacele din 50 de bidoane încap în trei saci și un pic. Tăierea acestor recipiente ia foarte mult timp pentru voluntari și produce deșeuri pentru care nu au loc de depozitare adecvat. De exemplu, în cazul a 50 de bidoane de plastic, pentru tăierea lor și sortarea capacelor a fost nevoie de o oră și 45 de minute. La final am umplut doi saci și jumătate cu plastic cu care nu am avut ce face.