Main menu

header

920 28 1de Georgiana Mihalcea şi Claudia Mîţoi

Trendul general al nunților de anul acesta va fi naturalețea, cu decoruri fresh, romantice, solare, împletite cu elemente din natură. Sunt la modă rochiile de mireasă neconveționale, locațiile care permit experiențe multisenzoriale, decorate cu construcții florale suspendate. Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hairstilistul Adrian Perjovschi împreună cu echipa sa de beauty și wedding planner-ul Ivona Nenu vă dezvăluie trendurile în materie de nunți pentru acest sezon.

Designer Andreea Mărcuţă: „Sunt preferate rochiile mini“

920 28 2Rochia de mireasă este elementul-vedetă al unei nunți, iar 2023 vine cu multă personalitate și originalitate în designul colecțiilor bridal: „Anul acesta nu mai există «nu se poate», «nu este permis» sau «nu se cade» în designul rochiilor de mireasă. Se poartă rochiile îndrăznețe, cu transperențe, decupaje sau decolteuri adânci, corsetele structurate, transparente cu aplicații spectaculoase din pene, cristale, franjuri, minuțios realizate manual sau broderiile transparente dublate cu corsete în culoarea pielii. Sunt în mare vogă printre miresele neconvenționale din toată lumea piesele separate, costumele sau rochiile de tip sacou pentru libertatea de mișcare pe care o dau și pentru imaginea cool și modernă pe care o transmit. Rochiile mini sunt preferate de miresele 2023 atât ca primă rochie, cât și ca a doua rochie a serii, cea dedicată dansului și momentelor de divertisment. Fundele și florile 3D sunt printre cele mai în trend accesorii pentru rochiile de mireasă, iar albul tradițional este tot mai frecvent înlocuit de alte culori în materialele din care ele se realizează pentru un impact vizual puternic și pentru o amintire memorabilă”, a explicat Andreea Mărcuță, fashion designer și fondator al MMarquise.   

„Este foarte importantă consilierea, pentru punerea în valoare a atuurilor personale”

920 28 3Rochia trebuie aleasă în funcție de silueta fiecărei mirese, de ce o avantajează și o pune cel mai bine în valoare! Experții sfătuiesc miresele să urmărească tendințele actuale, însă alegerea trebuie făcută de fiecare persoană în parte, ținând cont de corp, de formele fiecăreia și de ce le avantajează. „Aici este foarte importantă consilierea, pentru punerea în valoare a atuurilor personale și pentru acele trucuri care ajută la mascarea micilor defecte sau la evidențierea punctelor forte, în funcție de fiecare siluetă. Se recomandă astfel o sesiune cu designerul și probarea mai multor tipuri de rochii, pentru a vedea ce stil, ce formă de rochie pune cel mai bine în valoare silueta respectivă. Este important pentru noi, designerii, să intrăm în povestea miresei, să înțelegem ce își dorește și cum se visează în ziua nunții. Înainte să alegem rochia de mireasă perfectă, trebuie să ne decidem dacă evenimentul va fi unul formal, într-o locație somptuoasă de tip castel, sau dacă evenimentul este unul casual, tip garden-party, petrecere pe malul lacului sau pe plajă”, a explicat Andreea Mărcuță.

Hairstilist Adrian Perjovschi: „Recomand coafurile fără volum exagerat“

920 28 4La nunțile anului 2023 coafurile de mireasă trebuie să fie timeless, ele, de cele mai multe ori, nu trebuie să țină cont de vremuri sau de trenduri revoluționare. Privite în fotografii mâine sau peste ani, ele trebuie să transmită aceeași frumusețe și eleganță ca în ziua nunții și să fie o completare a look-ului total de fericire al miresei. „Este un plus de chic anul acesta în coafurile de mireasă, adus bineînțeles din accesorii, formă, dar și din adaptarea la forma feței, la tipul de păr, la rochie și la aspectul total al mireselor. Trendurile sunt pentru fiecare lungime de păr, avem coafuri pentru părul tuns pixie, pe scurt, coafuri texturate cu produse pentru aspect lucios, dar și coafuri pentru părul lung care poate fi lăsat desfăcut, ondulat, drept, pe jumatăte prins sau cu totul. Putem crea din coafuri un look elegant, clasic, modern, boemian, relaxat, casual, de basm, pentru plajă sau de povești cu zâne. „Fără excepție, recomand ca părul viitoarelor mirese să fie pregătit din punct de vedere al culorii și tunsorii cu câteva săptămâni înainte de marele eveniment, ca să se așeze culoarea, tunsoarea, percepția viitoarei mirese asupra lor și să se elimine elementele neprevăzute! Schimbările de culoare și tunsoare nu sunt recomandate cu puțin timp înainte de nuntă!”, a spus Adrian Perjovschi, hairstilist de top, specialist în transformări radicale de look, fondatorul Jovsky Studio.

„Proba trebuie făcută cu ceva timp înainte de eveniment”

920 28 5Proba coafurii trebuie făcută cu ceva timp înainte de nuntă la salonul sau la hairstilistul ales, ca și când ar fi ziua cea mare. Dacă este hotărâtă că va purta voal, atunci ideal ar fi să-l aibă cu ea la probă, ca să se poată simula look-ul final. Astfel mireasa poate fi sigură că va arăta în ziua nunții așa cum a visat și că va elimina emoțiile și situațiile imprevizibile de atunci. „Recomand mireselor coafurile fără volum exagerat, cu părul stilizat fin, fără formă atipică exagerată care poate modifica fizionomia sau poate atrage atenția în detrimentul ansamblului, a imaginii generale strălucitoare pe care o țintim pentru o asemenea zi importantă”, a adăugat Adrian Perjovschi.

„O alternativă pentru voal este inserarea de flori naturale sau alegerea unei pălării”

Specialiștii recomandă mireselor o coafură naturală și rezistentă multe ore cu care să se simtă libere în mișcări, care să le permită să se îmbrățișeze cu invitații, să danseze până dimineață, să arate bine în poze pe tot parcursul nopții, fără retușuri! „Coafurile de mireasă pot fi accesorizate creativ, de la simplu și elegant, până la cât mai sofisticat, complex sau glam. Avem, de exemplu, coronițe de la cele simple din material până la cele mai strălucitoare cu pietre sau perle. Voalul este un alt element important de accesorizare a coafurii, cu un puternic impact în look-ul mireselor. El poate fi de diferite lungimi și dimensiuni, ne putem juca foarte mult cu volumele sau îl putem înlocui cu voalete sau cu diverse accente de voal. Pentru miresele care aleg să nu poarte voal, avem alternativă în simplitate, în inserarea de flori naturale în coafuri sau chiar în alegerea unei pălării pentru un look mai avangardist”, a completat hairstilistul.

Master florist Nicu Bocancea: „Cromatica-vedetă a anului este în continuare albul sau inserţia de alb“

920 28 8Florile folosite în buchete, în aranjamentele de masă sau în construcțiile decorative sunt esențiale pentru crearea unui tablou perfect al nunții și al poveștii de dragoste sărbătorită de miri: „Construcțiile florale suspendate sunt printre cele mai spectaculoase decoruri de nuntă în 2023, pentru că ele completează aspectul oricărei săli, învăluie în natură, parfum și frumos contextul și aduc originalitate și personalitate evenimentului. Cromatica-vedetă a anului este în continuare albul sau inserția de alb, iar florile preferate sunt de cele mai multe ori cele de sezon sau cele preferate de mireasă”.

„Floriștii au provocarea să realizeze adevărate miniopere de artă”

Aranjamentele de masă trebuie calibrate ca proporție și gândite ca parte din povestea mirilor, cu inserții personalizate, cu elemente lemnoase sau elegante. Vesela, tacâmurile, paharele, fețele de masă sunt alese dintr-o varietate de forme, materiale, nuanțe pentru a se potrivi contextului, temei, elementelor din jur. Place-card-urile, meniurile, mărturiile se pot realiza creativ pentru a fi elemente de inedit și culoare, nu doar accesorii de masă. „Buchetele de mireasă, de nașă sau de domnișoare de onoare sunt vedetele zilei, ele trebuie să fie memorabile, demne de păstrat ca amintire o viață, iar floriștii aleși să le realizeze au de multe ori provocarea unor adevărate miniopere de artă”, consideră Nicu Bocancea, cel mai premiat și apreciat master florist din România pe plan internațional.       

„Orangeriile sau locațiile de tip seră, inundate de lumina naturală sunt printre cele mai căutate spații”

920 28 9Alegerea locației începe prin a face o listă aproximativă de invitați care determină găsirea unui spațiu care să se umple de oameni, de bine și de frumos în cel mai adecvat mod. „Trendurile mondiale în decoruri și locații de evenimente conduc oamenii spre spații aproape de natură, indiferent de anotimp, spre decoruri cu inspirații fresh, romantice, solare, cu elemente din natură fie că e iarnă sau vară. Orangeriile sau locațiile de tip seră, inundate de lumina naturală sunt printre cele mai căutate și aspiraționale spații pentru nunți, pentru că primesc energia naturii și a iubirii pentru ea, pentru că au plante, spații largi, lumină, confort, unicitate și pentru că sunt versatile și arată spectaculos cu orice fel de mese, scene, aranjamente florale sau decoruri, în funcție de tema aleasă sau de nivelul de eleganță dorit”, a mai completat Nicu Bocancea.

„Se caută locații în care invitații să treacă prin experiențe multisenzoriale”

Apoi trebuie să țineți cont de anotimp. Trebuie căutată o locație care să permită desfășurarea evenimentului atât la interior, cât și la exterior pentru ca vremea cu capriciile ei să fie un detaliu, nu un impediment. Există locații care au terasă, locații care au pereți culisanți, spații segmentate etc. Chiar dacă aveţi convingerea că evenimentul vostru va fi vara și nu veţi avea multe elemente imprevizibile de luat în calcul, natura oferă surprize pe care ar fi bine să puteți să le transformaţi în momente plăcute, nu generatoare de haos. „Ar trebui să știţi dacă petrecerea voastră va fi rustică, mediteraneană, glamour, clasică, tradițională, hippie sau boho-chic. Există locații versatile care se pot transforma în funcție de stilul petrecerii, însă unele chiar au anumită ștampilă care poate fi nepotrivită pentru ceea ce vă doriţi voi. Ar fi bine să ştiţi de la început ce temă v-ar plăcea să aibă evenimentul vostru, dacă va fi unul jucăuș sau serios, ca să puteți așeza toate piesele ca într-un puzzle care să iasă perfect”, a adăugat floristul.

Evenimentul trebuie să fie o experiență completă, plăcută, cu tot ce implică starea de bine pentru invitați. „Nu se mai poartă evenimentele private statice, ci se caută evenimente în care invitații să treacă prin mai multe experiențe multisenzoriale, interactive. Va fi întotdeauna un atu un spațiu care permite un corner de cigar și narghilea, un spațiu de Photo Booth, un corner special amenajat pentru copii cu activități și elemente adecvate, un spațiu pentru live cooking sau câte și mai câte”, a încheiat Nicu Bocancea.

Organizator de nunţi Ivona Nenu: „În ziua evenimentului sunt alături de miri pentru a urmări respectarea desfăşurătorului“

920 28 6Drumul organizării nunții este unul mai simplu, mai sigur, mai precis și mai frumos dacă aveți un wedding planner (n.r. - planificator de nunţi). El atenționează, accentuează sau marchează anumite aspecte/clauze din contracte care negestionate corect pot ajunge să provoace adevărate pagube financiare, poate veni cu soluții sau propuneri în discuțiile cu furnizorii, adaptate la cerințele mirilor și mult în beneficiul acestora, este ghidul perfect prin multitudinea de oferte, căutări, comparații și întrebări. „Încă de la prima întâlnire cu mirii, încerc să îmi dau seama care le sunt așteptările, îi rog să îmi povestească cât mai multe despre ei astfel încât să vedem care este direcția în care trebuie să ne îndreptăm cu căutările, să facem împreună ordine în planuri, în gânduri, în suflet, să prioritizăm, să analizăm pentru ca nunta să fie visul împlinit pentru ei”, spune Ivona Nenu (Ivo Your Wedding Planner). După ce mirii stabilesc împreună cu wedding planner-ul care sunt: tema, conceptul, bugetul, se face un necesar pentru a stabili care sunt furnizorii de care e nevoie. Opțiunile sunt multiple, pe piață există numeroase variante de furnizori pentru fiecare segment în parte (fotografie, video, muzică, candy-bar, tortul etc.) și se caută cât mai multe variante până ce cuplul simte că a făcut cea mai bună alegere.

Când toți furnizorii sunt contractați, mirele, mireasa și wedding planner-ul realizează împreună un desfășurător în care se notează toate detaliile importante, de la orele pentru montaj, probe, până la schema sălii, persoane de contact. Toate aceste detalii sunt incluse și trimise către toți cei implicați în organizarea nunții cu două săptămâni înainte. Toată lumea are timp să verifice datele, să le modifice, corecteze sau să ceară alte lămuriri. Toate aceste etape fac ca totul în ziua nunții să fie clar și să nu apară suprize neplăcute. „În ziua evenimentului sunt alături de miri pentru a urmări respectarea cu mare atenție a desfășurătorului și sunt în același timp persoana de contact pentru toți furnizorii. Mirii nu trebuie deranjați cu întrebări în ziua nunții, ei trebuie să trăiască la intensitate maximă fiecare minut, să se iubească, să se bucure de familie, de toți cei dragi”, a mai spus Ivona Nenu.

„Machetele de tort se anunță a fi grandioase, decorate cu flori sau cu design personalizat”

920 28 7Momentul First Look a devenit un must-have în desfășurătorul de nuntă, este un moment plin de emoție și intimitate, iar speech-urile sunt din ce în ce mai împrumutate ca idee astfel că startul nunții îl dau clinchetul de pahare și discursul celor dragi. „În ceea ce privește programul artistic, mirii pot deschide evenimentul cu o muzică de pian, vioară, saxofon și pot alege până la șase reprize de muzică live, intercalate ca genuri, de la coveruri, folclor, special guest star-uri, cât să acopere toate gusturile. Mirii se gândesc în 2023 și la conținut pentru social media, unele obținute cu filmarea circulară, în 360 de grade, și aleg să proiecteze la eveniment fotografiile editate în aceeași zi. Atenția la detalii ajută mirii să creioneze un eveniment diferit, special: tortul de shot-uri pentru a condimenta distracția, dancing shoes, care sunt extrem de apreciați de doamne și domnișoare în mijlocul petrecerii când își doresc să arunce tocurile și să danseze în continuare, machetele de tort care anul acesta se anunță a fi grandioase, decorate cu flori sau cu design personalizat sau un spectacolul de lumină, redat prin perdeaua de lumini de pe tavan (exprimă romantism), candelabre (denotă elegantă), înscrisurile luminate (I DO, LOVE, AMORE, A&C etc.), sunt doar câteva dintre detaliile cu care mirii pot surprinde invitații”, a mai adăugat specialista.