Main menu

header

920 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Palatul Culturii din Iași este o minunăție, în cel mai propriu sens al cuvântului. Clădirea-monument emblematică al celei mai mari urbe moldave a fost ridicată între anii 1906 și 1925 în perimetrul fostei Curți Domnești medievale, pe locul fostului Palat Domnesc.

La fiecare oră exactă, orologiul din turnul central cântă „Hora Unirii”

Superbul edificiu a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația sa a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituții de profil și mari muzee. Îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale, neogotic, romantic și neobaroc, impresionantul Palat, construit după planurile arhitectului I.D. Berindey, s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile, cu o amprentă la sol de 7.330 mp și o suprafață desfășurată de 34.236 mp. Turnul central „urcă” până la 55 m înălțime, cea mai înaltă clădire din Iași la vremea ridicării sale. Orologiul cu trei cadrane din turn are diametrul de 3,24 m, iar acele măsoară 90 cm și 1,25 m.

Sursă de inspirație: Westminster Hall din Londra!

Palatul se „deschide cu un hol generos, „Holul de Onoare”, în stil neogotic, care se finalizează cu o boltă în ogivă decorată cu vitralii. Scările monumentale simetrice sunt din marmură de Carrara, iar parapetul este realizat din baluştri în acoladă, decoraţi cu acvile cu scut. „Sala Voievozilor” este cea mai frumoasă şi monumentală încăpere, ornamentată distinct de celelalte săli. Numele îi vine de la o impresionantă galerie de portrete ale unor înaintași de seamă, pornind de la Decebal, Traian şi Aurelian, până la Regele Carol al II-lea. Sala „Henri Coandă” se remarcă nu numai prin amplasarea centrală și decorațiunile bogate, ci și prin tavanul de excepție, inspirat din „omologul” de la Westminster Hall din Londra, locul istoric în care își desfășoară „viața” Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Palatul Culturii din Iași este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” și găzduiește Muzeul de Istorie a Moldovei (înființat în 1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975)